Την ευκαιρία να αποδράσουν από την σκληρή καθημερινότητα της φυλακής αλλά και να μοιραστούν με συγγενείς, φίλους και άλλους πολίτες στιγμές χριστουγεννιάτικης ζεστασιάς είχαν οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων που συμμετείχαν στην παράσταση “Μια ξεχωριστή ημέρα του μπάρμπα Πανώφ” που παρουσιάστηκε μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα την Τετάρτη το πρωί.
Κρατούμενοι και καθηγητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια μοιράστηκαν τη σκηνή και χάρισαν στο κοινό που γέμισε την αίθουσα μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία του Σάιλεν Ρούμπεν διασκευασμένη από τον Λέων Τολστόι.
Μέρες Χριστουγέννων κι ο γέρο μπάρμπα Πανώφ, ένας μοναχικός τσαγκάρης, περιμένει τον Χριστό. Αντί γι’ αυτόν, όμως, θα συναντήσει κατατρεγμένους ανθρώπους που θα τους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό και λίγες στιγμές σπιτικής θαλπωρής. Στο πρόσωπό τους θα συναντήσει τελικά τον ξεχωριστό του επισκέπτη.
Την επιμέλεια της παράστασης είχε ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης, ενώ ο Γιάννης Γαννακάκης επιμελήθηκε τις μουσικές γέφυρες διανθίζοντας το κείμενο με τραγούδια των εορταστικών ημερών.
Ο διευθυντής των φυλακών Γιάννης Κλαπάκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι στον πυρήνα της σύγχρονης σωφρονιστικής πολιτικής είναι το “άνοιγμα” προς την κοινωνία. «Κι αν για εμάς τους υπαλλήλους είναι δουλειά μας να υποστηρίζουμε δομές και προγράμματα ώστε οι έγκλειστοι να περνάνε δημιουργικά τον χρόνο τους, το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους εθελοντές που έρχονται αφιλοκερδώς και προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους. Η ανταμοιβή τους ξέρουν οι ίδιοι ποια είναι. Εμείς απλώς ελπίζουμε του χρόνου να μπορούμε να υποστηρίξουμε περισσότερα προγράμματα και εκδηλώσεις με την πρόσληψη καινούριο σωφρονιστικών υπαλλήλων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλαπάκης.
Ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης μίλησε για τον ξεχωριστό χαρακτήρα αυτής της παράστασης: «Ιδιαίτερα συναισθήματα για εμένα να βρίσκομαι μαζί με ανθρώπους που έχουν κάνει ένα παράπτωμα και το πληρώνουν. Δεν παύει όμως να μην έχουν ψυχή, καρδιά και όνειρα. Χαίρομαι, λοιπόν, που είμαι μαζί τους και μοιράζομαι αυτές τις ημέρες δίπλα τους».
Ο κ. Αεράκης αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή της Διεύθυνσης των Φυλακών, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά και όλων των εθελοντών που συνεργάζονται για να γεννηθούν πρωτοβουλίες όπως η θεατρική παράσταση ενώ υπογράμμισε την σημασία που έχει οι άνθρωποι που είναι κρατούμενοι να έχουν επικοινωνία και επαφή με τον έξω κόσμο.
Ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Χανίων Κώστας Καραμπάσης μίλησε για τη “μεταμορφωτική” δύναμη που έχει η εκπαίδευση για τους έγκλειστους μαθητές.
«Η εμπειρία του σχολείου είναι φανταστική και νομίζω ότι ξεπερνάει τις προσδοκίες μας. Το λέω αυτό με την έννοια ότι οι άνθρωποι έχουν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία γίνονται όλο και πιο πολύ μαθητές. Κι αυτός είναι για εμάς ο στόχος γιατί για εμάς δεν υπάρχει η έννοια του κρατούμενου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαθητές μας και τους συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε σε όλους τους μαθητές μας», σημείωσε ο κ. Καραμπάσης και συμπλήρωσε ότι τα περισσότερα “μπράβο” αξίζουν στους κρατούμενους που συμμετέχουν στο σχολείο και σε πρωτοβουλίες όπως η θεατρική παράσταση, στους εθελοντές που βοηθούν αυτές τις δράσεις αλλά και τους εμπνευστές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δηλαδή τη Διεύθυνση των φυλακών και την πολιτική ηγεσία.
Ερωτηθείς πώς βιώνουν οι κρατούμενοι – μαθητές την εμπειρία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας επεσήμανε ότι το σχολείο αποτελεί μια ευκαιρία και πως σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που συμμετέχει έχει αλλάξει θεαματικά η συμπεριφορά του προς το καλύτερο.
Αξιοσημείωτο δε είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι κρατούμενοι καθώς από 28 εγγεγραμμένους μαθητές πέρυσι φέτος οι εγγραφές έφτασαν 50.
Ένας από τους μαθητές αυτούς και ο Ιωάννης που συμμετείχε και στο θεατρικό. «Το Σχολείο είναι η καλύτερη εμπειρία που έχω μέσα στη φυλακή. Κι είναι σημαντικό γιατί εκτός από το ό,τι σε βγάζει από τη ρουτίνα παίρνεις πολλά πράγματα, σου ανοίγει το μυαλό», σημείωσε, ενώ ο Μανώλης που κάθεται στα ίδια θρανία τόνισε ότι μέσα από δράσεις όπως η παράσταση οι κρατούμενοι παίρνουν κουράγιο αλλά και ξεφεύγει το μυαλό τους από την καθημερινότητα της φυλακής. «Από εκεί και πέρα το Σχολείο μας βοηθάει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να βγούμε από εδώ καλύτεροι, να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης.