Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Παραβάτης και προκλητική η Αγκυρα

Πλησιάζει η 10η Δεκεμβρίου όπου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα συζητηθεί το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν κλείνει μόνος του το παράθυρο μιας ευκαιρίας διευθέτησης των σχέσεών του με την Ε.Ε. ύστερα και από τη θετική στάση αρχικώς της Ελληνικής κυβέρνησης, να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Τούτο επιβεβαιώνεται από τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας, που εξέδωσε τρεις Navtex κοντά στο Καστελόριζο απ’ την απαίτηση της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και τη συμπεριφορά της με τους Γερμανούς που ήθελαν να κάνουν νηοψία σε τουρκικό πλοίο με την υποψία, ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη.

Λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο ανεκδιήγητος επικεφαλής του Στόλντεμπεργκ δεν κρύβει τον φιλοτουρκισμό του λέγοντας, ότι πρέπει να βρεθεί μια νέα φόρμουλα ένας “μηχανισμός αποκλιμάκωσης”. Αοριστολογίες, απλώς να δικαιολογείται η θέση του. Ο κ. Δένδιας ήταν σαφής. Η εκδήλωση της Τουρκίας τελευταίως , που προτίθεται ν’ αποσύρει το Ορούτς Ρέϊς πριν τη Γ.Σ. της Ε.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου, είναι υποκριτική, παραπλανητική και προσχηματική με στόχο, να αμβλυνθεί η κατ’ εξακολούθησιν απαράδεκτη εικόνα των παραβατικών ενεργειών της. Θέλει να πείσει ότι είναι διαλλακτική και επιζητά καλές σχέσεις με την Ε.Ε.

Τα γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια, να δοθεί εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια και στα λεγόμενα της Αγκυρας. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, ότι θα προσκαλούσε την Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές. Αντί τούτου έστειλαν το ερευνητικό σκάφος στο Καστελόριζο. Αν η Αγκυρα το αποσύρει στις 29 Νοεμβρίου και απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες, η Αθήνα δεν θα δεχθεί για να μην της δώσει άλλοθι, να πει, ότι οι σχέσεις εξομαλύνονται και δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων.

Ομως και από Γερμανικής πλευράς χάσμα εδημιουργήθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία με εμφανή εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο έλεγχος της Γερμανικής φρεγάτας επί του πλοίου ανοιχτά της Λιβύης, βάσει του προγράμματος “Επιχείρηση Ειρήνη” θεωρήθηκε εκ μέρους της Τουρκίας πειρατεία. Λένε οι Τούρκοι, ότι η Ευρώπη εισβάλλει στην “Τουρκική κυριαρχία” και ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι θα πληρώσει μεγάλο κόστος, κατηγόρησε δε την Ελλάδα, ότι ευθύνεται, διότι παρασύρει τις Βρυξέλλες εις βάρος της.

Αλλά και η δήλωση της Γερμανίδας Υπ. Αμυνας ήταν αφοπλιστική. Είπε ότι οι Γερμανοί έκαναν ό,τι προέβλεπαν οι κανονισμοί. Οταν ανέβηκαν στο πλοίο, δεν υπήρχε εντολή άρνησης ελέγχου. Ηρθε μετά τρεις ώρες από την Αγκυρα και η έρευνα διεκόπη. Και διερωτώνται, αφού το πλοίο δεν είχε όπλα, ή κάτι άλλο, γιατί απαγόρευσε τον έλεγχο; Προφανώς με τούτο ήθελε ν’ απαξιώσει την “επιχείρηση ειρήνη” με το σκεπτικό, όποιος θελήσει μελλοντικώς να κάνει έλεγχο σε τούρκικο πλοίο, να το σκεφθεί καλά.

Βλέπουμε ότι και οι Γερμανοί πείθονται σιγά-σιγά ότι η Τουρκία έχει προκαθορισμένες δικές της θέσεις, αντίθετες μ’ αυτές των Ευρωπαίων και η συμπεριφορά της είναι πράγματι πρόβλημα, που πρέπει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Τώρα πώς θα αντιδράσει, η Γερμανία που προμηθεύει την Τουρκία με πολεμικό υλικό και στα ναυπηγεία της κατασκευάζονται υποβρύχια τύπου 214, είναι ένα πρόβλημα. Διότι και στο ευρωκοινοβούλιο το κλίμα έχει γίνει αρνητικό, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες επιτίθενται ανοιχτά εναντίον της Αγκυρας, όχι μόνο για το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και για το σάλο, που έγινε με την άρνησή της, να επιτρέψει τον έλεγχο από φρεγάτα της Γερμανίας σε Τουρκικό πλοίο στο πρόγρμμα “επιχείρηση Ειρήνη” του Σ.Α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα