Παρέμβαση στο θέμα των σεισμών που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Κρήτη, έκανε χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, ο οποίος με την ιδιότητα του Τακτικού μέλους της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε., συμμετέχει στην 146η Σύνοδο της Ολομελείας της, που πραγματοποιείται από τις 11 ως τις 14 Οκτωβρίου.
Με την ευκαιρία και της χθεσινής Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, ο κ. Κουράκης ενημέρωσε την Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. για τους πρόσφατους μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κρήτη, και τις συνέπειες που είχαν, με τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν.
Στη Σύνοδο ήταν παρών ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Φυσικών Καταστροφών Γιάνεζ Λέναρτσιτς και άλλοι υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, που άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα ο κ. Κουράκης ανέφερε για τα πρόσφατα γεγονότα στην Κρήτη, τόσο από πλευράς των τελευταίων καταστρεπτικών σεισμών, όσο και άλλων φυσικών καταστροφών.
Το θέμα της Συνόδου στο οποίο έκανε την προγραμματισμένη ομιλία του ο κ. Κουράκης, αναφερόταν στις ¨Φυσικές Καταστροφές¨.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε, μεταξύ άλλων «Τα φυσικά φαινόμενα, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα διαθέτουν τώρα υψηλό δυναμικό για να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. Η εποχή μας λοιπόν χαρακτηρίζεται από την μετατροπή των φυσικών φαινομένων σε φυσικούς κινδύνους και, κατ’ επέκταση, σε φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.
Η Κρήτη το νησί από όπου κατάγομαι, αυτή την περίοδο δέχεται ισχυρά χτυπήματα από την σεισμική υπερδιέγερση, (πριν λίγες ημέρες 6.0 ρίχτερ και προχτές και 6.3 ρίχτερ) με τεράστιες καταστροφές σε οικίες, επαγγελματικές στέγες, σχολεία, Ναούς , κ.α, με μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου .
Οι σεισμοί, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, οι μεταβολές στο παράκτιο περιβάλλον, οι μορφολογικές μεταβολές, οι πυρκαγιές, και γενικότερα η σε εξέλιξη κλιματική κρίση, συνιστούν ένα κυρίαρχο πρόβλημα σε Τοπικό, Περιφερειακό, Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο».
Και ο κ. Κουράκης υπογράμμισε «Επιβάλλεται σήμερα η συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου, και η εξειδίκευση των μελετών, των έργων και των δράσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην περίοδο της κρίσης. Απαιτείται δε και για τους λόγους αυτούς, αύξηση των πόρων για τις Φυσικές Καταστροφές και του Ταμείου Αλληλεγγύης”»
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Φυσικών Καταστροφών Γιάνεζ Λέναρτσιτς ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κουράκη για την ειδική και κατατοπιστική αναφορά του στους σεισμούς της Κρήτης και σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρ. Στυλιανίδη. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση η Ελλάδας λόγω των πολλαπλών φυσικών καταστροφών.