Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Παράξενα ευρήματα σε… βιβλιοθήκες και αρχεία

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται βιβλιοθήκες και αρχεία, το μυαλό τους τείνει να πηγαίνει στα βιβλία. Οι βιβλιοθήκες συνήθως δημιουργούνται για να μπορεί κάποιος να βρει και να χρησιμοποιήσει χιλιάδες βιβλία, ενώ στα αρχεία συνήθως αποθηκεύονται έγγραφα σημασίας. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπου σε αυτά τα κτίρια υπάρχουν κρυμμένα και άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με βιβλία. Σήμερα θα δούμε παρέα μια σειρά από πολύ παράξενα αντικείμενα που βρέθηκαν σε βιβλιοθήκες και αρχεία σε όλο τον κόσμο.

Ένας μουμιοποιημένος… τυφλοπόντικας

Η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων (NARA) φιλοξενεί πολλά από τα σημαντικότερα έγγραφα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, του Συντάγματος και της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων. Για ένα διάστημα, ήταν επίσης το σπίτι ενός μουμιοποιημένου… τυφλοπόντικα. Το μικρό θηλαστικό ανακαλύφθηκε το 2005 από μέλος του προσωπικού που έκανε έλεγχο στους Φακέλους Συνταξιοδοτικών Πιστοποιητικών για τις χήρες του Εμφυλίου Πολέμου. Το ποντίκι βρέθηκε μέσα σε γράμμα του στρατιώτη Τζέιμς Βαν Λιου, προς στην «Αγαπητή σύζυγό του», την Τσάριτι Σνάιντερ – άγνωστο γιατί της έστελνε και κάτι τόσο… ιδιαίτερο. Σύμφωνα με τα αρχεία, το 1900, η Τσάριτι χρειαζόταν αποδείξεις ότι ήταν παντρεμένη με τον Τζέιμς για να διεκδικήσει τη σύνταξη χηρείας της στον Εμφύλιο πόλεμο, όμως δεν είχε επίσημα έγγραφα. Ετσι έδωσε ως στοιχείο το γράμμα. Το αν ο τυφλοπόντικας βοήθησε ή όχι την περίπτωσή της είναι άγνωστο, ωστόσο ξέρουμε πως τελικά της χορηγήθηκε η σύνταξη!
…Τρίχες!
Δεν είναι ασυνήθιστο ανθρώπινες τρίχες να μπλέκονται σε βιβλία, όμως εδώ, θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Υπάρχουν αρχεία που διατηρούν τούφες μαλλιών από προσωπικότητες της ιστορίας. Για παράδειγμα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο έχει ένα χειρόγραφο με διακοσμητική επένδυση στην οποία διατηρείται μια τούφα από τα μαλλιά της Mary Shelley, τη συγγραφέα του Frankenstein (1818) και του ποιητή σύζυγου της, Percy Bysshe Shelley. Η βιβλιοθήκη Folger Shakespeare στην Ουάσιγκτον έχει ένα «βραχιόλι» φτιαγμένο από τα μαλλιά του Έντουιν Μπουθ. Ο Μπουθ ήταν Σαιξπηρικός ηθοποιός που όμως «επισκιάστηκε» από τον μικρότερο αδερφό του, Τζον Γουίλκς Μπουθ, ο οποίος δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν. Μια μπούκλα από τα μαλλιά του Τζορτζ Ουάσιγκτον βρέθηκε σε φάκελο μέσα σε ένα αλμανάκ στη Βιβλιοθήκη Schaffer στο Union College της Νέας Υόρκης. Το βιβλίο ανήκε στον Philip Schuyler και ο φάκελος σημείωνε ότι ήταν «από τον James A. Hamilton που του έδωσε η μητέρα του, στις 10 Αυγούστου 1871». Ο Τζέιμς ήταν γιος του Αλεξάντερ Χάμιλτον και πιθανότατα η μπούκλα δόθηκε ως αναμνηστικό, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Αν και δεν έχει ελεγχθεί με DNA, πιστεύεται ότι η μπούκλα είναι γνήσια.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Μια τρομπέτα για κλήση… πνευμάτων

Πολλά από τα αντικείμενα που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην Αγγλία είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, κατασκευασμένα από χαρτί. Όμως υπάρχει ένα ιδιαίτερα περίεργο αντικείμενο που είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι: μια τρομπέτα. Το αυτοσχέδιο όργανο χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια κλήσης… πνευμάτων. Η τρομπέτα πνευμάτων της Βιβλιοθήκης του Κέιμπριτζ κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 από την The Two Worlds Publishing Co. Ltd στο Μάντσεστερ. Αποτελεί μέρος του αρχείου της Εταιρείας Ψυχικής Έρευνας, το οποίο έχει επίσης μια φωτογραφία εκτοπλάσματος (φυσικά ψεύτικη!) η οποία υποτίθεται πως τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια σεάνς από το μέντιουμ Helen Duncan. Το 1944, η Duncan ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε βάσει του νόμου περί μαγείας του 1735.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Η ουρά ενός ελέφαντα!

Το πιο περιζήτητο αντικείμενο στις ψηφιακές συλλογές και το αρχείο Tufts είναι η ουρά ενός ελέφαντα! Πρόκειται για την ουρά ενός ελέφαντα τσίρκου που ονομάζεται Jumbo, ο οποίος ταριχεύτηκε και δωρίστηκε στο πανεπιστήμιο από τον P. T. Barnum, ιδρυτικό μέλος των Tufts. Ο Jumbo, που είχε ύψος 3,4 μέτρα και ζύγιζε περίπου 5 τόνους έγινε η μασκότ του πανεπιστημίου. Ακόμα και σήμερα οι φοιτητές επιθυμούν να δουν την ουρά του (το μόνο κομμάτι του ελέφαντα που διατηρείται. Όταν ο Jumbo ήταν… ολόκληρος, οι μαθητές του Tufts λέγεται πως «τραβούσαν την ουρά του και έβαζαν νομίσματα στην προβοσκίδα του για τύχη», με αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, η ουρά να ξεκολλήσει. Αυτό το «λάθος» ήταν όμως και η αιτία που διασώζεται κάποιο κομμάτι του ελέφαντα. Ενώ η ουρά ήταν αποθηκευμένη στα αρχεία του πανεπιστημίου, το υπόλοιπο σώμα κάηκε στην πυρκαγιά του Barnum Hall το 1975.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Το αίμα του Τζακ Κέρουακ

Ο Jack Kerouac, συγγραφέας του εμβληματικού μυθιστορήματος On the Road (1957), είχε –προτού γίνει διάσημος- γράψει το «Το αίμα του ποιητή». Οσο ζούσε με τους γονείς του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ο Κέρουακ, ως αναφορά στην ταινία του Ζαν Κοκτώ του 1930, έγραψε το «αίμα του ποιητή» σε μια κάρτα και στη συνέχεια έκοψε το δάχτυλό του γράφοντας με το αίμα του τη λέξη «ΑΙΜΑ», στην κάρτα. Η κάρτα με το αίμα του Κέρουακ βρίσκεται σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης στη Συλλογή Berg. Δεν ήταν η πρώτη φορά ωστόσο που ο Κέρουακ προχώρησε σε… αιματηρή πράξη. Είχε γράψει επίσης τη λέξη “BLOOD” (σ.σ: αίμα) στο πρώτο φύλλο της αδημοσίευτης νουβέλας I Bid You Love Me, που αργότερα μετονομάστηκε Galloway.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα