Στο προηγούμενο σημείωμά μας είδαμε τις απόψεις μιας σοβαρής δεξαμενής σκέψης, που λέγεται BRUEGEL καθώς και τις προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι νέοι επίτροποι πιεστικές προκλήσεις. Η παράθεση των βασικών χαρτοφυλακίων και των προτεραιοτήτων της δεξαμενής αυτής είναι ένα το κρατούμενο. Το άλλο κρατούμενο είναι ποιος εισηγείται για ποιον και ποιο είναι το τελικό ζητούμενο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές τομές στο σύνολο και των στελεχών των αξιόλογων δεξαμενών σκέψης, διότι όλοι τελικά εθελοτυφλούν, χωρίς να φέρνουν νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Στο καθημερινό ρεπορτάζ βλέπουμε ότι συνεχίζονται έντονα οι διεργασίες για την οργάνωση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόεδρο τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούγκερ (Juncker). Φαίνεται ότι η Γαλλία δε θα πάρει τις χρηματοοικονομικές υποθέσεις, που προοριζόταν για τον πρώην υπουργό του κ. Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά μάλλον τον ανταγωνισμό. Αλλά και η Γερμανία δε θα πάρει την ενέργεια που επιθυμούσε, αλλά το εμπόριο, έτσι θα έχει άμεση ανάμιξη στη νέα συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. για τις επενδύσεις και το εμπόριο. Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι θα προικοδοτηθεί με το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, που ήθελε διακαώς η Γερμανία. Η χώρα μας προικοδοτείται με ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, για τα ελληνικά δεδομένα και ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα έχει να πείσει για την άσκηση μιας πολιτικής που μας έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μέχρι σήμερα. Όμως το πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας (Επιτροπή) της Ε.Ε. είναι πιο σύνθετο απ ότι φαίνεται και δεν επικεντρώνεται στο κατά πόσον τα στελέχη της δεξαμενής σκέψης BRUEGEL έχουν δίκιο ή άδικο στις παραινέσεις τους. Τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πολλά και σημαντικά, αλλά αυτό λέγεται στείρα αντιπαράθεση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το δικό μας κήπο: το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου για τη μετανάστευση. Όσοι ταξιδεύουν με τα πλοία προς Ιταλία θα δουν ότι έχουν παρθεί δρακόντεια μέτρα, ώστε να μην περνούν οι μετανάστες στην Ιταλία και από εκεί στο βόρειο τμήμα της Ε.Ε. Έτσι το όνειρο των δεκάδων χιλιάδων φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων, από δεκάδες χώρες, που έζησαν εκεί με πόνους και ελλείψεις από βασικές τροφές και νερό, μέχρι να σκοτώνονται από χημικά όπλα, παγιδεύονται σε μια φιλόξενη χώρα που έχει υπερβεί τα όριά της τώρα και δεκαετίες. Πέρα από τα καραβάνια των νεκρών και πνιγμένων στις θάλασσες ανθρώπων, τα εκτεταμένα σύνορα της χώρας μας δεν μπορούν να ελεγχθούν, όσα μέτρα ανθρωπίνως και οικονομικώς δυνατά να υιοθετηθούν. Λογική συνέπεια είναι να συσσωρεύονται στην Ελλάδα όλοι εκείνοι που είχαν ως αρχικό προορισμό τους παραδείσους της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και άλλων προορισμών. Δε συμβαίνει όμως και το αντίθετο.
Στην Ελλάδα δε γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι που γίνονται στην Ιταλία, και μάλιστα, με έκπληξη παρατήρησα ότι στην Πάτρα, κατά την έξοδο οι έλεγχοι από τους συμπατριώτες μας, μην τύχει και φύγουν αλλοδαποί προς Ιταλία, γίνονται ακόμη και στα γεμάτα πορτ μπαγκάζ των Ι.Χ. αυτοκινήτων! Αυτό μου δείχνει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται και θεωρείται ως ο σκουπιδότοπος των ψυχών των μεταναστών! Αυτό θα αποτελέσει σίγουρα μια πρόκληση προς το νέο Έλληνα επίτροπο, που δε θα πρέπει να αφήσει να περάσει απαρατήρητη! Για τους επιτρόπους οικονομικών και νομισματικών θεμάτων και για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το θέμα της ανάπτυξης δεν μπορεί να ισχύσει με ίδιο κέντρο κύκλου, αλλά με ομόκεντρους κύκλους. Σε προηγούμενα σημειώματα μου, είχα καταστήσει σαφές ότι δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα, και μάλιστα αν υιοθετηθεί η πρόταση για έκδοση νέου χρήματος και άτοκου δανεισμού προς πολίτες που ανήκουν στις φτωχές κατηγορίες φορολογουμένων, τότε, χωρίς πληθωρισμό θα είναι δυνατή η ανάταξη οικονομιών, όπως της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. κ. Ντράγκι ήδη εξήγγειλε παρόμοιου τύπου μέτρα και ήταν το μαύρο πρόβατο της Μέρκελ, μερκελιστής ο ίδιος μέχρι χθες! Για τους επιτρόπους ανταγωνισμού και βιομηχανίας, ψηφιακής ατζέντας και έρευνας, ήδη σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στις έξοχες προοπτικές που έχει η Ευρώπη να μη γίνει το γκαρσόνι της Κίνας, αλλά να προχωρήσει αυτοδύναμα προς ανάπτυξη λόγω ειδικών συντελεστών που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση. Υπενθυμίζουμε τρία άρθρα μας προς το τέλος Αυγούστου και την πρώτη Σεπτεμβρίου με τίτλο: Κέρδη και ζημίες, όπου οι νέες τεχνολογίες είναι ο πολιορκητικός κριός για να σπάσουμε το κάστρο της απραξίας και να μπούμε νικητές στην ανάπτυξη για την κοινωνική ευημερία. Η ρομποτική, η ενέργεια, η δορυφορική πλοήγηση είναι μερικές από τις νέες τεχνολογίες που επενεργούν θετικά στην άμεση ανάπτυξη και η Ε.Ε. είναι πολύ καλά αρματωμένη για να αντεπεξέλθει. Συμπερασματικά η δεξαμενή σκέψης καλά κάνει και προτρέπει τους νέους επιτρόπους, αλλά δε θέτει κανένα σημάδι του πως θα προχωρήσει το θέμα αυτό. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν διαπραγματευτές που ξεπουλούν και τα μικρά διαθέσιμα χωρών σε έντονο πρόβλημα, όπως είναι η Ελλάδα μας, όπως έχω ήδη ενημερώσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες τους αναγνώστες μας για το θέμα της φέτας! Φωνή βοώντος στην έρημο, όπως κατάντησαν τη χώρα μας!