«Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία». Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών (Χανιά) και η Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Ρέθυμνο).
Στη σχετική ανακοίνωση σχολιάζεται πως «με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, ξεκίνησε μια καταστροφολογία για το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες στον τουρισμό, στην οικονομία… ακόμα και στον πολιτισμό μας».
Το “Στέκι” και η “Πρωτοβουλία” ξεκαθαρίζουν πως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία. Απειλή πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και βέβαια και για την υπόλοιπη κοινωνία είναι τα απομονωμένα κλειστά στρατόπεδα, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε επαρκείς υποδομές υγιεινής. Απειλή είναι όσοι κερδοσκοπούν αναλαμβάνοντας τη σίτιση προσφύγων και τελικά τους παρέχουν μόνο πατάτες».
Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν «αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα “στο πουθενά”. Κατάλληλες υποδομές. Μέριμνα για τη σωστή σίτιση, ειδική μέριμνα για τη διατροφή εγκύων, μωρών, παιδιών».
Όπως παρατηρούν, «ιδιαίτερα στο θέμα της διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία των catering έχει δείξει τεράστιες απάτες με υπερκοστολόγηση γευμάτων που δεν τρώγονται. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εταιρείες catering που έχουν προκαλέσει προβλήματα με το άθλιο φαγητό που παρέχουν και να προκριθούν άλλες λύσεις όπως η ύπαρξη υποδομών για μαγείρεμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και όχι γκετοποίησή τους».
Όσον αφορά τις όποιες συγκρίσεις με τα νησιά του Β. Αιγαίου τις χαρακτηρίζουν άτοπες και εξηγούν: «Από τα νησιά αυτά περάσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί περισσότεροι από όσους υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, τις τόσο απαράδεκτες για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι τοπικές οικονομίες δούλεψαν, τα δρομολόγια των πλοίων πολλαπλασιάστηκαν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα λειτούργησαν ακόμα και τον χειμώνα.
Για όσους πάλι ανησυχούν για το “πλήγμα στον πολιτισμό μας”, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως ο ρατσισμός και μισαλλοδοξία δεν είναι δείγματα πολιτισμού. Πολιτισμός είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η έγνοια για τον κατατρεγμένο».
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας: «Πρόσφυγες θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια. Και το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν είναι μικρό. Οι βάσεις του πολέμου “φιλοξενούνται” στον τόπο μας, ήρθε η ώρα να φιλοξενηθούν και τα θύματά τους. Θα ζήσουμε μαζί!».
‘Ενα σκίτσο με πολλά μηνύματα…
Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες ένα σκίτσο του Κώστα Κυριακάκη που καυτηριάζει το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
Ένα μικρό προσφυγόπουλο με σκισμένα ρούχα φαίνεται να… τρομοκρατεί έναν μεγαλόσωμο Κρητικό με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, ο οποίος πατά σε μία βάση με χαραγμένο το συνηθισμένο λογότυπο του τοπικού τουρισμού “αγαπώ την Κρήτη”.