“Καπέλωµα” στα Γενικά Πολεοδοµικά των ∆ήµων, ανάµεσά τους και το ΓΠΣ του ∆ήµου Χανίων για την τουριστική κατοικία σε αρχαιολογικές περιοχές από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού. Αυτό διαπίστωσε µεταξύ άλλων η Επιτροπή του ΤΕΕ τµ. ∆υτ. Κρήτης που σε ένα οµόφωνα ψηφισθέν πολυσέλιδο κείµενο επεξηγεί µε τεχνοκρατικούς όρους τις προτάσεις της και τις πολλές ενστάσεις της.
«∆
εν απορρίπτουµε συλλήβδην το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού, ζητάµε να το κάνουν πιο ώριµα και πιο τεκµηριωµένα και µέχρι να γίνει αυτό να µην πετάξουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο! Θέλουµε στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο να εναρµονιστεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού» δήλωσε στα “Χ.ν.” το µέλος της Επιτροπής κ. Φώτης Καζάσης.
Πιο συγκεκριµένα ο κ. Καζάσης µιλάει για “φωτογραφικές ρυθµίσεις” και εξηγεί:+
«Λέει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού πως “Εντός σχεδίου” εκεί που υπάρχει αµιγής κατοικία µπορείς να φτιάξεις τουριστικές εγκαταστάσεις µε τις ίδιες ρυθµίσεις που αφορούν τη γενική οικία. Πχ. Θα µπορούσε στο λόφο Καστέλι από τις 50 κλίνες που µπορούν να γίνουν τώρα, να κτιστούν 300! Το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο των Χανίων κάνει λόγο για “αµιγή κατοικία” στο λόφο Καστέλι, και έρχεται τώρα το κράτος και “καπελώνει” το ΓΠΣ του ∆ήµου και λέει “γενική κατοικία” που σηµαίνει µεγαλύτερο αριθµό τουριστικών κλινών! Και όλο αυτό “ξεκάρφωτα” χωρίς καµία τεκµηρίωση! Για αυτό και ζητάµε την κατάργηση του! »
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Η Επιτροπή επισηµαίνει πως «µέχρι να αναθεωρηθούν τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, ζητάµε να ισχύουν οι διατάξεις τους σε ότι αφορά αυτά που προβλέπεται το Ειδικό Χωροταξικό Τουρισµού. Για αυτό προτείνουµε την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 13 ως εξής: “Μέχρι την αναθεώρηση / τροποποίηση των ΠΧΠ, προκειµένου να εναρµονιστούν µε το παρόν ΕΧΠ, οι διατάξεις/ρυθµίσεις των ΠΧΠ κατισχύουν των ρυθµίσεων του παρόντος”. Σηµαίνει όιτι εµπιστευόµαστε το Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης που εγκρίθηκε το 2017 και θέλουµε να ισχύσει».
Σε ότι αφορά το να χαρακτηριστεί µια περιοχή “κορεσµένη” – ελέγχου δηλαδή όπως ορίζει για τη Νέα Κυδωνία η πρόταση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού η Επιτροπή προτείνει ότι ο χαρακτηρισµός αυτός µπορεί να γίνει και από το Τοπικό Χωροταξικό και από το Περιφερειακό Χωροταξικό . «Για να γίνουν αλλαγές θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι µελέτες εκτίµησης της φέρουσας τουριστικής ικανότητας, να έχεις εκπονήσει υποχρεωτικά Σχέδια ∆ιαχείρισης Τουριστικών Προορισµών , που σηµαίνει ότι να δεις τι έχεις και που θέλεις να πας πριν αλλάξεις κάτι. Και προτείνουµε αυτό να οριστεί από την Περιφέρεια» λέει ο κ. Καζάσης.
Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισµού η επιτροπή διαπιστώνει πως υπάρχουν ευχολόγια, για την ανάγκη ύπαρξη υποδοµών. «Πρόκειται για ευχολόγια γιατί δεν λένε πως θα υποστηρίξουν και µε ποιον τρόπο τις υποδοµές !» σηµειώνει ο κ. Καζάσης και υπογραµµίζει πως: «Οι προτάσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισµού για τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδοµές και για άλλες µορφές σχεδιασµού και προγραµµατισµού (άρθρο 10 ΚΥΑ) χαρακτηρίζονται ως γενικολογίες που δεν επιτρέπουν την εξακρίβωση κατευθύνσεων ή – πολύ περισσότερο – ρυθµίσεων. Εκφράσεις που χρησιµοποιούνται, όπως ενδεικτικά, «η συµπλήρωση και η αναβάθµιση των υποδοµών και υπηρεσιών των σταθµών εισόδου της χώρας», «εξασφάλιση … επάρκειας των υδατικών πόρων», «να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια» ή η «επεξεργασία λυµάτων», αποτελούν πρόδηλες προτάσεις χωρίς ουσιαστική προσθετική αξία. Το ελάχιστο που θα ανέµενε κανείς λόγω της σηµασίας ενός Χωροταξικού Πλαισίου θα ήταν η αναλυτική αναφορά στις κατευθύνσεις για αξιοποίηση και αναβάθµιση των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδοµών, συνυπολογίζοντας τη χωρική διάρθρωση του τουρισµού, κάτι που απουσιάζει.»
Στην επεξεργασία της εισήγησης συνέδραµαν τα µέλη του ΤΕΕ τµ. ∆υτ. Κρήτης: Φώτης Καζάσης, Κατερίνα Κλωνιζάκη, Κώστας Μπροκαλάκης, Νίκος Ξυνίδης, Νίκος Στρογγυλό, ενώ το κείµενο στάλθηκε σε κάθε αρµόδιο και συναρµόδιο φορέα.
Οµόφωνη απόφαση στον Αποκόρωνα
Εν τω µεταξύ, οµόφωνα ψηφίστηκε από το δηµοτικό συµβούλιο Αποκορώνου, την Τρίτη, η εισήγηση του ∆ηµάρχου Αποκορώνου, Χαράλαµπου Κουκιανάκη, που αφορούσε την ανάγκη έγκρισης και θέσπισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλασίου για τον Τουρισµό µε παρατηρήσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της δηµόσιας διαβούλευσης .
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισµού κ.Κώτσογλου Κυριάκο, το οποίο εξετάστηκε και συζητήθηκε διεξοδικά από τους δηµοτικούς συµβούλους.
Όπως αναφέρει ο ∆ήµαρχος Αποκορώνου κος Κουκιανάκης, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισµό θέτει κατευθύνσεις για την ορθολογική διαχείριση των Τουριστικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα, συµπεριλαµβανοµένων περιοχών µε ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως ο Αποκόρωνας, στην Κρήτη.
Αποτελεί σηµείο ζωτικής αειφορικής σηµασίας, ο Αποκόρωνας να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, καθώς αυτός αποτελεί µέρος της µοναδικής ταυτότητας της περιοχής και προσελκύει επισκέπτες, που ενδιαφέρονται για αυθεντικές εµπειρίες.