Σβήνουμε τα φώτα αποχαιρετώντας τον παλιό και τα ανάβουμε ξανά για να υποδεχτούμε τον καινούργιο. Σπάμε ρόδια για ευτυχία, ευημερία και πλούτη, ρίχνουμε χρήματα στα κατώφλια των σπιτιών για να «μπουν λεφτά» στο σπίτι, φτιάχνουμε γλυκά για να τον «γλυκάνουμε». Όπως και να το κάνουμε, ο ερχομός του καινούργιου χρόνου είναι μεγάλο γεγονός. Στο κάτω κάτω, θα είμαστε παρέα του 365 μέρες! Άρα «οφείλουμε» να τον καλοπιάσουμε για να είναι και εκείνος καλός μαζί μας!
Τα έθιμα ωστόσο δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη «καλοπιάνουν» πιο… παράξενα τον καινούργιο χρόνο. Και τον τρατάρουν σταφύλια, ουίσκι, πηδούν στη θάλασσα και άλλα ευτράπελα!!!
Στην Ισπανία συνηθίζουν να τρώνε σταφύλι για να έχουν καλοτυχία και ευημερία όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα θεωρούν πως κάθε ρόγα σταφύλι αντιστοιχεί σε κάθε μήνα, άρα πρέπει να φάνε 12 ρόγες για να «πιάσει» το έθιμο. Το πρόβλημα είναι πως η «ιεροτελεστία» πρέπει να γίνει το λεπτό που αλλάζει ο χρόνος. (Δεν ξέρω αν η αγωνία να καταπιείς 12 ρόγες σταφύλι σε 60 δευτερόλεπτα χωρίς να πνιγείς αξίζει τον κόπο… Με σταφίδες δεν «πιάνει»;)
Στον Ισημερινό για να έχουν καλή χρονιά, καίνε τα σκιάχτρα της παλιάς. Λογικό ακούγεται φεύγουν τα παλιά για να έρθουν τα καινούργια. (Ωστόσο λίγο δύσκολο να το κοπιάρουμε… Που να βρίσκεις σκιάχτρο πρωτοχρονιάτικα!!!)
Στη Δανία συνηθίζουν να μαζεύουν τα πιάτα που έχουν μικρά σπασίματα (ή που δεν χρειάζονται) και τα σπάνε με θόρυβο στις πόρτες των συγγενών και των φίλων τους για να έχουν καλή τύχη όλη τη χρονιά. (Κάτι σαν το δικό μας ρόδι, ένα πράγμα, με μια εσάνς από μπουζούκια όμως…!).
Στη Νότιο Αμερική φορούν χρωματιστά εσώρουχα, ανάλογα με το τι επιθυμούν από την καινούργια χρονιά. Κόκκινα για παθιασμένες μέρες αγάπης, κίτρινα (η χρυσά) για να έχουν χρήματα και λευκά για να περάσουν έναν ήρεμο νέο χρόνο. Αυτό το έθιμο βέβαια έχει έρθει και στην Ευρώπη. Σε πολλές χώρες θεωρούν πως φορώντας κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προσελκύουν την καλή τύχη. (Εγώ πάντως ξέρω πολλούς που έχει κάνει συλλογή ολόκληρη με εσώρουχα Πρωτοχρονιάς, αλλά παραμένουν γκαντέμηδες…!)
Στο Περού, και συγκεκριμένα στις απομακρυσμένες επαρχίες του, έχουν έναν πολύ ενδιαφέρων τρόπο να αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο. Όσοι έχουν διαφορές «πιάνονται στα χέρια» και τις λύνουν, ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει μονιασμένους, χωρίς κακίες από τον παλιό. (Ευτυχώς που αυτό δεν το κάνουμε εμείς εδώ, διότι θα υποδεχόμασταν τον νέο χρόνο μελανιασμένοι και καταγρατζουνισμένοι…!)
Στην Ελβετία πάλι, το έθιμο θέλει, με τον ερχομό του νέου χρόνου να πετά η νοικοκυρά μια μπάλα παγωτό στο πάτωμα. Έτσι το σπίτι θα έχει πλούτο και ευτυχία. (Και πάλι θυμίζει το δικό μας έθιμο με το ρόδι, απλά εδώ, μπορούν να ακολουθήσουν το έθιμο σε διάφορες…. γεύσεις!)
Σε διάφορα χωριά της Ρουμανίας συνηθίζουν να ντύνονται… αρκούδες και χορεύουν ξέφρενα για να ξορκίσουν τα κακά τα πνεύματα. (Εδώ πάλι, αν το επιχειρήσουμε αυτό, μάλλον θα έρθουν οι κύριοι με τα άσπρα και τις απόχες να μας μαζέψουν…)
Στο Βέλγιο οι κτηνοτρόφοι έχουν έθιμο να μιλούν στα ζώα και να τους εύχονται καλή χρονιά. (Εμείς αν ευχόμασταν καλή χρονιά στις αγελάδες και τα κατσικάκια, θα έρχονταν οι κύριοι με τα άσπρα και τις απόχες που λέγαμε παραπάνω…).
Σε ορισμένες περιοχές του Πουέρτο Ρίκο συνηθίζουν να αδειάζουν δοχεία με νερό από τα παράθυρα των σπιτιών για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. (Κάτι σαν τη Γεωργία Βασιλειάδου στη «θεία από το Σικάγο» δηλαδή, μόνο που εδώ δεν πετάνε ολόκληρη τη στάμνα, αλλά μόνο το νερό –μην σακατέψουν και κανέναν πρωτοχρονιάτικα!)
Στην Κολομβία συνηθίζουν να κρατούν μια άδεια βαλίτσα, με την προσμονή να τους την «γεμίσει» εμπειρίες, χρήμα και τύχη ο νέος χρόνος. (Εδώ αποκλείεται να έμενε για πολύ άδεια η βαλίτσα, όλο και κάτι θα παραχώναμε μέσα)
Στη Λευκορωσία οι κόκορες την παραμονή της πρωτοχρονιάς αποκτούν… μαντικές ικανότητες. Οι ανύπαντρες βάζουν μπροστά τους μερικά σπυριά καλαμπόκι ρωτούν τον κόκορα ποια θα παντρευτεί πρώτη. Η γυναίκα από την οποία ο κόκορας θα φάει το καλαμπόκι, θα είναι η πρώτη που θα χορέψει το χορό του Ησαΐα. (Ανύπαντρες φίλες μου, τώρα ξέρετε! Κατευθείαν για κόκορα και καλαμπόκι τρεχάτε!!!)
Στην Ιρλανδία συνηθίζουν να πετούν ψωμιά στους τοίχους για να διώξουν τα κακά πνεύματα. (Δεν ξέρω αν φεύγουν τα κακά πνεύματα έτσι, αλλά σίγουρα έρχονται μυρμήγκια και περιστέρια με τα ψίχουλα!)
Στη Νότιο Αφρική πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο για να φύγει η κακοτυχία. Αυτό το κάνουν και στη Νάπολη. (Εγώ πάλι λέω πως είναι μεγάλη κακοτυχία να περνάς εκείνη την ώρα κάτω από ένα τέτοιο παράθυρο!)
Στη Βραζιλία φορούν λευκά ρούχα και όταν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα τρέχουν προς τη θάλασσα και περνούν 7 κύματα για καλοτυχία. Επίσης ρίχνουν στο νερό λευκά λουλούδια που αν παρασυρθούν στα βαθιά σημαίνει πως η χρονιά θα φέρει πλούτη και τύχη. (Μην με κοιτάτε, εγώ στη θάλασσα νυχτιάτικα και χειμωνιάτικα δεν μπαίνω!)
Στη Βενετία, οι φλογεροί Ιταλοί μοιράζουν ομαδικά φιλιά για να είναι γλυκό και τυχερό το νέο έτος. (Αυτό μάλιστα!)
Στη Σκοτία όποιος κάνει ποδαρικό πρέπει να φέρει στο σπίτι που θα μπει ψωμί, αλάτι και ένα μπουκάλι ουίσκι. Η παράδοση λένε πως μάλλον έχει τις ρίζες της από την εποχή των Βίκινγκ. (Ασχέτως ριζών παράδοσης, έχω να δηλώσω ξεκάθαρα πως οι Σκοτσέζοι είναι πολύ φίλοι μου!)
Στην Ιαπωνία, οι βουδιστικοί ναοί χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές για να ξορκίσουν τα 108 κακά πάθη που κατατρέχουν τους ανθρώπους. Έτσι οι πιστοί «καθαρίζουν» από τις αμαρτίες και κάθε κακό και εξαγνισμένοι υποδέχονται τον νέο χρόνο. (Αν είναι μόνο 108 τα κακά που μας βασανίζουν, έχει καλώς… Για περισσότερα τα κόβω εγώ όμως…)
Στις Φιλιππίνες όλοι πρέπει να έχουν επάνω τους κάτι στρογγυλό –γιατί παραπέμπει σε χρήμα και άρα πιστεύουν ότι θα φέρνει χρήμα- φορούν πουά –για τον ίδιο λόγο- και βάζουν 12 στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι. (Εγώ πάλι νομίζω πως και βούλες να βγάλω, χρήμα περισσότερο δεν έρχεται!)
Καλή χρονιά σε όλους,
με υγεία, ευτυχία, χαμόγελα και αισιοδοξία!
www.fodors.com/news/photos/12-weird-new-years-eve-traditions-around-the-world
https://travel.earth/strange-new-years-eve-traditions-from-around-the-world
www.realbuzz.com/articles-interests/festive-health-fitness/article/7-strangest-new-year-traditions-around-the-world
https://theculturetrip.com/europe/articles/unique-new-years-eve-traditions-from-around-the-world