Mε κρητικές και μικρασιάτικες συνταγές, αγνά υλικά κυρίως όμως πάθος και μεγάλη όρεξη οι γυναίκες του ΚΑΠΗ της Σπλάντζιας παρασκεύασαν χθες το μεσημέρι τις παραδοσιακές λαγάνες σε μια μέρα γεμάτη νηστίσιμους μεζέδες.
Με την συμβολή της κας Κατερίνας από το ΚΑΠΗ όλα τα απαραίτητα υλικά συγκεντρώθηκαν και η κα Ηλέκτρα Μαράκη – Τσίκα ως παλαιότερη ανέλαβε…υπηρεσία. «Ξέρετε το λαγάνα βγαίνει από το “Λάγανο” αρχαία λέξη που τη συναντάμε σε πολλά κείμενα και στις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη , αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη» μας αναφέρει η κ. Ηλέκτρα που με τη βοήθεια της κ. Στέλλας Μαθιουδάκη ρίχνουν το αλεύρι σε μια μεγάλη γαβάθα.
Η κ. Στέλλα φέρνει και το προζύμι. «Θα ρίξουμε και προζύμι για να φουσκώσει λίγο η λαγάνα μας. Παλιά δεν βάζαμε» σημειώνει η κ. Ηλέκτρα, εξηγώντας μας πως από την Μικρασιάτικη καταγωγή θυμάται πάντα ότι έφτιαχναν πάντα την περίοδο της Σαρακοστής λαγάνες, ενώ παρατηρεί ότι « τα τελευταία 40 χρόνια πάντα την Καθαρά Δευτέρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην φτιάξω λαγάνα. Είναι το έθιμο μας, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι».
Το προζύμι διαλύεται με χλιαρό νερό για να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι μύκητες, οι παρασκευάστριες βάζουν λίγο λάδι, αλάτι και ταχίνι. «Ταχίνι για τη νοστιμιά, γεμίζει πρωτείνη» προσθέτει η κ. Στέλλα. Με μεγάλη επιδεξιότητα και χρησιμοποιώντας τις γροθιές της η κ. Ηλέκτρα ζυμώνει μια λαγάνα, μια δεύτερη η κ. Στέλλα και μια ακόμα η κ. Ειρήνη Σαριδάκη. Μετά από ένα δεκάλεπτο είναι έτοιμες για να τις περάσουν με πινέλο λίγο μέλι και ζεστό νερό και να ρίξουν το σουσάμι καβουρντισμένο και μη.
«Τώρα τελευταία βάζουν και άλλα υλικά ελιές, λιαστές τομάτες, αλλά οι δικές μας θα είναι απλές λαγάνες» σημειώνει η κ. Ηλέκτρα.
Οι λαγάνες οδηγούνται έπειτα στο φούρνο και σε 15 λεπτά θα είναι έτοιμες και καταναλώνονται με μεγάλη ικανοποίηση από τα μέλη του ΚΑΠΗ γυναίκες και άνδρες σε άλλη μια ωραία δράση από αυτές που έχει συνηθίσει η Σπλάντζια.