Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πάρκο και κοινωφελείς χρήσεις

Τη διατήρηση 45 στρεμμάτων αδόμητων ως ελεύθερο χώρο – πράσινο και τη δόμηση 8 στρεμμάτων για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, αναμένεται να προτείνει ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που θα ξεκινήσει στις 3.30 το μεσημέρι και θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό χρήσεων γης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

 

Παράλληλα, θα προτείνεται στο σώμα να καθοριστεί για την έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%.
Ειδικότερα, στην εισήγηση του δημάρχου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι μετά από 66 χρόνια ένα πάγιο αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας μπαίνει προς ικανοποίηση στην τελική ευθεία και τονίζει ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά την πολιτική συμφωνία που πέτυχε η Δημοτική Αρχή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
Ως προς τη συμφωνία υπενθυμίζει ότι το κόστος μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου στην Αγιά, κόστος που ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ένοπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Για το θέμα αυτό ο Δήμος έχει αποστείλει σχετική επιστολή στις 9-7-2018 προς τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ όπως αναφέρεται στην εισήγηση αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού του στρατοπέδου ως ανενεργού.
Συγχρόνως ο κ. Βάμβουκας υπενθυμίζει ότι ο Δήμος έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, να καταρτίσει ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που θα συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη.

Οι χρήσεις
Πιο συγκεκριμένα ως προς τις χρήσεις που καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Βάμβουκας προτείνει «τη χρήση του χώρου ως μεγάλου αστικού πάρκου, στο οποίο θα συνυπάρχουν και άλλες κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως εκπαίδευση και αθλητισμός» καθώς η απόφαση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης.
Συγχρόνως αφήνει αιχμές προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή λέγοντας πως με «την επιλογή της να διαχωριστεί η έκταση σε οικοδομικά τετράγωνα, ορισμένα από τα οποία θα παραχωρούντο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την πολεοδόμησή της», έδωσε τροφή για αντιπαράθεση στην τοπική κοινωνία. Επίσης, κάνει αναφορά στην ηλεκτρονική διαβούλευση που διεξήγαγε η σημερινή Δημοτική Αρχή και στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 συμπολίτες προτείνοντας κατά σειρά προτίμησης για το στρατόπεδο χώροι: πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, στάθμευσης, φιλοξενίας κοινωνικών δομών, εκθεσιακοί και στέγασης δημοτικών/δημόσιων υπηρεσιών. Ειδικότερα για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής σημειώνεται ότι αυτή «είναι προσαρμοσμένη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και είναι σύμφωνη με τις προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. με μοναδικές προσθήκες τις χρήσεις:

α) Κοινωνική Πρόνοια, καθώς υπάρχει ανάγκη στη περιοχή για δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού,

β) Διοίκηση, που αφορά τις υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των χρήσεων της έκτασης,

γ) Εκθεσιακά κέντρα, για να υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής υπαίθριων ή στεγασμένων εκθέσεων όπως βιβλίων, αγροτικών και τοπικών προϊόντων κλπ., σύμφωνα και με σχετική πρόταση του ΕΒΕΧ,

δ) Στάθμευση, καθώς είναι δεδομένο ότι πρέπει να προβλεφθούν για την εξυπηρέτηση όλων των χρήσεων της έκτασης οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης, κατά προτίμηση υπόγειοι, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη με επί πλέον εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα και προκειμένου να μπορούν να αδειοδοτηθούν οι χρήσεις που θα καθοριστούν εντός της έκτασης,

ε) Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, τα οποία είναι πλέον απαραίτητοι χώροι τόσο σε επίπεδο γειτονιάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων, όσο και για τις ίδιες τις δραστηριότητες της έκτασης του στρατοπέδου.
Στην εισήγηση υπογραμμίζεται πάντως πως υιοθετείται «η άποψη της μελετητικής ομάδας ότι “χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του στρατοπέδου, δεν είναι εφικτό να καθορισθεί εξαρχής, με κάποιο λογικό βαθμό αξιοπιστίας, το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης με πράσινο”».

Το ΓΠΣ
Σε ό,τι αφορά το υπό αναθεώρηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ο κ. Βάμβουκας σημειώνει ότι:
«Ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και να χαρακτηρίζεται στα σχέδια του Γ.Π.Σ. ως περιοχή πρώην Στρατοπέδου προς αξιοποίηση,

α) με τον καθορισμό γενικής κατηγορίας χρήσεων “Ελεύθεροι Χώροι–Αστικό Πράσινο” (εδάφιο Ι του άρθρου 1 του Π.Δ. 59/29-6-2018).

β) με αναλυτική αναφορά στις λοιπές επί πλέον επιθυμητές ειδικές κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Στάθμευση, Αναψυχή, Διοίκηση, Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις, κ.λπ.), με εξειδίκευση, όρους και περιορισμούς όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως αυτές κατηγοριοποιήθηκαν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 59/29-6-2018.
Η υιοθέτηση μιας γενικής κατηγορίας χρήσεων και επί πλέον η προσθήκη των επιθυμητών ειδικών κατηγοριών χρήσεων, κρίνεται απαραίτητη, ακόμα και αν κάποιες από τις ειδικές χρήσεις περιλαμβάνονται στη γενική κατηγορία. Ο λόγος είναι ότι στη γενική κατηγορία χρήσεων “Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο” αναφέρονται χρήσεις με περιορισμούς που ενδεχομένως δεν είναι επιθυμητοί, π.χ. μόνο μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.».

Επίσης, ως προς τον συντελεστή δόμησης «προτείνεται να ισχύσει ο πολύ χαμηλός δείκτης 0,2, ο οποίος είναι αυτός που σήμερα ισχύει για την έκταση, ως περιοχή εκτός σχεδίου πόλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελετητική ομάδα του ΓΠΣ Δήμου Χανίων, “ο συντελεστής αυτός θεωρούμε ότι παραμένει συμβατός με την εικόνα του πάρκου πόλης, ιδίως εφόσον υποστηρίζεται από κατάλληλη διάταξη των νέων κτιρίων, π.χ. τοποθέτηση περιμετρικά της έκτασης”». Επιπλέον, προτείνεται «ως ποσοστό κάλυψης να ισχύσει ο επίσης χαμηλός δείκτης 15%, δηλαδή να έχουμε μέγιστη επιφάνεια κάλυψης με κτίρια 8 περίπου στρέμματα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης θα παραμείνει αδόμητο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται οριστικά ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του στρατοπέδου επιφάνειας 45 περίπου στρεμμάτων θα παραμείνει ως ελεύθεροι χώροι και πράσινο».

Πλάνο ανάπτυξης
Για το θέμα του πλάνου ανάπτυξης στην εισήγησή του ο δήμαρχος Χανίων αναφέρει πως «οι επιτρεπόμενες χρήσεις που θα αποφασίσει το Δ.Σ. θα ενσωματωθούν στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του στρατοπέδου και στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, όπως προβλέπει ο σχετικός Ν.4407/2016, τα οποία θα εκπονηθούν άμεσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου».
Στη συνέχεια το πλάνο ανάπτυξης και η οικονομοτεχνική μελέτη θα υποβληθούν στην ΥΠΑΑΠΕΔ, προκειμένου η σχετική συμφωνία να εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας, και να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων.
Ακολούθως, ο Δήμος Χανίων και αφού έχει πρώτα υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης, θα αναθέσει σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, την εκπόνηση ειδικής μελέτης χωροθέτησης των χρήσεων αυτών (master plan), η οποία θα εξειδικεύσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός της έκτασης του στρατοπέδου και η οποία θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής

BAMBOYKAS 9Συνοψίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με βάση την εισήγηση του δημάρχου, προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο:
1) Να καθορισθούν οι παρακάτω επιτρεπόμενες χρήσεις για την έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, σύμφωνα με το πρόσφατο ΠΔ 59 (ΦΕΚ 114Α/29-6-2018) περί Κατηγοριών και περιεχόμενο χρήσεων γης.
• ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΕΩΝ: Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο (άρθρο 7, παράγραφος 1)
• ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΝ (άρθρο 1, εδάφιο IΙ): Κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση (υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των χρήσεων της έκτασης), χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακά κέντρα, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση, γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία.
2) Να καθορισθεί για την έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%.
3) Οι παραπάνω χρήσεις και όροι δόμησης να ενσωματωθούν στην πρόταση του Δήμου για την αναθεώρηση του ΓΠΣ.
4) Οι παραπάνω χρήσεις και όροι δόμησης να ενσωματωθούν στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη.
5) Να ανατεθεί στο δήμαρχο Χανίων, στα όργανα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να πράξουν τα δέοντα για την επίτευξη όλων των παραπάνω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα