Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Παρατηρήσεις για την ανύψωση της Δυτικής Κρήτης από το 1918 !

» Καταγραφές στο βιβλίο του περιηγητή Μ. Δέφνερ

» Εκδήλωση για τη διαδρομή Δέφνερ χθες στο ΤΕΕ στα Χανιά

Από το 1918, δηλαδή έναν αιώνα πριν, ο φιλέλληνας περιηγητής Μιχαήλ Δέφνερ είχε παρατηρήσει ότι ανυψώνεται η Κρήτη στη Δυτική και Νοτιοδυτική πλευρά της και είχε κάνει σχετική καταγραφή.
Αυτό επισημάνθηκε σε εκδήλωση για τη διαδρομή Δέφνερ «από τον Αποκόρωνα στα Σφακιά» που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Στις παρατηρήσεις του Μ. Δέφνερ για τη λίμνη Κουρνά και τις ανυψώσεις ακτογραμμών, αναφέρθηκε η πολιτικός μηχανικός, Δρ. Κάτια Παυλάκη.
Οπως είπε η ίδια, μιλώντας στα “Χ.ν.”, σε ό,τι αφορά τις ανυψώσεις ακτογραμμών, ο Δέφνερ «έχει μία πολύτιμη πληροφορία δεδομένου ότι μας απασχολεί ο ρυθμός ανύψωσης και αν σε ορισμένες θέσεις ανυψώθηκαν μέσα από ένα σεισμικό γεγονός περισσότερο».
«Ο Δέφνερ δίνει ακριβείς μετρήσεις στη Νότια Κρήτη σε συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στα Γλυκά Νερά. Δίνει με απόλυτη πιστότητα το μέγεθος της ανύψωσης και τη θέση, μετρημένο το 1918. Εχουν περάσει 103 χρόνια. Εάν στην ίδια θέση μετρήσουμε σήμερα και συγκυριακά είναι ακριβώς ίδια ημερομηνία αυτές τις μέρες, θα δούμε και ένα ρυθμό ανύψωσης σε διάστημα ενός αιώνα».
Η κα Παυλάκη σημείωσε επίσης ότι «συνδυάζει το βιβλίο του Δέφνερ μία παρουσίαση πολύ παραστατική αλλά συγχρόνως πολύ επιστημονική. Εχει ασχοληθεί πολύ και προβάλλει ο ίδιος δικές του επιστημονικές απόψεις και δίνει τα τεκμήρια. Είναι εντυπωσιακό το πώς σέβεται τον κώδικα επιστημονικής δεοντολογίας και αναφέρει πιστά την όποια βιβλιογραφία στα στοιχεία που έχει βρει και συγκρίνει».

«ΜΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ»

«Μια Αλμυρούπολη μεταμορφώνεται σε Γεωργιούπολη» ήταν το θέμα της εισήγησης του δικηγόρου, Βασίλη Μαροπάκη.
Ο κ. Μαροπάκης εξήγησε πως δόθηκε η ονομασία Γεωργιούπολη όταν «εκδίδεται απόφαση του Δήμου Μαθέ στις 8 Μαΐου 1899 η οποία “… ψηφίζει όπως, εις ανάμνησιν της απελευθερώσεως της ημετέρας πατρίδος, μετονομασθή η Αλμυρούπολις εις Γεωργιούπολιν και τιμηθεί ούτω ο θαλερός βλαστός του βασιλικού οίκου Πρίγκηπος Γεωργίου και προς ανάμνησιν των λαμπροτάτων τούτων γεγονότων της Κρητικής Ιστορίας…”. Ανατίθεται μάλιστα στον Δημαρχεύοντα Πάρεδρο Γεώργιο Μπεμπιράκη και στους προκρίτους Μιλτιάδη Παπαδογιαννάκη και παπά Ιωάννη Μουσουράκη Σακελλαρίου να μεταβούν και να επιδώσουν το ψήφισμα ιδιοχείρως στον Αρμοστή».
Για να συμπληρώσει: «Ο Δέφνερ, που συνάντησε τον Παπαδογιαννάκη στα πλαίσια του οδοιπορικού του το 1918, τον χαρακτηρίζει ως πρώτο οικήτορα της περιοχής και σωστό Ροβινσώνα. Παντού όπου βλέπεις μικράν πρόοδον, μας λέει, αποτελεί ατομική πρωτοβουλία!».

ΤΑ ΡΙΖΙΤΙΚΑ

Με θέμα: «Από τον Πύργο του Αληδάκι στον Λαγκό του Κατρέ, όπως έχουν εξυμνηθεί στα ριζίτικα» μίλησε ο πρόεδρος της ομάδα ριζίτικου “Αστέριος” και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Χανίων, Ευτύχης Κοπασάκης.
Ο κ. Κοπασάκης αναφέρθηκε σε τραγούδια με τα οποία η λαϊκή μούσα εξύμνησε την Κράπη και του Κατρέ το Λάγκο και υπογράμμισε: «Καρδιά του ριζιτικου είναι ο φαραγγας της Σαμαριάς και το οροπέδιο του Ομαλού. Στα χωριά της ρίζας που κρέμονται στα λευκά Όρη γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το τραγούδι».

ΟΙ ΚΟΥΛΕΔΕΣ

«Οι Κουλέδες στ’ Ασκύφου, στη Χώρα, στο Λουτρό» ήταν το θέμα της εισήγησης του προέδρου της Ενωσης Σφακιανών Χανίων, Ανδρέα Μανουσέλη.

ΟΙ ΠΑΤΑΚΟΙ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ

«Οι Παττακοί της Ιμβρου» ήταν το θέμα της εισήγησης του περιφερειακού συμβούλου, Γιάννη Μανούσακα Βλαντά.
Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «κατά την ιστορία , την παράδοση και τα τραγούδια οι πρώτοι κάτοικοι της Ίμπρου Σφακίων, ήταν οι Τσουνίδες , οι μετέπειτα Παττακοί , ο οποίοι άνοιξαν και το πρώτο πηγάδι που έως και σήμερα φέρνει το όνομα τους , “το Πηγάδι του Παττακού¨.
Οι Παττακοί είχαν μεγάλη συμμετοχή στα δρόμενα της εποχής εκείνης και στους αγώνες της ελευθερίας , καθώς αναφέρονται σε αρκετά παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια».

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΕΦΝΕΡ

Αύριο Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διoργανώνει πεζοπορία από Ανώπολη έως Λουτρό στα χνάρια της διαδρομής του Βέρνερ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Μπαδογιάννης. Ο ίδιος χαρακτήρισε διαχρονικό το βιβλίο του Βέρνερ.
Τους ομιλητές και τον κόσμο καλωσόρισε από το ΤΕΕ Δ. Κρήτης, ο Λευτέρης Κοπάσης.

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine σε ένα ακόμη θεματικό αφιέρωμα με Χανιώτες ηθοποιούς που συμμετέχουν στις τηλεοπτικές σειρές “Σασμός” και “Κομάντα και Δράκοι”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα