Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Παρεπόμενα Συμφωνίας Πρεσπών

Ενα από τα βασικότερα ζητήματα, που θ’ απασχολήσει τη χώρα μας, εκτός απ’ τα οικονομικά, θα είναι το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου, το οποίο παίρνει διαστάσεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια την Κυριακή.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, συνέβη υπό συνθήκες πιέσεων, που έγιναν στη χώρα μας από όλο τον Δυτικό κόσμο, που ήθελε να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Δεν ξέρουμε πόσο το αντελήφθη αυτό η Κυβέρνηση, ώστε να το εκμεταλλευτεί και να πετύχει καλύτερη συμφωνία, για ν’ αποκομίσει άλλα ανταλλάγματα.
Το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, φαίνεται απ’ τους πανηγυρισμούς των Σκοπιανών, ότι κατόρθωναν να επικυρώσουν το όνομα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, πράγμα που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τους έδινε. Αυτά προβάλλονται από τον Ζάεφ ως η μεγαλύτερη κατάκτηση, για να πετύχει το δημοψήφισμα. Οι Σκοπιανοί πριν το 2008 έλεγαν ότι άμα δεχθεί η Ελλάδα το θέμα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, θα πάμε σε συμβιβασμό. Δεν έπρεπε να δοθούν όλα όσα ζητούσαν εξ αρχής οι Σκοπιανοί. Τούτο δείχνει ότι η συμφωνία είναι κακή για τη χώρα. Δημιουργείται η παραδοξότητα το μέρος αργότερα να διεκδικεί το όλον, γι’ αυτό οι ΑΝΕΛ επιμένουν, ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός με δημοψήφισμα, ή και με εκλογές. Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Κουτσούμπας: «Η συμφωνία βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα». Ετσι δημιουργούνται τετελεσμένα, όταν στο γειτονικό κρατίδιο δοθεί από τους Ελληνες η σφραγίδα της “Μακεδονίας” έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια”.
Αυτό το σπουδαίο ζήτημα για τη χώρα κατάντησε απ’ τον πρωθυπουργό ένα πολιτικό παιχνίδι με αντιπαραθέσεις “σικέ” μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου. Αυτό που λέει ο κ. Καμμένος τώρα, ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, πριν έρθει στη βουλή προς ψήφιση η Συμφωνία είναι λόγος εκφραστικός αναδίπλωσης. Είναι κάτι αντιφατικό, διότι θα ’πρεπε να είχε προηγηθεί. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεις μια συμφωνία επιζήμια για τη χώρα και να επιτρέπεις την ψήφισή της. Θα μπορούσε να αποτρέψει εξ αρχής την υπογραφή της συμφωνίας, κάνοντας τότε, αυτά που λέει ότι θα κάνει αύριο, ψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση, μια ημέρα πριν πάνε στις Πρέσπες ο ΥΠΕΞ και ο Πρωθυπουργός.
Παίχτηκε πολύ καλά το παιχνίδι να συμβεί η συμφωνία των Πρεσπών, πριν την έξοδο απ’ το μνημόνιο, γιατί αλλιώς όλο το ανάθεμα της συνέχισης της κρίσης θα ’πεφτε πάνω στους ΑΝΕΛ. Ας πούμε, λοιπόν, ότι οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας προλάβει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ. Τότε δεν δημιουργείται θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και ο Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά. Ετσι αυτή η συμφωνία Εθνικού ενδιαφέροντος μπορεί να περάσει με το 50+1 των παρόντων βουλευτών και όχι με 150+1 του συνόλου της Βουλής, ή των 3/5 που ζητούν για την κύρωσή της οι ΑΝΕΛ. Ωστόσο βέβαιο είναι ότι θα ’χει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα.
Ολα γίνονται για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Πιστεύεται ότι δεν θα ωφελήσει τη χώρα μας. Η μακεδονική ταυτότητα και η γλώσσα δεν εξαλείφουν τον αλυτρωτισμό. Οπως η Τουρκία και Αλβανία, χώρες του ΝΑΤΟ, διεκδικούν από τη χώρα μας, έτσι και οι Σκοπιανοί, αν μπουν στο ΝΑΤΟ, δεν θα ξεχάσουν τον αλυτρωτισμό.
Τις διεκδικήσεις τους και άλλα θα τα βρούμε μπροστά!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,δυστυχώς για την πατρίδα μας τα πράγματα έχουν όπως τα αναφέρετε. Η τελευταία πρόταση του κειμένου σας είναι η ψυχρή πραγματικότητα για το αύριο της χώρας μας που έπαιξε και πάλι το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου.΄Οπως είπε και ο Ιούλιος Καίσαρας “Alea jacta est” (ο κύβος ερρίφθη)…Με εκτίμηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα