Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

«Παράθυρο καινοτομίας» στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Φωτάκης

Περιοχή πρότυπο για την εφαρμογή του προγράμματος «Παράθυρο Καινοτομίας», το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά την επιστημονική έρευνα με την επιχειρηματικότητα, αποτελεί η Κρήτη. Το πρόγραμμα, που θα αξιοποιεί ένα μείγμα πόρων από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και σε δεύτερη φάση ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2017.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ενιαίας Δράσης «Ερευνών– Δημιουργώ – Καινοτομώ» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Ειδικότερα ο κ. Φωτάκης αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη δημιουργία της «οικονομίας της γνώσης» ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης διαδραματίζει το «Υπερ-ταμείο Συμμετοχών» που αποτελεί μια σύμπραξη Δημοσίου και EIF με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 260 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό, υπό την ομπρέλα του «Υπερ-ταμείου» έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί το «Παράθυρο Καινοτομίας» που στοχεύει στην αξιοποίηση καλών ερευνητικών – καινοτόμων ιδεών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. «Από αυτή την άποψη η Κρήτη έχει επιλεγεί ως περιφέρεια πρότυπο για να εφαρμοστούν αυτές οι πρωτοβουλίες», σημείωσε σχετικά ο κ. Φωτάκης.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που αποσκοπεί στη στήριξη της ερευνητικής δυναμικής με χρηματοδότηση ύψους 240 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το 2017 προβλέπεται η χρηματοδότηση έρευνας από υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς, ερευνητές και μέλη ΔΕΠ, η αγορά επιστημονικού εξοπλισμού κ.ά.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, μπορεί να αναχαιτιστεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. «Δεν είναι το μισθολογικό το σημαντικότερο στοιχείο που φεύγουν έξω οι νέοι επιστήμονες. Αυτό που είναι το κρίσιμο είναι η δυνατότητα ύπαρξης επιστημονικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ευκαιριών σταδιοδρομίας και θυλάκων αξιοποίησης του δυναμικού», επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, ενώ τόνισε ότι για τις ανάγκες της έρευνας θα αξιοποιηθούν ακόμα σημαντικοί πόροι από το ΕΣΠΑ ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Φωτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννα Μαργαρώνη. Ο κ. Μαργαρώνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε σχετικά ότι ο υπουργός έδειξε αποφασισμένος να στηρίξει την καινοτομία ενώ από μέρους του ΕΒΕΧ παρουσιάστηκε στον κ. Φωτάκη η πρόταση του Επιμελητηρίου για τη ταχύτερη μετατροπής καινοτόμων ιδεών σε επιχειρηματική πρακτική μέσα από συνέργειες φορέων όπως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα