Στερεωτικές παρεμβάσεις στην “Ελληνική Καμάρα” στις Βρύσσες Αποκόρωνου ξεκίνησε η Εφορία Αρχαιοτήτων σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το μνημείο εν όψει του χειμώνα.
Την ίδια στιγμή η μελέτη συνολικής αποκατάστασης της Ελληνικής Καμάρας καθυστερεί αφού το Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε κάποιες τροποποιήσεις της που αναμένεται να γίνουν μέσα στο Φθινόπωρο. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Mάρτιο έχουν εξασφαλιστεί 300.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης για την αποκατάσταση της “Ελληνικής Καμάρας” όπως επίσης και άλλα 2.000.000 ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση του επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου στην παλιά πόλη.
Αυτές τις ημέρες συνεργείο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων εργάζεται εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της “Ελληνικής Καμάρας” για το χειμώνα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι αν το μνημείο έμενε ως έχει με μια ισχυρή νεροποντή κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση.
Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο αρχιτεχνίτης της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Μ. Τσιτσιρίδης «πραγματοποιήσαμε εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης της βάσης της γέφυρας καθώς έχουν φύγει κάποιες πέτρες από τη θέση τους και θα γίνουν εργασίες στην κουπαστή και στις δύο πλευρές της “Ελληνικής Καμάρας”. Η οδηγία που έχει δώσει η κ. Ε. Παπαδοπούλου η προισταμένη της υπηρεσίας μας είναι να μην φύγουμε αν δεν έχουμε διασφαλίσει το μνημείο ενόψει του χειμώνα». Οι εργασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες ακολουθούν τις οδηγίες της μελέτης της Εφορίας Αρχαιοτήτων. «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Αποκορώνου ώστε να γίνει και ένας καθαρισμός της κοίτης του ποταμού ώστε να μαζευτούν τα φερτά υλικά που σε περίπτωση πλημμύρας μπορεί να προκαλέσουν ζημιές» λέει ο κ. Τσιτσιρίδης.
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αναφορικά με τη συνολική αποκατάσταση του μνημείου η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Ε. Παπαδοπούλου εξηγεί πως «η μελέτη που εκπονήσαμε στάλθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά δεν εγκρίθηκε ακόμα γιατί ζητήθηκαν ορισμένες τροποποιήσεις και ζητήθηκε και μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική αποτύπωση. Κατατέθηκε αίτημα χρηματοδότησης της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης εγκρίθηκε από το Υπ. Πολιτισμού και έγινε η ανάθεση της. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι τροποποιήσεις και η αρχιτεκτονική αποτύπωση και θα εγκριθεί και η μελέτη».
Εκτιμάται ότι με εξασφαλισμένες τις 300.000 ευρώ, το έργο της πλήρους και συνολικής αποκατάστασης θα μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2020.
Σημειώνεται ότι η “Ελληνική Καμάρα” κατασκευάστηκε στα 300 μ.χ., το μεγαλύτερο ύψος της 8,40 μ. και το μεγαλύτερο άνοιγμα του τόξου της είναι 11,10 μ. Θεωρείται από τα πολύ σπουδαία μνημεία των Χανίων.
Σωστη η κίνηση για την αποκατάσταση του μνημειου όπως κ καλό θα ήταν η Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμου να αναδειξουν τους αρχαιολογικους χωρους της επαρχίας Αποκορωνου….πχ αρχαια πόλη Απτερα διαφορες βυζαντινες εκκλησίες κ.α.