Για εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού, διαφάνεια και καθαρούς ανθρώπους που πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική, έκανε λόγο από τα Ανώγεια ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης του Γιάννη Κεφαλογιάννη που πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
«Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει», επισήμανε ο κ. Καραμανλής με το απόφθεγμα που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, το οποίο όπως ανέφερε, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις μια μεγάλη αλήθεια: “Ότι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και της διαδρομής κάθε ανθρώπου, έχει να κάνει με το αν είναι καθαρή η ματιά και τα κίνητρά του, με το αν συναλλάσσεται με τους άλλους με ειλικρίνεια, με το αν η συμπεριφορά του είναι διαυγής και τα αισθήματά του ανυστερόβουλα. Αν τα έχει αυτά, έχει ήδη το μείζον. Αν δεν τα έχει, τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη. Αν τα έχει, θα διαπρέψει και θα αφήσει θετικό αποτύπωμα. Αν όχι, θα βλάψει και τους γύρω του, και την κοινωνία γενικότερα”.
Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για άνθρωπο ακέραιο, ευθύ, ντόμπρο και αληθινό, πολιτικό “που αντίθετα με πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις, ήταν ξένος στην υποκρισία, την υστεροβουλία και την προσποίηση… Είχε το θάρρος της γνώμης του, ακόμη κι όταν ήξερε ότι αυτή δεν ήταν δημοφιλής ή εκείνη που θα επικρατούσε… Δείγμα ανθρώπου καθαρού και έντιμου, με ξεκάθαρες ιδέες και προσήλωση στα ιδανικά του”. Ανέφερε μάλιστα, ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας. “Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο”, “ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται, ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν. ‘Απλετο φως”.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό και παράνομο, το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία. “Είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί, ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν, και από εκεί και πέρα, απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”.
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μιλώντας για τον επιστήμονα, ιατρό, πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για μία ξεχωριστή μέρα για τα Ανώγεια και τους Ανωγειανούς, “μέρα μνήμης τιμής και ανταπόδοσης σε έναν ξεχωριστό Ανωγειανό, έναν άξιο Ρεθυμνιώτη και Κρητικό, έναν Έλληνα πατριώτη, τον επιστήμονα και πολιτικό αείμνηστο Ιωάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, το δικό μας Τσουρογιάννη… Ανταποδίδουμε σε αυτόν, ελάχιστα από την οφειλόμενη τιμή για τις ωφέλιμες υπηρεσίες που προσέφερε στα 50 χρόνια του πολιτικού του βίου ως βουλευτής και ως υπουργός στ’ Ανώγεια, στο Ρέθυμνο στην Κρήτη και στη χώρα μας”.
Μιλώντας για την πορεία του και τη ζωή του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε, ότι πυξίδα του Γιάννη Κεφαλογιάννη “όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το τρίπτυχο του Ανωγειανού αξιακού κώδικα: Ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Κατόρθωσε να είναι άριστος πολιτικός άνδρας, σπάνιας ευφυΐας και ταυτόχρονα θαυμαστής εντιμότητας και ειλικρίνειας, διέθετε πολιτική οξυδέρκεια, αρετές που τις αναγνώριζαν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Υπήρξε πάντα οπαδός της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα εθνικά μας θέματα, και το βασικό πολιτικό του χαρακτηριστικό ήταν η πολιτική του συνέπεια. Έντιμος, φιλότιμος, πατριώτης, με συμμετοχή και πλούσια δράση… Έζησε σε εποχές μεγάλων δοκιμασιών για τον τόπο και στάθηκε όρθιος, αντάξιος των παππούδων και των πατεράδων μας, που έζησαν τρία ολοκαυτώματα, καταστροφές, προσφυγιές και κατατρεγμούς, μα παλινόρθωναν την ζωή, δεν γονάτιζαν… Οι αξίες και οι μνήμες αυτές αποτέλεσαν βασικό συστατικό της πολιτικής σκέψης και δράσης του”.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων, αν η πολιτική για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, υπήρξε για αυτόν αποστολή, “…η ιατρική αποτελούσε μέσο προσφοράς για τον άνθρωπο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέχτηκαν την ανιδιοτελή ιατρική φροντίδα του, όπως και για τα Ανώγεια και το Ρέθυμνο, η προσφορά του ήταν μεγάλη… Έργα πνοής σε όλο το νομό, αλλά και στην γενέτειρα του τ’ Ανώγεια, η θεμελίωση και η ανέγερση της Μαθητικής Εστίας Ανωγείων, η αναβάθμιση του υγειονομικού σταθμού σε Κέντρο Υγείας Ανωγείων, η ίδρυση του τομέα ΕΚΑΒ, η καθιέρωση της 13ης Αυγούστου, ημέρας Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, σε εθνική εορτή, η καθοριστική συμβολή του για το ξεκίνημα της νέας οδού Ηράκλειο – ορεινό Μαλεβίζι – Ανώγεια – ορεινός Μυλοπόταμος. Καταλυτική ήταν επίσης η παρέμβαση του για πλειάδα χρηματοδοτήσεων στα Ανώγεια, για έργα υποδομών και ανάπτυξης, όπως η δωρεάν παραχώρηση της οικίας του πατέρα του Κων/νου Κεφαλογιάννη, για την ανέγερση του κέντρου αρχαιολογικής πληροφόρησης ‘Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη’».
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανωγείων αποφάσισε ομόφωνα, ως αντίδωρο στον Γιάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, να τοποθετηθεί η προτομή του στα Ανώγεια.
Η κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στη πορεία του πατέρα της, τόσο ως ιατρού, όσο και ως πολιτικού, επισημαίνοντας ότι “υπηρέτησε για πάνω από 50 χρόνια τον άνθρωπο, κρατώντας πάντα ψηλά τις αξίες του, τα πιστεύω του. Ένας δημοκράτης που σε όλη του τη ζωή έδωσε μάχες για αυτά που πίστευε, πιστεύοντας όμως παράλληλα, ότι η ανάπτυξη του τόπου, η ευημερία του λαού, περνάει μέσα από την προάσπιση των ανώτατων αρχών, της δημοκρατίας και του δικαίου”.
Την εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτοδιοικητικοί της Κρήτης και εκπροσώποι της τοπικής εκκλησίας, όπως βεβαίως και η οικογένειά του.