Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Το Παρίσι βλέπει στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έναν ρόλο διαμεσολαβητή στην Ευρώπη

Η ιστορική νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα έγινε δεκτή με διακριτική ικανοποίηση στο Παρίσι, όπου ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ελπίζει ότι θα επωφεληθεί από αυτό το νέο δεδομένο για να διαδραματίσει ρόλο «διαιτητή» στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Προλαβαίνοντας το αμήχανο Βερολίνο, ο Ολάντ ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που αντέδρασαν από το βράδυ της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Ήταν επίσης ο πρώτος που μίλησε τηλεφωνικά, τη Δευτέρα, με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσκαλώντας τον «να επισκεφθεί άμεσα το Παρίσι».

Ο «σεισμός» για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την άνοδο, στην εξουσία, ενός κόμματος που τάσσεται ανοιχτά κατά της πολιτικής λιτότητας, την οποία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση μια ονειρεμένη ευκαιρία να προωθήσει τις επιδιώξεις της.

Μέχρι σήμερα στη Γαλλία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη στήριξη μόνο της άκρας Αριστεράς και των οικολόγων. Πλέον όμως τον φλερτάρει ανοιχτά και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που από το 2012 συνηγορεί, ματαίως, υπέρ της αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων.

«Συμμεριζόμαστε πολλά πράγματα» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Μπρουνό Λε Ρου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο ακόμη και για βούληση «να αναπροσανατολίσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να βγούμε από τις πολιτικές λιτότητας».

Το Παρίσι θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του διαιτητή στην —πιθανότατα— δύσκολη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα είμαστε ένα στήριγμα για τον κ. Τσίπρα στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους» διαβεβαίωσε ο Μπρουνό Λε Ρου.

Ως ένδειξη αυτής της πρόθεσης τήρησης των ισορροπιών, ο Πρόεδρος Ολάντ εισηγήθηκε τη Δευτέρα τις δύο αρχές με τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ελλάδα: την «αλληλεγγύη» και την «υπευθυνότητα». Η Γαλλία θέλει να συνεχίσει «τη στενή συνεργασία» της με την Ελλάδα «στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Όμως, όσον αφορά το χρέος «έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και πρέπει να τηρηθούν», συνέχισε, σε μια προσπάθεια προφανώς να καθησυχάσει κάπως την Γερμανία, που δεν κρύβει την ανησυχία της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ περίμενε μέχρι σήμερα για να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα και να του ευχηθεί «καλή δύναμη και καλή επιτυχία». «Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης» τόνισε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της.

Το Βερολίνο «ήλπιζε σίγουρα σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» στις εκλογές, αλλά δεν μπορεί «να σπρώξει την Ελλάδα στον γκρεμό» υποστήριξε ο Γιούλιαν Ράπολντ, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP). «Η κυρία Μέρκελ βλέπει φυσικά τον κίνδυνο μιας αλλαγής της πορείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος γαλλοϊταλικός άξονας τάχθηκε πέρσι διακαώς υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη και της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας».

Για τον Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε «να αναταράξει τα δεδομένα στην Ευρώπη και να βάλει τέλος στη λιτότητα που υπονομεύει την ήπειρο και τη νεολαία της».

«Εάν η Γαλλία και η Ιταλία έτειναν σήμερα το χέρι στην Ελλάδα και την Ισπανία για να προτείνουν μια πραγματική, δημοκρατική επανίδρυση της ευρωζώνης, τότε η Γερμανία δεν θα μπορούσε παρά να αποδεχτεί έναν συμβιβασμό» εκτιμά ο Πικετί σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λιμπερασιόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα