Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Παρεμβάσεις σωτηρίας για το Λαφονήσι

Ένα…διαφορετικό Λαφονήσι αντικρίζουν οι επισκέπτες αυτές τις ημέρες. Ο περιορισμός του αριθμού των ομπρελοκαθισμάτων και  η μη είσοδος των αυτοκινήτων στην προστατευμένη περιοχή έχει αλλάξει την εικόνα της ευαίσθητης αυτής περιβαλλοντικά περιοχής εμφανώς προς το καλύτερο, ωστόσο ακόμα έχουν να γίνουν αρκετά πράγματα.

Τα “Χ.ν.” έκαναν μια επιτόπια έρευνα στην περιοχή προκειμένου να καταγράψουν τη νέα πραγματικότητα, τις αδυναμίες και τα προβλήματα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο εκτός της προστατευμένης ζώνης και κινηθήκαμε με τα πόδια προς την παραλία. Μαζί μας ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ξένοι οι περισσότεροι. Οι άνθρωποι στα “πάρκινγκ” καθοδηγούν τους οδηγούς και στη συνέχεια δείχνουν τη διαδρομή. Κοντά στο σημείο της “μπάρας” δύο άτομα ενημερώνουν τους οδηγούς ότι δεν μπορούν να πάνε όπως πέρυσι κοντά στην παραλία. Άλλοι παρκάρουν στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, άλλοι που δεν επιθυμούν να πληρώσουν στα δεξιά του δρόμου.
Μαζί μας μια οικογένεια Ιταλών, πατέρας- μητέρα και τα δύο πολύ μικρά παιδιά τους. «Έχουμε έλθει και άλλες φορές και σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη. Είναι θετικό ότι δεν αφήνουν τα αυτοκίνητα να κατέβουν χαμηλά προς την παραλία» μας λένε. Τους ρωτάμε για παιδιά και αν έχουν πρόβλημα με το περπάτημα. «Η απόσταση είναι μικρή, 300-400 μέτρα, δεν είναι κάτι σοβαρό…» απαντούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισκέπτες από την Πολωνία. Δεν είναι πρώτη φορά που έρχονται στο Λαφονήσι αυτήν την εποχή και υπογραμμίζουν ότι «δεν μας απασχολεί καθόλου που δεν παρκάραμε κοντά στην παραλία όπως παλιά. Έτσι και αλλιώς δεν είναι μακριά από το σημείο που αφήσαμε το αυτοκίνητο».
Φτάνοντας στο χώρο όπου μέχρι και πέρυσι στάθμευαν τα αυτοκίνητα διαπιστώνουμε ότι πλέον δεν υπάρχει…κανένα ή μάλλον μετά από αρκετή ώρα διακρίνουμε δύο από αυτά σε απόσταση . Οι κέδροι έχουν “αναπνεύσει” αφού από κάτω τους δεν παρκάρουν ΙΧ, αυτοκίνητα και λεωφορεία δεν συνωστίζονται στους στενούς δρόμους και σίγουρα δεν θα επικρατεί το αδιαχώρητο τις μεσημεριανές ώρες! Μέσα από τους ξύλινους διαδρόμους καταλήγουμε στη “Βουλισμένη” την περίφημη παραλία που αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.
Τα πάνω από 700 ομπρελοκαθίσματα που έμπαιναν στην παραλία από τους δύο δήμους έχουν γίνει 180 (90 και 90) στο βόρειο μέρος για το Δήμο Κισσάμου στο νότιο για το Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
«Ήδη η εικόνα έχει βελτιωθεί   πάρα πολύ. Μας το λένε και οι επισκέπτες, μας το λένε και οι ξεναγοί. Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια»   δηλώνει ο κ. Θοδωρής Σκαλιδάκης εντεταλμένος αντιδήμαρχος για τη Δ.Ε. Ινναχωρίου. Μαζί με τον κ. Σκαλιδάκη προχωράμε μέχρι το μέσο της παραλίας στο “πέρασμα” που οδηγεί στο νησί.
«Ότι κάνουμε γίνεται με τις υποδείξεις του Υπουργείου, του ΟΦΥΠΕΚΑ, των αρμόδιων υπηρεσιών. Απομακρύναμε και τις καντίνες μας οι δύο δήμοι, στις άκρες της παραλίας   αφήνοντας την ελεύθερη και ανοιχτή για όλους. Με το να μην μπαίνουν τα αυτοκίνητα καθάρισαν τα δέντρα που πλέον δεν είναι κάτασπρα από τη σκόνη, γιατί τα ΙΧ σήκωναν τεράστιο όγκο σκόνης που κάθονταν πάνω στα φύλλα τους” δηλώνει ο κ. Σκαλιδάκης που μας δείχνει τα πασσαλάκια που έχουν τοποθετηθεί προκειμένου να προστατεύουν τις αμμοθίνες.
Παρατηρούμε σε κάποια σημεία ξηλωμένες πινακίδες και διαδρόμους. «Είμαστε σε εργασίες αντικατάστασης των παλαιών πλεγμάτων για την τοποθέτηση πασσάλων στην παραλία και σχεδιάζουμε κάτι ανάλογο και για το νησί. Θα μπουν νέες ενημερωτικές πινακίδες, νέοι διάδρομοι έχει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα. Επίσης αναμένουμε τις υποδείξεις του Υπουργείου για το πως θα κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση όσων έρχονται με τα πόδια με διαδρόμους κα.  Αν υπάρχει κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες, με κινητικά προβλήματα φυσικά τους εξυπηρετούμε επιτρέπουμε το αυτοκίνητο να τους φέρει κάτω και να φύγει μετά , αρκεί βέβαια να μας το αναφέρει» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών

 

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ (μ-λ) μιλάνε εν όψει των εκλογών

“ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ”

Ανάμεσα στον κόσμο που βρέθηκε χθες στο Λαφονήσι και τρεις Αμερικανίδες τουρίστριες. «Το μέρος είναι πανέμορφο, δεν το περιμέναμε» μας λένε και συνεχίζουν: «Είναι πολύ θετικό ότι έφυγαν τα αυτοκίνητα γιατί τώρα μπορείς να απολαύσεις καλύτερα την παραλία».
Δίπλα του κ. Ελιζαμπετα, ξεναγός. Δύο φορές την εβδομάδα φέρνει επισκέπτες από τη Χερσόνησο και τα Μάλια στο Ηράκλειο. «Έτσι θέλουμε να βλέπουμε το Λαφονήσι…» επισημαίνει και συνεχίζει “εμείς που δουλεύουμε για τον τουρισμό ξέρουμε πως αυτό που έγινε είναι για το καλό της περιοχής και την προστατεύει». Μας συμπληρώνει πως κάθε πρωί θέλουν 4,5 ώρες να έλθουν στο Λαφονήσι από τα Μάλια, πρέπει να μείνουν 4,5 ώρες σε αυτό, πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ;

Τι θα γίνει όμως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ο αριθμός των επισκεπτών, των “γκρουπ”, των λεωφορείων πολλαπλασιάζεται; «Κοιτάξτε μέχρι και πέρυσι παρότι είχαμε 3-4 άτομα και βοηθούσαν να παρκάρει ο κόσμος η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Στην παραλία πάλι είχαμε πάνω από 5-6.000 κόσμο “και τότε οι ομπρέλες δεν έφταναν. Τώρα για τη μεν στάθμευση έχουν γίνει δύο “πάρκινγκ και ετοιμάζεται και τρίτο το μεγαλύτερο εκτός της προστατευμένης περιοχής και στην παραλία ο στόχος μας είναι οι επισκέπτες να μένουν 3 ώρες και στη συνέχεια να φεύγουν και να πηγαίνουν να βλέπουν και άλλες ομορφιές της περιοχής μας» απαντάει ο κ. Σκαλιδάκης. Στην καντίνα του Δήμου πουλιούνται μόνο τα απαραίτητα (νερό, αναψυκτικά, σάντουιτς) και δεν υπάρχουν τραπέζια παρά μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες.  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ανοίγουμε το φάκελο των προβλημάτων. «Οι ντόπιοι επαγγελματίες είναι λίγο ανήσυχοι γιατί φοβούνται ότι θα μειωθεί ο κόσμος με το να μην κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα κάτω στην παραλία. Πρέπει να δοθεί μα συνέντευξη τύπου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τους δήμους να τους καθησυχάσουν και να τους εξηγήσουν τι γίνεται »τονίζει ο κ. Σκαλιδάκης, ενώ ο κ. Μανώλης Λυκοβαρδής υπεύθυνος της “Μονομετοχικής Κισσάμου” που διαχειρίζεται την παραλία υπογραμμίζει ότι «μένοντας οι επισκέπτες 3 ώρες στην παραλία μετά θα μπορούν να πάνε στα εστιατόρια, τις ταβέρνες που υπάρχουν εκτός της προστατευμένης περιοχής έτσι αυτό θα ωφελήσει και τους επαγγελματίες».
Φτάνουμε στο χώρο των τουαλετών. Η χρήση τους κοστίζει 1 ευρώ. «Οι ξένοι το αποδέχονται, ορισμένοι Έλληνες γκρινιάζουν. Όμως οι τουαλέτες είναι πεντακάθαρες γιατί υπάρχουν άνθρωποι σε δύο βάρδιες και τις καθαρίζουν, δύο φορές την εβδομάδα απομακρύνονται τα λύματα και πηγαίνουν στα Χανιά και φυσικά υπάρχει το κόστος των καθαριστικών κα. Το 1 ευρώ πηγαίνει για να καλύψει αυτές τις ανάγκες» σημειώνει ο συνομιλητής μας.
Στην παραλία και σε άλλα σημεία έχουν μπει καλαθάκια απορριμμάτων αλλά και μεγάλοι κάδοι. Οι άνθρωποι της “Μονομετοχικής” μας εξηγούν πως εντός των ημερών ξεκινάει η ανακύκλωση γυαλιού και πλαστικού και χωρίς αυτά τα δύο απορρίμματα η παραγωγή σκουπιδιών στο Λαφονήσι είναι πολύ μικρή.
Όσο για τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν από ιδιώτες σε διάφορα σημεία της ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής η εκτίμηση είναι πως σύντομα θα απομακρυνθούν, ενώ την ίδια ώρα οι δύο Δήμοι διεκδικούν την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής έκτασης που βρίσκεται εντός της προστατευμένης ζώνης.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΖ ΑΜΜΟ

Συχνά πολλοί επισκέπτες κυρίως από άγνοια παίρνουν ως αναμνηστικό τη χαρακτηριστική “ροζ” άμμο πλήττοντας την εικόνα του Λαφονησιού. Σε διάφορα σημεία της παραλίας βλέπουμε πινακίδες στις οποίες οι επισκέπτες καλούνται να μην παίρνουν μαζί τους την “ροζ άμμο”.
«Είναι ένα θέμα αυτό και πέρα από την ενημέρωση εμείς όσους βλέπουμε να παίρνουν άμμο τους ζητάμε να την αδειάσουν. Θα βάλουμε και άλλες πινακίδες. Στα σχέδια του Δήμου είναι η πρόσληψη συμβασιούχων ξεναγών περιβάλλοντος που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία του Λαφονησιού αλλά και την ιστορική και αρχαιολογική του σημασία» επισημαίνει ο κ. Σκαλιδάκης.
Έχει μεσημεριάσει για τα καλά. Ήδη οι πρωινοί επισκέπτες φεύγουν και έρχονται οι επόμενοι. Ακολουθούμε το μονοπάτι με τα πόδια και σταματάμε σε ένα μίνι μάρκετ έξω από την προστατευμένη περιοχή για να πάρουμε ένα μπουκάλι νερό. «Πως βλέπετε τις νέες συνθήκες ;»ρωτάμε την επιχειρηματία. «Είναι κάτι το διαφορετικό αλλά η παλαιότερη κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αν δεν σταματούσε η είσοδος των αυτοκινήτων σε 5 χρόνια δεν ξέρω αν θα υπήρχε ένα δέντρο στο Λαφονήσι» είναι τα λόγια της.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ: «Ήταν επιτακτική ανάγκη και έγινε»

«Άποψη δική μου αλλά και του Δήμου είναι πως μετά από χρόνια για πρώτη φορά φάνηκε το Λαφονήσι, η παραλία του, η ομορφιά του» δηλώνει ο κ. Νεκτάριος Περράκης πρόεδρος της “Μονομετοχικής” του Δήμου Καντάνου- Σελίνου που διαχειρίζεται επίσης τμήμα της παραλίας. «Όσοι έρχονται μας λένε ότι έπρεπε να είχε γίνει καιρό η απομάκρυνση των ΙΧ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο “πάρκιγκ” από τη μεριά της Κισσάμου όπου θα σταθμεύουν τα λεωφορεία και θα λυθούν μεγάλα προβλήματα» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «έχουμε προσαρμοστεί με βάση τις εγκρίσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του ΟΦΥΠΕΚΑ . Εμείς έχουμε 90 ομπρέλες, με περιορισμό των κωδικών των προϊόντων που πουλάει η καντίνα μας  στα απαραίτητα».
Για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες ο Δήμος ετοιμάζει την τοποθέτηση της μπάρας. «Μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ  τοποθετούμε την μπάρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες , ώστε να μπορούν να πλησιάσουν την παραλία και να μπουν στη θάλασσα» δηλώνει ο πρόεδρος της “Μονομετοχικής”.  Ρωτάμε τον κ. Περράκη για τη “ροζ άμμο” και όσους πολύ κακώς την αφαιρούν από την παραλία.
«’Εχουμε δρομολογήσει νέες σημάνσεις  από την πύλη μέχρι κάτω και έχουμε και δύο άτομα που παρατηρούν που δεν πρέπει να πηγαίνει ο κόσμος και να μην παίρνει την άμμο. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ και εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε» απαντάει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα