Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρεπόμενα Β’ Ψηφοφορίας Αναθεώρησης

Η αναθεώρηση του Συντάγματος σερνόταν επί χρόνια. Βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να τη φέρει εις πέρας με στόχο, ν’ αντιπαρατεθεί προφανώς και στη Ν.Δ., αλλά και για κομματικούς δικούς του λόγους. Κατ’ ουσίαν, η αναθεώρηση απαιτείτο απ’ την ανάγκη πρόληψης και ελέγχου σκανδάλων, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να μην υπάρχει τόσο σύντομη προθεσμία απόσβεσης ποινικών ευθυνών των πολιτικών, να ασκείται η δίωξη αυτών όχι απ’ τη Βουλή, αλλά απ’ την τακτική δικαιοσύνη και άλλες διατάξεις περί θρησκείας, περί θητείας βουλευτών, εκλογικού συστήματος, κ.ά.
Η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία δεν οφείλονται μόνο στη διαφθορά, ούτε και αυτή θα εκλείψει με τη συνταγματική αναθεώρηση, ή αν πάνε δύο – τρεις πολιτικοί στη φυλακή, αλλά αν καταπολεμηθεί η αδιαφάνεια, που είναι στη φύση του Ελληνα να ορέγεται με κάθε τρόπο το κέρδος και εξαρθρωθούν οι υπόγειοι μηχανισμοί του κατεστημένου που επιδιώκει, να μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που τα “παίρνουν” και αυτοί που τα “δίνουν”.
Με τη δεύτερη ψηφοφορία παραχωρήθηκε η διακριτική ευχέρεια στην επόμενη κυβέρνηση να προβεί κατά βούλησιν σε οριστικοποίηση αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος, όχι με ηυξημένη πλειοψηφία, αλλά με απλή των 151. Αυτά είναι, το 32 περί εκλογής Π.τ.Δ. με 224 ψήφους, το 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας με 237 ψήφους, το 68 περί συστάσεως εξεταστικών Επιτροπών με 247 ψήφους, το 86 περί κατάργησης πρόωρης παραγραφής ποινικών αδικημάτων Υπουργών με 255 ψήφους και άλλα δύο άρθρα που αφορούν το 101 τις Ανεξάρτητες αρχές και το 26 την εξίσωση στρατοδικών με τακτικούς δικαστές.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις που συγκέντρωσαν πλειοψηφία περισσότερη των 180 ψήφων εξυπηρετεί τη σημερινή αντιπολίτευση, που ενδέχεται να γίνει κυβέρνηση με τη σύμπραξη κάποιου μικρότερου κόμματος. Τότε θα μπορεί με 151 έδρες να διαμορφώνει το περιεχόμενο των άρθρων που πήραν πάνω από 180 ψήφους. Ενδιαφέρον θα έχει το άρθρο 32, να επιχειρηθεί διαφορετικός τρόπος εκλογής του Π.τ.Δ. Τον επόμενο Ιανουάριο, που θα γίνει εκλογή Π.τ.Δ., η όποια κυβέρνηση δεν θα ‘χει στα χέρια της το όπλο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών για την ανάδειξη Π.τ.Δ. Ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης θα μπορεί να προτείνει όποιον θέλει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα απ’ την ακροδεξιά, την κεντροαριστερά, ή από αχρωμάτιστα πολιτικώς πρόσωπα.
Το άρθρο 54 περί “καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος, που ψηφίστηκε από 156 βουλευτές, διευκολύνει τη Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση. Θα θελήσει να τροποποιήσει το εκλογικό σύστημα “για τις επόμενες εκλογές” διαπραγματευόμενη πακέτο την εκλογή Π.τ.Δ. με τον εκλογικό νόμο. Δηλαδή να βγαίνει Π.τ.Δ. όχι με 151, αλλά με 180 ψήφους, αν παράλληλα οι 180 ψηφίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 200 ψήφους.
Ετσι όπως αποφασίσθηκε η δεύτερη ψηφοφορία της αναθεώρησης ενδέχεται να διαμορφωθεί κάποια σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, που ευνοεί τη Ν.Δ., αν έρθει πρώτο κόμμα, αλλά αργότερα να ευνοηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει ανατροπή τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με όλα τα ατού στο χέρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα