Το πρωθυπουργικό ελικόπτερο κατευθυνόταν στο Αγαθονήσι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου 1821. Παραδόξως παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά. Οι Τούρκοι δεν δίστασαν να προκαλέσουν και αυτή την ημέρα, καταπατώντας τη Συμφωνία Παπούλια – Γιλκόζ περί των Μ.Ο.Ε. κυρίως όταν πρόκειται για εθνικές εορτές. Ο μεν τούρκικος Τύπος ανέφερε, ότι το ελικόπτερο του πρωθυπουργού πήγαινε σε νησί, που κατέχεται παράνομα από τους Ελληνες, η δε Αγκυρα διέψευσε τα περί παρενόχλησης.
Οι παρεμβάσεις των Tούρκων στο F.Ι.R. Αθηνών πρέπει να καταγγελθούν στον Ο.Η.Ε. και να λάβει θέση και ο ICAO όπως και το ΝΑΤΟ το οποίον σ’ αυτές τις περιπτώσεις παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Είναι και επιχειρησιακό θέμα, που οφείλει η συμμαχία, να αναλάβει πρωτοβουλία, να αναθεωρήσει ορισμένες οδηγίες, που δημιουργούν αμφισβητήσεις. Δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, να παραδέχεται ότι η πτήση γινόταν στο FIR Αθηνών και ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παρενόχλησαν κανέναν, αλλά εκτελούσαν «συνήθη αποστολή ελέγχου»!
Η Αθήνα κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ και του επέδωσε αυστηρό διάβημα θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να καταγραφεί το γεγονός της παρενόχλησης. Ετσι αποτυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια από ελληνικής πλευράς κατόπιν και των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν, ότι «εμείς θά ’μαστε πάντα εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα».
Η ιστορία ξεκίνησε το 1996 με τα Ιμια και τις γκρίζες ζώνες. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθαρίζεται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν τα μεγάλα νησιά με τα ονόματά τους, υπάρχουν και άλλα, πολλές χιλιάδες, που δεν κατονομάζονται, αλλά είναι ως συστάδες νήσων εξαρτώμενα από τα μεγάλα νησιά. Μικρά νησιά με συστάδες ξεκινούν απ’ τις Οινούσες κοντά στη Χίο, κατεβαίνουμε στους Φούρνους, στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι. Οι Καλόγηροι έχουν και γεωστρατηγική σημασία λόγω των χωρικών υδάτων που κλείνουν το Αιγαίο. Οι Τούρκοι όσα δεν κατονομάζονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, λένε, ότι είναι 3000. Μετά τα μείωσαν στα 100. Το 2011 ένας Τούρκος βουλευτής των Γκρίζων Λύκων ρώτησε στη Βουλή, τι θα γίνει με τα 18 νησιά του Αιγαίου, με τις συστάδες τους που έχουν καταλάβει οι Ελληνες. Μετά τα έκαναν 18!
Η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει την τουρκική κυριαρχία στα 3 μίλια απ’ τις ακτές της. Αρα νομικά δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα πέραν των 3 μιλίων. Δεν λένε, ότι τα πέραν αυτής της νοητής γραμμής νησιά τους ανήκουν, αλλά ότι είναι αμφισβητούμενα και ελάτε να τα συζητήσομε. Οι ενέργειές τους γίνονται για να τεκμηριώσουν, ότι αυτό το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.
Λύση στα Ελληνοτουρκικά είναι αδύνατη με μη καλοπροαίρετους συζητητές. Αυτά που ζητούν, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει. Ο Τσίπρας στο τέλος της 4ετίας δεν θα διακινδύνευε να λύσει τα ελληνοτουρκικά με το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Κοτζιάς που είπε ότι «δεν πρέπει να φαίνεται μοναχοφάης», έκανε ζημιά.
Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με γεωγραφικά κριτήρια. Εμπλέκεται η πολιτική, η οικονομία, τα γεωστρατηγικά. Είναι αστείο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις για χρονίζοντα ζητήματα εξωτερικής φύσης με τους Τούρκους στην παρούσα χρονική περίοδο.
Αξιότιμε κύριε,με τους γείτονες τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα,ούτε κοιμούντα τα βράδυα με τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο κάτω από από το μαξιλάρι τους.΄Οπως πολύ σωστά το αναφέρετε η πατρίδα μας παρέλειψε να κάνει φασαρία στα διεθνή φόρα και να “δυσαρεστήσει” κάποιους πρός χάριν του “καλού κλίματος” στην συμμαχία.Τώρα που κάποια πράγματα φαίνεται να αλλάζουν(ας μην κουνάμε τα πόδια μας πρίν καβαλικέψουμε) και θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας συναινετικής Εθνικής στρατηγικής,έχουμε Κοτζιάδες,Κατρούγκαλους και Πρέσπες.Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να φορέσει την φανέλα της Εθνικής και να φροντίσει :α) Για αποτρεπτική ισχύ και θωράκιση της Εθνικής Επικράτειας β) την χάραξη μιας νέας από κοινού με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας(πλην χ.α.) μεσοπρόθεσμης και κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμης πολιτικής για το σύνολο των Εθνικών μας θεμάτων και γ)ανάπτυξη των υπό εξέλιξη τοπικών συμμαχιών συμφερόντων όπως αυτές σχηματοποιήθηκαν από την ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ και μετά,από τον αείμνηστο τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο….Με εκτίμηση