Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με παρατηρήσεις επί της ανάρτησης των δασικών χαρτών στις Τοπικές και Δημοτικές Ενότητας της Π.Ε. Χανίων.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρει στην επιστολή:
« Καθώς αναρτήθηκαν οι Δασικοί χάρτες στα Χανιά την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, διαδικασία για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μια τομή, στην διαδικασία εκσυγχρονισμού και που όταν ολοκληρωθεί θα βαζει τέλος στην ιδιοκτησιακή αυθαιρεσία, θα διαχωρίσει την ιδιωτική από την δημόσια περιουσία, θα εχει την δυνατότητα και την δυναμική να βάλει τέλος στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων τέλος θα συγκεκριμενοποιήσει και θα καταμετρήσει την δημόσια αλλα και την ιδιωτική περιουσία.
Τα όποια λάθη που δύναται να υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν στην διαδικασία των αντιρρήσεων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους (για τους διαμένοντες στην αλλοδαπή υπαρχουνε άλλες 20 ημέρες παράταση της προθεσμίας).
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι υπό ανάρτηση Δασικοί χάρτες έχουν μόνο τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων με βάση τους δασικούς νόμους, τις μέχρι τωρα πράξεις χαρακτηρισμού και τις τελεσίδικες πράξεις΄ ΔΕΝ έχουν πολύγωνα ιδιοκτησίας με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να προσφεύγουν σε υπηρεσίες ιδιωτών για τον ακριβή εντοπισμό ιδιωτικών εκτάσεων που έχουν δασικό χαρακτηρισμό.
Στην πραγματικότητα το κράτος προσφεύγει άλλη μια φορά στους πολίτες, σε πολύ άσχημες οικονομικές συγκυρίες και εποχές που επιβαρύνονται λόγω της πανδημίας με μια σειρά από περιορισμούς που αφορούν δυσκολία μετακινήσεων, κίνδυνο προστίμων μετακίνησης αλλα και συνάθροισης, καθώς και επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις, να απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τον πολίτη, για να φτιάξει ο πολίτης – στην ουσία – το αυριανό Κτηματολόγιο του νομού μας, Κτηματολόγιο που κατά τις πληροφορίες επίκειται σε μερικούς μήνες να ξεκινήσει και στον Νομό Χανίων, στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού, που υπολείπεται να γίνει.
Επιπροσθέτως , πρώτα γίνεται το Κτηματολόγιο και μετα αναρτώνται οι Δασικοί χάρτες – εκτός και αν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία εκσυγχρονιστεί πρώτα ο ταλαίπωρος πολίτη, για να έρθει στη συνέχεια αυτός με τη σειρά του και εκσυγρονίσει το κράτος!
Επίσης, σημαντική είναι και η επισήμανση ότι σχεδόν το σύνολο των κοιτών των ποταμών του νομού, έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις όπου σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία (ν. 998/1979 όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 4280/2014) καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, διότι δεν αποτελούν επιτρεπτές επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις. Είναι αδιανόητο να μην έχει ληφθεί υπόψη η σχετική νομοθεσία στην κατάρτιση των δασικών χαρτών και να αποκλείεται η οποιαδήποτε επέμβαση για την εξασφάλιση της προστασίας των παραποτάμιων περιοχών, δεδομένων και των πρόσφατων θεομηνιών που έπληξαν το νομό».