Στο 15,9% φτάνει η παραβατικότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως δείχνουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με βάση τα στοιχεία του συστήματος εισροών – εκροών.
Παράλληλα, από τους ελέγχους των δειγμάτων που έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψε νοθεία για το 13% των περιπτώσεων αυτών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά, από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με βάση το σύστημα εισροών – εκροών, ανέρχεται σε 483, και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,9%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 265 επιχειρήσεων.
Ωστόσο, στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι ο αριθμός των ελέγχων είναι σχετικά μικρός συγκριτικά με τον όγκο των δεδομένων που προκύπτουν από το σύστημα. Επίσης τονίζουν ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι αποδίδουν περισσότερα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο από αυτούς που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος εισροών – εκροών. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναπτύσσουν ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων, εισάγοντας νέα κριτήρια για την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγει το σύστημα εισροών – εκροών.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μεγαλύτερη παραβατικότητα που προσεγγίζει το 50% διαπιστώθηκε από την υπηρεσία ελέγχου και διασφάλισης των δημοσίων εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) με ποσοστό 29,4%.
Από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης προκύπτει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, για την ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών, χρειάσθηκε να αποσταλούν δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης. Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.174 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 153 δείγματα (ποσοστό μη κανονικότητας 13,0%).
Πιο συγκεκριμένα, μη κανονικά δείγματα βρέθηκαν για το 15% των περιπτώσεων στο πετρέλαιο κίνησης, στο 5,5% στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, 1,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 1,9% στις βενζίνες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν συστήματα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που δημιουργούνται από τα εγκατεστημένα συστήματα εισροών – εκροών. Το σύστημα θα μπορεί να παράγει προειδοποιήσεις για μη κανονικές συμπεριφορές, καθώς και να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα διασυνδέει υφιστάμενα αλλά και σχεδιαζόμενα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών υγρών καυσίμων.
Μέσω αυτής της διασύνδεσης θα είναι δυνατή η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων έτσι ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
Πηγή: Καθημερινή
Καμμια αναφορα για τυχον ελεγχους ως προς τις ποσοτητες που μπαινουν στο ρεζερβουαρ του καταναλωτη …..μια στις τρεις αντλιες ειναι πειραγμενη, μετραει λαθος….και οχι σε βαρος των πρατηριουχων.Οπως και σε καθε περιπτωση η θεωρια ειναι η ιδια καθως τα κερδη ειναι πολλα …ΑΝ και ΟΠΟΤΕ με βρουν το οποιο προστιμο ,σταγονα απο το κερδος.Θα πουν βεβαια για το συστημα εισροων-εκροων…το αλλο με τον τοτο το ξερετε……