Το δρόµο για επέκταση κατά ένα έτος όλων των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων σε µέτρα όπως η Βιολογική Γεωργία ανοίγει ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ, που εξέδωσε η Κοµισιόν για το 2021.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναβολής που αποφάσισε η Κοµισιόν για τη νέα περίοδο, η οποία δεν θα ξεκινήσει πριν το 2022, «ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηµατοδότησης των αγροτών», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο (COM(2019) 581 final).
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Agronews, η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει και να αξιοποιήσει, εάν το επιθυµεί, «φρέσκα» 509 εκατ. ευρώ από το µπάτζετ της ερχόµενης περιόδου για τα Προγράµµατα. Με απλά λόγια, οι ελληνικές αρχές καλούνται υποχρεωτικά να δηλώσουν στην Κοµισιόν µε βάση τους κανονισµούς εάν θα:
Προκηρύξουν νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα µε µέγιστη περίοδο δεσµεύσεων τα 3 χρόνια.
Επεκτείνουν τις δεσµεύσεις που έχουν αναλάβει ήδη οι αγρότες για ένα έτος. Για παράδειγµα, για αγρότες που λήγουν οι δεσµεύσεις τους το Μάιο του 2020 στη Βιολογική Γεωργία, να υπάρξει παράταση έως το Μάιο του 2021.
Επιλέξουν να µην ανοίξουν κανένα νέο πρόγραµµα, και να µεταφέρουν τον προϋπολογισµό για την περίοδο 2022-2027.
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως είναι ορατό το ενδεχόµενο η νέα ΚΑΠ να µην ξεκινήσει ούτε το 2022 και να αναβληθεί ακόµα ένα έτος (2023), εφόσον δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο και την οριστικοποί