Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Παρελθόντα και παρεπόμενα του ουκρανικού

Η επισιτιστική κρίση είναι ένα απ’ τα κατάλοιπα του ρωσοουκρανικού πολέμου. Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί λιμός σε πολλά μέρη του κόσμου, αν δεν βρεθεί τρόπος, να εξαχθούν γεωργικά, ή ορυκτά προϊόντα παραγόμενα στην Ουκρανία.

Αιτίες, που προκάλεσαν αυτό τον πόλεμο, χρονολογούνται από τότε, που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ.

Πήραν άσχημη τροπή, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Γιαννούκοβιτς αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2013, να άρει την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Τούτο πυροδότησε κίνημα, όταν 20.000 διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου (Μαϊντάν) με σύνθημα, να επανέλθει το Σ/μα στη μορφή του 2004, κατόπιν προτροπής και των ΗΠΑ. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν με τη συμμετοχή “νεοναζιστών” εναντίον του Γιαννούκοβιτς. Κατηγορήθηκε για αυταρχισμό, διαφθορά και φιλορωσισμό, ανατράπηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και κατέφυγε στη Μόσχα, όπου ο Πούτιν του εξασφάλισε συνθήκες πολυτελούς διαβίωσης.

Τις διαδηλώσεις των “ελευθέρων σκοπευτών” διοργάνωσε στο Μαϊντάν ο Ποροσένκο, συνεργάτης κι αυτός του Πούτιν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιαννούκοβιτς. Όμως απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου 2014 φιλορώσοι ένοπλοι προκαλούσαν διαδηλώσεις στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαία, ενθαρρύνοντας και τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς. Κατέλυσαν το κοινοβούλιο, για νά ’ρθει ο ρωσικός στρατός, να καταλάβει την Κριμαία. Διενεργήθηκε δημοψήφισμα στις 15 Μαρτίου 2014, που κατέληξε υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, η οποία συντελέστηκε δύο ημέρες μετά. Το “ναι” του δημοψηφίσματος δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Ο Ζελένσκι εκλέχθηκε στις επόμενες εκλογές, υποσχεθείς, ότι θα λύσει το ρωσοουκρανικό του Ντονμπάς και θα τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ Ι και ΙΙ. Ο νέος πρόεδρος όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεση του, αλλά έδωσε οδηγίες στον ουκρανικό στρατό να προετοιμάζεται για την επανάκτηση της Κριμαίας, ακινητοποιήθηκε δε απ’ τους Αμερικανούς, να υποβάλλει αίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ. Λέγεται ότι ήταν παγίδα των ΗΠΑ, να προκαλέσουν τον Πούτιν και να μπλέξουν τη Ρωσία σε πόλεμο, που άρχισε τον Φεβρουάριο 2022.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ο ρωσικός στρατός επικεντρώθηκε στην καταστροφή των θέσεων του αντιπάλου, διαλύοντας πόλεις, χωριά και υποδομές με τεράστιες απώλειες του άμαχου πληθυσμού. Έχει ξεσπάσει μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση απ’ αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο φόρουμ του Νταβός η “Αλεπού” της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσιντζερ κάλεσε τον Ζελένσκι, να δεχθεί τις απαιτήσεις του Πούτιν, ως αντάλλαγμα της παύσης του πολέμου, ενώ ο πάμπλουτος Τζώρτζ Σόρος εξέφρασε τους φόβους του περί ενάρξεως του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο δοκιμάζονται οι αντοχές της Δύσης απ’ την επιμονή του Πούτιν να μην υποχωρεί. Οι “δραγουμάνοι” των ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνουν την παράταση του πολέμου, ανεξάρτητα αν πλήττεται η ενότητα του ΝΑΤΟ με “ταραξία” τον Ερντογάν, προκειμένου να φθείρουν τη Ρωσία, αγνοώντας ότι είναι δίκοπο μαχαίρι για τη Γηραιά Ηπειρο. Το μεγάλο πρόβλημα, που δεν θα μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει είναι το ενεργειακό, το επισιτιστικό, το προσφυγικό και οι δαπάνες για εξοπλισμούς.

Τέλος εμφανίστηκε σχολιάζοντας τα ρωσοουκρανικά και ο γηραιός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, αρθρογραφώντας σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο οποίος αποφάνθηκε,, ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, αν η Ρωσία δεν ηττηθεί και δεν διαλυθεί ως κράτος.
Το πιο πρόσφατο προηγούμενο είναι με τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας του Μιλόσεβιτς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα