Εξεπλάγησαν, λέγεται, στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, επειδή επελέγη ως νέος γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α. ο Αυστραλός Ματίας Κόρμαν για μια 5ετία από 1/6/21 στη θέση του τριτοκοσμικού Μεξικανού Άνχελ Γκουρία, ο οποίος διευθύνει τον οργανισμό απ’ το 2006. Ήσαν πεπεισμένοι μετά βεβαιότητος ότι η θέση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα κατακυρωνόταν σε ευρωπαϊκό πρόσωπο.
Διαψεύσθησαν οι προβλέψεις των Ευρωπαίων ηγετών διότι δεν στάθμισαν αξιοκρατικά τις δύο υποψηφιότητες, που είχαν μείνει τελευταία ν’ αντιμετωπίσουν τον Ματίας Κόρμαν, τη Σουηδέζα Σεσίλια Μάλστραμ και την Ελληνίδα Άννα Διαμαντοπούλου. Η τελευταία απέσυρε την υποψηφιότητά της (“Χ.Ν.” 2/3/21) καθ’ όσον φήμες έφεραν τα πιο πολλά κράτη-μέλη, που συμμετείχαν στην Επιτροπή, να προσανατολίζονται να υποστηρίξουν τη Σουηδέζα υποψήφια ως αντίπαλο του Κόρμαν και όχι την ιδία.
Εύλογη η απαίτηση των Ευρωπαίων, να διοικήσει τον Οργανισμό ένα πρόσωπο δικό τους, ύστερα από μια 25ετία ύπαρξης του ΟΟΣΑ λαμβανομένου υπ’ όψιν, ότι απ’ τα 37 κράτη-μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. 22 χώρες προέρχονται απ’ την Ε.Ε., 4 είναι Ευρωπαϊκές όχι όμως μέλη της Ε.Ε., ενώ 11 μόνον είναι εκτός Ευρώπης. Επέλεξαν την Μάλστρομ, αν και υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις, επειδή ως επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. είχε συγκρουσθεί με τους Αμερικανούς για θέματα της Κίνας και κατόπιν ως επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν αδίστακτη, προειδοποιώντας με σκαιό τρόπο κράτη – μέλη για παρεμβάσεις, επιβάλλοντας αδικαιολόγητα πρόστιμα. Μάλιστα δύο από τα μέλη της Επιτροπής είχαν πει, ότι θα ασκούσαν βέτο σε περίπτωση επιλογής της. Εκτός τούτου στις ΗΠΑ επικρατούσε ισχυρή αντιπαλότητα εναντίον της και ήταν βέβαιο, ότι δεν θα συγκέντρωνε όλες τις ευρωπαϊκές ψήφους, εν αντιθέσει με την κ. Διαμαντοπούλου, που δεν αμφισβητείτο. Πιθανότατα να εξασφάλιζε όλες τις ψήφους αφού την στήριξε και ο Άνχελ Γκουρία, δεδομένου ότι η Μάλστρομ έχασε με μικρή διαφορά. Η Ευρώπη απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι δεν έχει απαλλαγεί από προκαταλήψεις και ότι είναι αδύναμη, να χαράξει πορεία δική της, χωρίς υποδείξεις.
Ένας άλλος λόγος, που ενίσχυσε την επικράτηση του μοναδικού υποψηφίου εκτός Ευρώπης και πρώην υπουργού Οικ/κων της Αυστραλίας Ματίας Κόρμαν έναντι της Σουηδέζας Μάλστρομ, ήταν η υποστήριξή του από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Μπάϊντεν. Καθόλου δεν επέδρασε εις βάρος του, το ότι είχε γίνει στόχος για τις σκληρές θέσεις του στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια και για την αμφισβήτησή του περί της κλιματικής αλλαγής.
Δεν γνωρίζουμε ποια τα κέρδη της Ελλάδος από την επικράτηση του Κόρμαν, αν θα χορτάστουμε και μ’ αυτόν “παραμύθια” όπως του Γκουρία, όταν είχε επισκευθεί την Αθήνα το 2011 σε εκδήλωση στο Μέγαρο Καρατζά, όπου παρουσιάσθηκε με επευφημίες για την τότε κυβέρνηση, που κατάφερε “τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή” όπως είπε, με τα μνημόνια.