Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Παρέμβαση για τις Natura από τους δήμους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου

■ Ζητούν τον εναρμονισμό των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών με τις υπουργικές αποφάσεις

Να εναρμονιστούν με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν το Λαφονήσι, τον Μπάλο και τα Φαλάσαρνα, ζητούν με κοινές θέσεις που κατέθεσαν οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και αργά χθες το βράδυ -και ενώ τυπικά η διαβούλευση έχει λήξη από τις 31 Οκτωβρίου – μόνο οι δύο αυτοί δήμοι είχαν καταθέσει θέσεις στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους υπόλοιπους ΟΤΑ να ζητούν παράταση.
Με τις προτάσεις τους οι δύο Δήμοι ζητούν επί της ουσίας να κλείσουν δύο “παραθυράκια” σε υποψήφιους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν έστω σε μεσαίας έκτασης επενδύσεις στην προστατευτέα περιοχή του Λαφονησιού (σε εκχερσωμένη ιδιωτική έκταση) και στα Φαλάσαρνα (κάτω από τη θέση “Φρύδια- σε μικρότερο σε έκταση χώρο από τον αρχικά προοριζόμενο για να κτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα).

 

Πιο συγκεκριμένα:
ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ
Με την κοινή τους πρόταση οι δύο δήμοι ζητούν μεταξύ άλλων:
• Το Κεδρόδασος να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή ζώνη αυξημένης προστασίας της φύσης καθώς θεωρούν ότι πρέπει να μείνει ανέπαφη από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση.
• Η περιοχή από το ρεύμα Κοτσυφού (μετά το Κεδρόδασος) ως τον Κριό να αντιμετωπιστεί ως αδόμητη περιοχή προστασίας της φύσης, με επιτρεπόμενες γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
• Στην περιοχή του πυρήνα του Ελαφονησίου (“Βουλισμένη”) (Παραλία, Νησί) η Ζώνη Προστασίας της Φύσης να περιλαμβάνει και την έκταση της εκχερσωμένης περιοχής που χρησιμοποιείται παράνομα σήμερα ως χώρος στάθμευσης τροχόσπιτων, καθώς και μία ελεύθερη από δραστηριότητες ζώνη προστασίας (buffer) από τα όρια του χαρτογραφημένου τύπου οικοτόπου προτεραιότητας 2250. Σημειώνεται ότι η παραπάνω έκταση έως την ισοϋψή των 20μ. είχε συμπεριληφθεί στην προαναφερόμενη ΚΥΑ των Υπουργείων, στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2018 ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ), αλλά και στην αρχική πρόταση των μελετητών των ΕΠΜ που είχε παρουσιαστεί στην τεχνική συνάντηση εργασίας στις 17/06/2022, ως Ζώνη ΖΠΦ-09, που σημαίνει αυξημένη προστασία. Επιπρόσθετα, οι δύο δήμοι ζητούν σε όλο το μέτωπο του πυρήνα του Ελαφονησίου (Βουλισμένη), να επεκταθεί η ζώνη ΖΠΦ-01 εις βάρος της ζώνης ΖΔΟΕ-01 έως την ισοϋψή των 35 μ., έτσι ώστε να προστατευτούν ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο οι οικότοποι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, τα προστατευτέα είδη και το τοπίο της περιοχής. Κάτι που σημαίνει πρακτικά επέκταση της προστατευμένης περιοχής.

Στις Ειδικές χρήσεις που θα ακολουθήσουν οι δύο δήμοι ζητούν:
• Στη ζώνη ΖΠΦ-01 (νησί-παραλία βουλισμένης) να μην επιτρέπονται γεωργικές – κτηνοτροφικές δραστηριότητες και η βόσκηση, να μην επιτρέπονται εξορυκτικές δραστηριότητες σε όλη την έκταση της προστατευόμενης περιοχής, να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση της προστατευόμενης περιοχής.
• Στην προτεινόμενη ζώνη ΖΠΦ-04 (Κεδρόδασος) να επιτρέπονται παρά μόνο επιστημονική έρευνα, διαμορφωμένα μονοπάτια, έργα ερμηνείας περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση της προστασίας κ της βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου, ήπια θαλάσσια αναψυχή (μη μηχανοκίνητη) χωρίς εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής, επίσκεψη, ξενάγηση, πεζοπορία, αρχαιολογική έρευνα, αντιπυρική προστασία και έργα προστασίας από διάβρωση και στήριξη εδαφών.
• Στην περιοχή Βουλισμένη του Ελαφονησίου της προτεινόμενης ζώνης ΖΠΦ-01 να επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία έως δύο (2) δημοτικών αναψυκτηρίων που θα αποτελούνται από μη μόνιμες κατασκευές, διαστάσεων μέχρι 20 τ.μ. εκάστη και θα τοποθετούνται αποκλειστικά εκτός περιοχών με εποχικές λίμνες και οικότοπων, ειδών προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και ειδών κινδυνευόντων ή απειλουμένων.
Για τη Βουλισμένη Ελαφονησίου να επιτρέπεται μόνο: i) Η κυκλοφορία ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος για κίνηση αποκλειστικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τις ανάγκες φύλαξης ή για συγκεκριμένες και προγραμματισμένες εργασίες προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, ii) Η κυκλοφορία τροχοφόρου για την τροφοδοσία των επιτρεπόμενων στη ζώνη υποδομών, καθώς και για τη μεταφορά ατόμων ΑμΕΑ στην παραλία και iii) Η κυκλοφορία τροχοφόρου για τη συλλογή και μεταφορά των στερεών και υγρών αποβλήτων που παράγονται από τους επισκέπτες της περιοχής. Η κυκλοφορία των τροχοφόρων για όλες τις χρήσεις θα πραγματοποιείται αποκλειστικά εκτός περιοχών με εποχικές λίμνες και οικότοπων και ειδών προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και απειλουμένων και κινδυνευόντων ειδών. Μετά τη δύση του ηλίου να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία και παραμονή οχημάτων στη ζώνη.
Για την περιοχή Βουλισμένη Ελαφονησίου της προτεινόμενης ζώνης ΖΠΦ-01 να μην επιτρέπεται η στάθμευση.
Στην προτεινόμενη ζώνη ΖΠΦ-02 (Θαλάσσια περιοχή Ελαφονησίου έως ισοβαθή των 50 μ.) να μη επιτρέπεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία.
Στην προτεινόμενη ζώνη ΖΠΦ-02 προτείνεται να επιτρέπεται η κολύμβηση, οι καταδύσεις και η υποβρύχια φωτογράφηση, καθώς και η μη μηχανοκίνητη ήπια θαλάσσια αναψυχή και συγκεκριμένα μόνο ιστιοσανίδα και κανό.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ-ΜΠΑΛΟΣ-ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Για την ΕΠΜ της περιοχής Φαλάσαρνα, Μπάλος, Γραμβούσα κατέθεσε τις θέσεις του ο Δήμος Κισσάμου. Σε αυτές μεταξύ άλλων τονίζει:
Στην περιοχή Παχειά Άμμο Φαλάσαρνα η προτεινόμενη ζώνη της ΕΠΜ 9Β με κωδικό ΖΠΦ-01 να επεκταθεί από το βόρειο όριο της περιοχής του αποτυπωμένου είδους προτεραιότητας Androcymbium rechingeri, παράλληλα με το γκρεμό (φρούδιο), έως το όριο του χαρτογραφημένου τύπου οικοτόπου “9320: Δάση με Olea και Ceratonia”, σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ (Ζώνη Β1), όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο χάρτη με τη ζωνοποίηση. Στην προτεινόμενη περιοχή επέκτασης υπάρχει ο αποτυπωμένος από το πρόγραμμα LIFE (ΜΑΙΧ), αλλά μη χαρτογραφημένος τύπος οικοτόπου 2250 «Λόχμες των παραλιών με άρκευθους (Juniperus spp.)», που ανήκει στην κατηγορία των “οικοτόπων προτεραιότητας”, που αποτελεί ένα σπάνιο και πανέμορφο οικότοπο και τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εντός της περιοχής αυτής στη βόρεια πλευρά βρίσκεται, επίσης, μικρός υγροβιότοπος. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση η περιοχή αντιμετωπίζεται ως ενιαίο οργανικό, και λειτουργικό σύνολο και διασφαλίζει με το καλύτερο δυνατό τρόπο την επίτευξη των στόχων διατήρησης. Επί της ουσίας με αυτήν την παρέμβαση ο Δήμος Κισσάμου θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορεί να γίνει κατασκευή ούτε στο δυτικό τμήμα της παραλίας της Φαλασάρνων όπως αφήνει “παραθυράκι” η πρόταση των μελετητών.

Στις ειδικές χρήσεις ο Δήμος Κισσάμου ζητάει να επιτρέπεται η λειτουργιά αναψυκτηρίου έως 20 τ.μ. στην ήμερη Γραμβούσα, στην προτεινόμενη ζώνη ΖΔΟΕ-02 των Φαλασάρνων αναφορικά με τα τουριστικά καταλύματα, ο μέγιστος αριθμός κλινών να είναι 50 ανά ιδιοκτησία, στη ζώνη ΖΠΦ-01των Φαλασάρνων να επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία έως δύο (2) αναψυκτήριων (μέχρι 50 τ.μ.) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στην ίδια ζώνη ΖΠΦ-01 να επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των υποδομών της παρούσας ζώνης εκτός περιοχών με οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, είδη κινδυνεύοντα, απειλούμενα, σύμφωνα με τους Κόκκινους καταλόγους, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Η κυκλοφορία τροχοφόρων αφορά αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των υποδομών της παρούσας παραγράφου, καθώς και των παρεμποδιζόμενων ατόμων.

Άλλες προτάσεις στη διαβούλευση

Στις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση η εταιρεία “Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.” που σχεδιάζει την κατασκευή του ξενοδοχείου δηλώνει ότι συμφωνεί με τη ζωνοποίηση που προτείνουν οι μελετητές και καταθέτει και άλλες προτάσεις, ενώ ανάλογες είναι και οι θέσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα δύο μεγάλα beach bar της περιοχής. Να ακολουθήσουν οι ΕΠΜ ότι προβλέπουν οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τις Ζώνες Προστασίας Φύσης ζητάει η “Πρωτοβουλία Save Falasarna” τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη προστασία για το Κεδρόδασος την παραλία του Λαφονησίου και το νησί και τα Φαλάσαρνα- Μπάλο.
H “Οικολογική Πρωτοβουλία” προτείνει να απαγορευτεί κάθε σεισμική έρευνα για εξορύξεις στη θαλάσσια περιοχή, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Μανούσακας να δοθεί παράταση στη διαβούλευση, το Περιφερειακό Τμήμα του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος θέλει μια σειρά διευκρινήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δ. Βιριράκης εκφράζει τη δυσαρέσκεια του αφού το ΛΤΧ δεν ενημερώθηκε από τους μελετητές παρότι στις περιοχές Natura υπάρχουν αρκετά λιμάνια. Τέλος δύο όμιλοι ιστοσανίδας ζητούν να έχουν πρόσβαση στο Λαφονήσι αδειοδοτημένες επαγγελματικές επιχειρήσεις για να προκειμένου να μπορούν να κατεβάζουν μη μηχανοκίνητα μέσα για θαλάσσια σπορ (ιστοσανίδες).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα