Την αντίδραση και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης προκάλεσαν οι σχεδιασμοί της Πολιτείας για την Πολιτική Προστασία με τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου στη Σάμο στο οποίο θα υπάγονται οι υπηρεσίες του νησιού.
Ετσι, μετά την επιστολή του δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, χθες δημοσιοποιήθηκε επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Δ., Γιάννη Κουράκη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με αίτημα τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου στην Κρήτη.
Αφορμή η κατάθεση και συζήτηση του Νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην επιστολή του ο κ. Κουράκης τονίζει:
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στα έξι Περιφερειακά συντονιστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη. Και επιπλέον η Κρήτη υπάγεται στο κέντρο συντονισμού Σάμου».
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός αυτός αντιβαίνει βασικές επιχειρησιακές αρχές, καθώς:
•Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασιφανής, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, τους ανέμους και τη βλάστηση που αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.
•Περιοχές όπως η Π.Ε. Χανίων ανήκουν στην κατηγορία επικινδυνότητας Α. Επίσης, δεκάδες περιοχές της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura.
•Επιπλέον η επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από τις αγροκαλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές δραστηριότητες και από τις επιπτώσεις παραμονής άνω των 6 εκ. τουριστών το χρόνο».
Καταλήγοντας ο κ. Κουράκης χαρακτηρίζει «αναγκαίο για τη θωράκιση της Κρήτης και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών» να αλλάξει ο σχεδιασμός και να δημιουργηθεί Περιφερειακό Κέντρο συντονισμού στην Κρήτη.