Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Παρασκακιστικά : Πρωταθλητές Ελλάδας ο Ροδόλφος Σταματίου και η Ασημένια Τσαπάκη

Με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 24/04 τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών μέχρι 20 ετών για το 2023.
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά στην φιλόξενη πόλη των Τρικάλων στο Λαογραφικό Μουσείο από 18 έως 24/4 με συν-διοργανωτές τη Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων και την Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΤΕΣΣΘ), υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και ολοκληρώθηκαν μετά από 9 γύρους.
Στην κατηγορία όπεν, όπου αγωνίζονται κυρίως αγόρια, πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Ροδόλφος Σταματίου του Φυσιολάτρη με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Στις θέσεις 2η -3η ισοβάθμησαν με 7 βαθμούς ο Κωνσταντίνος Τσαρσιταλίδης της ΣΑΘ «Λευκός Πύργος» που πήρε το αργυρό μετάλλιο και ο Μιχαήλ Καραμίχος του ΑΜΟ Γαλαξίας που πήρε το χάλκινο μετά την άρση της ισοβαθμίας σύμφωνα με τα κριτήρια των αγώνων. Στην τέταρτη θέση κατετάγη ο Χανιώτης Γιώργος Αντωνιουδάκης (Σκ.Ακ.Συκεών- Νεάπολης 2011) με 6β. Ο Αθασνάσιος Μαυρίδης (ΟΑΧ 1756) κατετάγη 21ος με 4,5β.
Στην κατηγορία των κοριτσιών πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η Ασημένια Τσαπάκη του ΟΦΗ με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Με τους ίδιους βαθμούς ολοκλήρωσε τους αγώνες και η Βάϊα Τσεκούρα του ΑΜΕΣ Νέας Ερυθραίας που πήρε το αργυρό μετάλλιο μετά την άρση της ισοβαθμίας. Την 3η θέση πήρε η Μαρία Κοσμά του Φυσιολάτρη με 7 βαθμούς.

Ο Ντιγκ Λιρέν παγκόσμιος πρωταθλητής!


Η Κίνα, μία χώρα με 1,41 δις πληθυσμό έχει να επιδείξει τον πρώτο κινέζο παγκόσμιο πρωταθλητή στην ιστορία του σκακιού! Μετά από ένα συναρπαστικό ματς το οποίο στην κανονική του διάρκεια έληξε 7-7, κρίθηκε στην τελευταία παρτίδα του τάι-μπρέικ στην οποία ο Ντιγκ Λιρέν κέρδισε με τα μαύρα τον ρώσο Ίαν Νεπομνιάτσκι κατακτώντας στην Αστάνα του Καζακστάν, τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αναμέτρησης φαίνονται στο σχετικό άρθρο του Κοσμά Κέφαλου που σας παραθέτουμε.
«…Ο Βλαντίμιρ Κράμνικ είχε προβλέψει ότι θα διεξαχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, με πολλά σκαμπανεβάσματα και αρκετές νίκες, λόγω του ότι οι αντίπαλοι είναι ασταθείς. Ο Ντινγκ Λίρεν υποστήριξε πως οι πολλές νίκες οφείλονται στο ότι οι δύο αντίπαλοι δεν επιλέγουν γνωστές βαριάντες με απομνημονευμένες κινήσεις. Δυνατό σημείο του Νεπομνιάτσι φαίνεται να είναι το ότι ανακαλύπτει τις δυνατότητες που του προσφέρει η θέση και μεγάλη αδυναμία του το ότι παραβλέπει ευκαιρίες των αντιπάλων του.
Ο Λέβον Αρονιάν δήλωσε ότι η ένταση και η ομορφιά αυτού του ματς θα υπενθυμίσουν ότι το κλασικό σκάκι είναι συχνά πολύ πιο ευχάριστο και συναρπαστικό από το γρήγορο σκάκι. Ορισμένοι παρομοιάζουν το ματς με αγώνα πυγμαχίας, όπου ο καθένας προσπαθεί να βγάλει τον αντίπαλο νοκ άουτ, αλλά και οι δύο εξακολουθούν να παραμένουν όρθιοι.

Έπαινοι και επικρίσεις

Υπέρμαχος του ματς με τις πολλές νίκες δηλώνει ο Ίγκορ Νατάφ, αντιδιαστέλλοντάς το με τα βαρετά ματς των πολλών ισοπαλιών του Κάρλσεν. Στο κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, τον αγώνα, είχαν επικεντρωθεί μεγάλες μορφές του χώρου. Ο Εμανουέλ Λάσκερ είχε αποφανθεί ότι το σκάκι έχει ανυψωθεί από ορισμένους ένθερμους λάτρεις στην τάξη της επιστήμης ή της τέχνης, ενώ δεν είναι τίποτα από τα δύο. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαίνεται να είναι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο η ανθρώπινη φύση, ο αγώνας. Στο ίδιο πνεύμα και ο Γάλλος σκακιστής και φιλόλογος Άλφονς Γκετζ (1865-1934), που είχε πει ότι το σκάκι δεν θα είναι ποτέ μια ακριβής επιστήμη και ότι είναι ευτύχημα που το παιχνίδι μας δεν μπορεί να περιοριστεί σε τύπους, εξισώσεις και γραφήματα από μαθηματικούς, γιατί ξαφνικά θα ήταν το τέλος του. Ο Χανς Κμοχ (1894-1973), συγγραφέας του περίφημου «The art of playing pawns», είχε γράψει ότι ο αγώνας για την υπέρτατη αλήθεια δεν θα κερδηθεί ποτέ. Και γι’ αυτό το σκάκι είναι πάντα συναρπαστικό.
Ασφαλώς υπάρχουν και χαμένες ευκαιρίες. Όπως είχε δηλώσει ο Μιχαήλ Ταλ, είναι πιο εύκολο να δει ο θεατής έναν συνδυασμό, παρά ο παίκτης την ώρα που αγωνίζεται. Όσον αφορά τα λάθη, είχε πει ότι δεν είναι καλό πράγμα σε μια παρτίδα, αλλά είναι αναπόφευκτα και σε κάθε περίπτωση ένα παιχνίδι χωρίς λάθη, «ένα άψογο παιχνίδι», είναι άχρωμο.
Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη άποψη, με αρκετούς να χαρακτηρίζουν χαμηλή την ποιότητα των παρτίδων και να υποστηρίζουν πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιστρέψει ο Κάρλσεν στον θεσμό. Ο Γκάρι Κασπάροβ χαρακτήρισε το ματς «ακρωτηριασμένο» και είπε ότι δεν μπορεί να το δει ως τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αφού δεν αγωνίζεται ο πιο δυνατός παίκτης του πλανήτη, ο Κάρλσεν.
Στις παράπλευρες οικονομικές απώλειες θα πρέπει να υπολογιστεί και η αποζημίωση που ζητά από τη FIDE ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας NRK, καθώς υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο σε περίπτωση που ο Κάρλσεν δεν παίξει. Ας σημειωθεί ότι ο NRK, ο οποίος κάλυπτε κάθε λεπτό των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από το 2013, δεν μεταδίδει τον φετινό τελικό με το σκεπτικό ότι, χωρίς τον Κάρλσεν, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές.

Ψυχολογία στο σκάκι

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η ψυχολογική διάσταση αυτού του αγώνα έχει αποκτήσει τεράστια σημασία. Οι παλιότεροι θυμίζουν την ήττα του ενοχλημένου από τον θόρυβο και τις πολλές κάμερες Μπόμπι Φίσερ στη δεύτερη παρτίδα του ιστορικού ματς με τον Μπόρις Σπάσκι το 1972 στην Ισλανδία. Θυμίζουν επίσης την ψυχολογική πίεση που φαινόταν να υφίσταται ο Βίκτορ Κορτσνόι από την παρουσία του παραψυχολόγου Βλαντίμιρ Ζουχάρ στο ματς του 1978 με τον Ανατόλι Κάρποβ. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι οι ήττες από ασυγχώρητα λάθη παικτών που αγχώθηκαν σε ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο Τιγκράν Πετροσιάν συμβούλευε ότι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα έπειτα από ήττα ή και από νίκη είναι η ισοπαλία. Ο Νεπομνιάτσι είχε δηλώσει ότι το κανονικό αποτέλεσμα στο σκάκι είναι η ισοπαλία. Η ήττα προκαλεί άγχος, αλλά και με τη νίκη μερικές φορές δεν μπορείς να ανακτήσεις τη συναισθηματική σου σταθερότητα. Πολλοί αναρωτιούνται αν, ύστερα από κάποια ήττα, ο χαμένος θα καταρρεύσει.»

 

Μαθήματα σκακιού
στον Κύδωνα


Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .

Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα