Την σημασία της “στήριξης” της περιοχής της Κισάμου από τον περιφερειακό και τον κεντρικό σχεδιασμό τόνισαν οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού της Περιοχής, παρουσιάζοντας την Α΄φάση του το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο στο Καστέλι.
Χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Νίκος Γροζόπουλος επικεφαλής της μελετητικής ομάδας σε δήλωση του στα “Χ.Ν.” αναφορικά με τις διαπιστώσεις τους από την Α΄φάση επισήμανε ότι “η περιοχή της Κισάμου πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από τον περιφερειακό και τον κεντρικό σχεδιασμό καθώς χρήζει στήριξης. Το κυκλοφοριακό, η σύνδεση με τον ΒΟΑΚ, το ζήτημα του λιμανιού είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που μένουν ανοικτά”.
Η β΄φάση του ΓΠΣ έχει συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης -9 μήνες- και στο διάστημα αυτό θα γίνουν εκ νέου ενημερώσεις, ενώ θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους για τις δικές τους προτάσεις. Ερωτηθείς αναφορικά με το γενικότερο έλλειμμα στα τοπικά ΓΠΣ ο κ. Γροζόπουλος σημείωσε πως “θα πρεπε να είχε τελειώσει σε 5 χρόνια από τότε που ο 2508 του 1997 όρισε ως προγραμματικό στόχο. Δεν έγινε όχι γιατί είχε έλλειμμα ο νόμος αλλά επειδή υπήρχε έλλειμμα στις κεντρικές κατευθύνσεις”.
Από τη μεριά του ο μελετητής επίσης Σπύρος Τσαγκαράτος είπε για την περιοχή της Κισάμου το ΓΠΣ του Δήμου αποτελεί συνέχεια του Περιφερειακού Κέντρου και ότι οι ίδιοι ως μελετητές θέλουν να εξειδικεύσουν ανά ζώνη της περιοχές όπου θα μπορεί να υπάρξει ήπια τουριστική ανάπτυξη, γεωργική ζώνη, βιοτεχνικό πάρκο κ.α. “Σε αυτή τη φάση θέλουμε να ακούσουμε τους φορείς και τους κατοίκους. Θα κάνουμε και ένα ερωτηματολόγιο προς τους φορείς που καλό θα ήταν να απαντήσουν γιατί λαμβάνοντας υπόψιν του τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα…δεν απαντούν” ανάφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης ανακοίνωσε πως οι γενικές κατευθύνσεις του Δήμου προς τους μελετητές προβλέπουν μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, χρήσεις γης ώστε ο κάθε οικισμός να αναπτυχθεί, προστασία γεωργικών καλλιεργειών και παράκτιας ζώνης. “Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα προχωρήσουμε σύντομα σε προγραμματική σύμβαση με τους μελετητές για την ανάθεση του χωροταξικού και της Δ.Ε. Μηθύμνης ώστε ενιαία να μελετηθεί ο κόλπος της Κισάμου. Ελπίζουμε επίσης να ολοκληρωθεί σύντομα το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, ώστε να έχουμε ένα ενιαίο χωροταξικό σε όλο τον Δήμο” τόνισε ο κ. Σταθάκης.