Ο Στέφανος Ντούσκος προκρίθηκε στον προημιτελικό του μονού σκιφ των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Παρίσι. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, τερμάτισε δεύτερος στην 1η προκριματική σειρά, καλύπτοντας τα δύο χιλιόμετρα της διαδρομής σε 7 λεπτά, ένα δευτερόλεπτο και 79 εκατοστά και συνεχίζει την πορεία του στην κορυφαία διοργάνωση, όπου βασικός στόχος του είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου, όπως έκανε και στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Νεοζηλανδός, Τόμας Μάκιντος (6:55.92) και στην τρίτη ο Αιγύπτιος, Αμπντελχαλέκ Ελμπάνα (7:05.06) και αμφότεροι προκρίθηκαν για τα προημιτελικά του αγωνίσματος.
Ο Ντούσκος εκκίνησε καλά τον αγώνα και από την αρχή βρέθηκε στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Μακιντος, ο οποίος επικράτησε εύκολα, με τον Ελληνα κωπηλάτη να διατηρεί με άνεση την προνομιούχο θέση και να κάνει συντήρηση δυνάμεων, δεδομένου ότι οι δύο πρωταθλητές, είναι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο.
Αμέσως μετά τον τερματισμό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
– Πως βίωσες την κούρσα, πως αισθάνθηκες μέσα στο νερό:
«Ήταν μια καλή κούρσα. Ο Νεοζηλανδός και εγώ τεστάραμε τις δυνάμεις μας. Ξέρουμε ότι είμαστε οι αντίπαλοι που μπορεί να βρεθούν και στον τελικό. Ξέρουμε ότι είμαστε από τους καλύτερους. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Σίγουρα όταν ο καιρός είναι βροχερός δεν βοηθάει πάρα πολύ. Εμένα ειδικά γιατί έχω συνηθίσει σε πιο ζεστό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε ο κυμματισμός να είναι πιο πάνω γιατί μας βοηθάει το κύμα και να μην είναι τόσο flat όσο τώρα».
– Νιώθεις έτοιμος όπως στο Τόκιο;
«Σίγουρα, νιώθω καλά. Αυτό διαφέρει από κούρσα σε κούρσα. Μπορεί να είσαι καλύτερα, μπορεί να είσαι και χειρότερα. Παίζουν ρόλο οι συνθήκες και το πως αντεπεξέρχεται το σώμα σου. Μπορώ να πω ότι είμαι καλά, θα προσπαθήσω να διορθώσω κάποια πράγματα για να είμαι ακόμα καλύτερα στις επόμενες φάσεις».
– Ο στόχος είναι το βάθρο;
«Προχωράμε βήμα βήμα. Δεν μπορείς να πεις από τώρα ότι στόχος είναι το βάθρο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Ο στόχος είναι να περνάμε στην επόμενη φάση. Και όταν θα είμαστε στον τελικό, πιστεύω ότι όλα θα είναι ανοιχτά και ο καθένας μπορεί να κάνει το θαύμα».
– Επειδή έκανες «σεφτέ» στην ελληνική αποστολή, θεωρείς τον εαυτό σου… γουρλή; Πόσα μετάλλια θα πάρει η ελληνική αποστολή;
«Ελπίζω να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα λίγο παραπάνω».
Πετρούνιας: «Τα λέμε στον τελικό»
Ο Λευτέρης Πετρούνιας, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη νύχτα, για να μάθει τη θέση με την οποία θα προκριθεί στον τελικό της ενόργανης γυμναστικής, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή (4/8), στις 16:00. Μετά την εκτέλεση του προγράμματός του, στο οποίο όμως δεν είχε καλή έξοδο, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο και «χάλκινος» στο Τόκιο, μίλησε για την πρώτη παρουσία του, στα προκριματικά του αγωνίσματός του. Με τους 14.800 βαθμούς, που συγκέντρωσε, στο πρόγραμμά του το οποίο είχε βαθμό δυσκολίας 6.300 ο Πετρούνιας ήταν πρώτος στους κρίκους.
Αναλυτικά ο Λευτέρης Πετρούνιας δήλωσε από το «Μπερσί» του Παρισιού: «Η αλήθεια είναι ότι στο podium traning πριν τρεις μέρες που πηγαίνει βάσει προγράμματος βγήκα στις 12:45, το σημείο αναφοράς μου ήταν ο Ιορδανός στον ίππο. Στις 12:10 είδα τον Ιορδανό στον ίππο σε μια φάση που είχα και άλλες επαφές. Έχοντας και ένα σκίσιμο στο λουρί που είναι τεχνικό το κομμάτι, αλλά επικίνδυνο. Πήγαν διάφορα στραβά. Μπήκα λαχανιασμένος, δεν έκανα σωστό ζέσταμα, δεν έκανα καλή έξοδο. Εντόπισα δύο λάθη, το ένα ήταν η έξοδος, αλλά δεδομένης της κατάστασης τα πήγα καλά. Αν πάει σωστά η έξοδος τότε ανεβαίνω στα 15.100, αν δεν κουνήσω και το κατακόρυφο θα πάω στο 15.200 – 15.300. Τα ξέρουμε τα λάθη μου. Θέλω να πιστεύω ότι θα πλασαριστώ με καλή θέση, αλλά είναι τέσσερις – πέντε καλοί που θα μπορούμε να κάνουμε, γιατί τους ευνοεί η ώρα. Τα λέμε στον τελικό”.
Για τη θέση του στον τελικό, ο Λευτέρης Πετρούνιας είπε: «Δεν θα προκριθώ πρώτος, οι δύο Κινέζοι είναι σε καλή κατάσταση και ο Τούρκος. Δεδομένης της κατάστασης γιατί οι απαιτήσεις μου είναι μόνο από την πρώτη θέση, είμαι οκ από την πρώτη θέση. Είμαι έτοιμος να βγω να αγωνιστώ και να αποδείξω την αξία μου».
Για την ευκαιρία να… γράψει Ιστορία και αν αυτό του δημιουργεί έξτρα πίεση: «Δεν με στρεσάρει αυτό. Είμαι καλά ψυχολογικά και σωματικά. Το κάνω για μένα και την οικογένειά μου και φυσικά για τη χώρα μου. Τα παιδιά μου και η ψυχή μου είναι σε προτεραιότητα. Θέλω να το κάνω να το ευχαριστηθώ. Θα είναι πολλά πράγματα διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα. Εδώ κάνω προπονήσεις στις 7 και τις 8 το πρωί. Είμαι συνηθισμένος να κάνω το απόγευμα που είναι και οι ώρες του τελικού. Έχω κόψει τις βαριές διπλές προπονήσεις. Την άλλη εβδομάδα θα είναι όλα διαφορετικά. Μένει να το δούμε».
Στο τέλος, αναφορικά με την υπστήριξη των Ελλήνων, ο Πετρούνιας τόνισε: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο, όλους τους Έλληνες για τη στήριξή τους. Νομίζω θα πάμε καλά και θα φύγουμε με χαμόγελο την άλλη εβδομάδα».
Εκτός τελικού η Μόσχη, εγκατέλειψε η Κορακάκη
Εκτός τελικού στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι Γυναικών έμειναν οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες που μετείχαν στα προκριματικά του αγωνίσματος. Τόσο η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Άννα Κορακάκη όσο και η Χριστίνα Μόσχη δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη οκτάδα του προκριματικού, η οποία χάρισε το «εισιτήριο» για τον τελικό.
Η Μόσχη κατέλαβε την 29η θέση με 569 βαθμούς και η Κορακάκη εγκατέλειψε την προσπάθειά της ενώ είχε αρχίσει την τέταρη σειρά βολών (σ.σ. μέχρι εκείνο το σημείο είχε 304 βαθμούς) και κατετάγη 44η και τελευταία, μεταξύ των αθλητριών που έλαβαν μέρος στον προκριματικό.
Εκτός ημιτελικών στα 100μ. πεταλούδα Ντουντουνάκη και Δαμασιώτη
Με τα προκριματικά των 100μ. πεταλούδα γυναικών, άρχισαν στην “Paris La Defence Arena” τα αγωνίσματα κολύμβησης. Στο αγώνισμα συμμετείχαν δύο Ελληνίδες αθλήτριες, που δεν κατάφεραν όμως να πιάσουν τους χρόνους τους και να προκριθούν στους βραδινούς ημιτελικούς. Η Αννα Ντουντουνάκη με 58.14 τερμάτισε 7η στην 3η σειρά και κατετάγη 19η στο σύνολο, ενώ η Γεωργία Δαμασιώτη ήταν 7η στη 2η σειρά με 58.72 και στο σύνολο πήρε την 23η θέση.
Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Κινέζα Γιουφέι Ζανγκ με 56.50, ακολουθούμενη από τη Γιαπωνέζα Μιζούκι Χιράι (56.71) και τις Αμερικανίδες Τόρι Χάσκι (56.72) και Γκρέτσεν Ουόλς (56.75).
Η Ελλάδα 16η στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών
Στην 16η θέση έμεινε η ελληνική ομάδα στα προκριματικά των 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρώ. Αγωνιζόμενη χωρίς τους Κριστιάν Γκολομέεβ και Απόστολο Χρήστου, η εθνική ήταν δεδομένο ότι δεν είχε ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στον τελικό. Οι Ανδρέας Βαζαίος (49.50), Παναγιώτης Μπολάνος (49.68), Στέργιος Μπίλας (48.70) και Οδυσσέας Μελαδίνης (49.59) τερμάτισαν σε 3:17.47 και περιορίστηκαν στην τελευταία θέση, μεταξύ των 16 χωρών που είχαν πάρει την πρόκριση για τους Αγώνες. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Κίνα με 3:11.62, ακολουθούμενη από την Αυστραλία (3:12.25), τη Μεγάλη Βρετανία (3:12.49) και τις ΗΠΑ (3:12.61). Βέβαια, Αυστραλοί και Αμερικανοί αναμένεται να εμφανίσουν πιο δυνατές ομάδες στον βραδινό τελικό.