Στον ρυθμό του 13oυ διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού Dance Days Chania η πόλη, με πλήθος παραστάσεων να παρουσιάζονται σε αυτή.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου θα παρουσιαστούν οι εξής παραστάσεις:
Παράσταση – Ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος»
Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη, «Άλλα-Κτίρια» (Ελλάδα)
24 Ιουλίου | 19:30 | «Κουλούρα» – Περιοχή Χαλέπα, Χανιά
Είσοδος ελεύθερη
“Τα Άλλα-Κτίρια, από αλλοτινούς κόσμους φτιαγμένα την αλλαγή αλλάζουν και κόσμους άλλους σε περιβάλλοντα άλλα μέσα απ΄ το ένα το άλλο γεννάει. Ξανά και ξανά η αλλαγή γίνεται βράχος και εσύ με γνωρίζεις ξανά και όσο με γνωρίζεις σπίτι γίνομαι.”
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση για την παράσταση «σε πόσα μέρη χωρίζεται ένας χώρος και πόσους χώρους έχει ένας τόπος; Πόσες ιστορίες άλλες και αλλοτινές υπάρχουν στο παρόν ενός περιβάλλοντος; Πόσα παρελθόντα χωράνε στο παρόν μας και πόσα παρόντα στο μέλλον μας;
Πόσο καλά με ξέρεις;
Σε πόσα μέρη έχουν διασπαρθεί μέρη του μέρους τούτου;Πώς η αλλαγή στο χρόνο και η επαναληψιμότητα συγκεκριμένων ενεργειών έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα υπάρχει;
Πόσο καλά σε ξέρω;
Τα Άλλα-Κτίρια γεννημένα μέσα από λατομεία/νταμάρια δημιουργούν τη νοσταλγία ενός παλαιότερου κόσμου που υπάρχει πια μόνο ως ανάμνηση. Τα “Άλλα-Κτίρια” είναι μία performance που πραγματεύεται τις έννοιες της αλλαγής και της επανάληψης, παίρνοντας έμπνευση από τα στοιχεία της ζωής/χρήσης και της ιστορίας ενός χώρου.
Η επανάληψη ενός γεγονότος, μιας πράξης εγκαθιδρύει την καινούργια κατάσταση και την κάνει σπίτι. Η επανάληψη του άγνωστου το κάνει γνώριμο. Πόσα σπίτια μπορεί να σπιτώσει ένα σπίτι;
Σύλληψη ιδέας και περφόρμερ: Εβίτα Τσακαλάκη (δημιουργός & χορεύτρια), Μαρία Κριτσωτάκη (δημιουργός & μουσικός)
Συμπαραγωγός: Dance Days Chania
Λίγα λόγια για την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος»
Για 5η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην φιλοξενία, ενίσχυση, εξέλιξη και παρουσίαση project από νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα και παράλληλα στο κοινό την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια.
Σας παρουσιάζουμε τις φετινές μας επιλεγμένες προτάσεις στα «πρώτα τους βήματα» στο δημιουργικό τους ταξίδι».
Compagnia Naturalis Labor, «The Rite» (Ιταλία)
24 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/ddc-compagnia-naturalis-eliana-stragapede-borna-babic/?lang=el
«Μια ιεροτελεστία μεταξύ του ιερού και του βέβηλου η οποία αφηγείται μια χαμένη ανθρωπότητα. Ενδόμυχη, αρχέγονη, συναρπαστική παράσταση, αιχμαλωτίζει το κοινό με τη δύναμη της αμεσότητάς της. Κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την εξέλιξη, οδηγώντας στο ταξίδι του μυστηρίου της τελετουργίας. Με το “πάγωμα” ορισμένων εικόνων διακρίνονται αναφορές στη ζωγραφική του Μπαρόκ ή σε ορισμένες μορφές νεολιθικής γλυπτικής.
Σύλληψη, χορογραφία, διεύθυνση: Luciano Padovani
Χορεύτρια: Roberta Piazza
Κριτική ματιά: Mauro Zocchetta
Μια παραγωγή της Naturalis Labor Company και συμπαραγωγή του Hangarfest 2020.
Με την υποστήριξη των: Mibac/Veneto Region/Arco Danza/Municipality of Vicenza.
TRAILER: https://vimeo.com/448599693
– Η προσέλευση του κοινού ξεκινά 40 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα της παράστασης. Ολοκληρώνεται εφόσον συμπληρωθούν οι θέσεις και αφού ξεκινήσουν οι δράσεις. Κατόπιν έναρξης, οι θεατές δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο των καθήμενων. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!» όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.
Επίσης, το ίδιο βράδυ αργότερα παρουσιάζεται η παράσταση:
Eliana Stragapede & Borna Babić, “AMAE” (Βέλγιο)
24 Ιουλίου | 22:00 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/ddc-compagnia-naturalis-eliana-stragapede-borna-babic/?lang=el
Ώρα έναρξης: 21:30
Σημειώνεται πως «το AMAE θέτει ερωτήματα και διερευνά την ανάγκη της συν-εξάρτησης στις ανθρώπινες σχέσεις. Η επιθυμία να αγαπιόμαστε παθητικά, αναζητώντας την ικανοποίηση του άλλου. Η επιθυμία να περιβάλλεται κανείς πλήρως και να αισθάνεται ένα με τον άλλον, προσπαθώντας να παραμελήσει και να αποφύγει την αντιπαράθεση με την εξωτερική αντικειμενική πραγματικότητα. Από μια ορισμένη οπτική γωνία, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη συμπεριφορά, το να είσαι σε αρμονία με τους άλλους και να μπορείς να βασίζεσαι σε αυτούς. Από μια άλλη όμως, μπορεί να φαίνεται ότι ενθαρρύνει την αυτοϊκανοποίηση, την εξάρτηση και τον έλεγχο. Πόσο μακριά μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η ανάγκη, ώστε από την αγάπη να αρχίσουμε να πληγώνουμε, από τη φροντίδα να γίνουμε εμμονικοί και από τη στήριξη να καταλήξουμε να ελέγχουμε;
Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία: Eliana Stragapede, Borna Babić
Δραματουργία: Margherita Scalise
Μουσική σύνθεση από: Nenad Kovačić
Φωνή: Teresa Campos
Πρωτότυπη μουσική: Nicholas Britell
Επεξεργασία ήχου: Giuseppe Santoro
Κοστούμια: Nina Lopez-Le Galliard
Σχεδιασμός φωτισμού: Benjamin Verbrugge
Με την υποστήριξη και επιχορήγηση των: Culture Moves Europe, L’OBRADOR
Το παρόν έργο παρήχθη με τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις που εκφράζονται σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αντικατοπτρίζουν την επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
TRAILER