Με το όνομα “Όνειρο είναι τα Χανιά” η δημοτική κίνηση με επικεφαλής την γιατρό Κατερίνα Μανιμανακη θα διεκδικήσει το Δήμο Χανίων. Το όνομα και οι βασικές αρχές του συνδυασμού παρουσιάσθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας. «Ο συνδυασμός μας στηρίζεται από ανθρώπους διαφορετικών κομμάτων» ανέφερε η κα. Μανιμανάκη.
Ανάμεσα στους παριστάμενους οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Σαρρής και Β. Λιβάνιος, ο αντιπεριφερειάρχης Α. Παπαδεράκης, ο πρώην σύμβουλος κ. Π. Χατζησταύρος και Μ. Βουλγαρίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Μανατάκης, η νυν σύμβουλος δημοτικής κοινότητας κ. Δ. Αρτζουχαλτζή, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μουρνιών κ. Μιχ. Σχοινάς, ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης, οι υπ. βουλευτές Γ. Πετράκης και Μ. Αρσενίδη, ο πρώην βουλευτής Β. Πεντάρης, ο πρ. διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φ. Καζάσης, ο σεφ Μαν. Σηφοστρατουδακης
Το όνομα του συνδυασμού προέρχεται από ένα στίχο του Κ. Χιωτάκη που μελοποιήθηκε από τον Π. Περράκη και τραγουδήθηκε από την “Οκτάβα”.
Αναλυτικά η κα Μανιμανάκη ανέφερε:
«´Ονειρο είναι τα Χανιά τις μέρες του Απρίλη» έγραφε ο γιατρός Κωστής Χιωτάκης, η ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς (βουλευτής της ΕΔΑ το 1958, 1961,1963, εξόριστος 1947-1953 και 1967-1970, υποψήφιος δήμαρχος το 1974 και το 1977) σε ένα από τα εξαίρετα ποιήματα του για την πόλη μας. Το ποίημα μελοποιήθηκε αργότερα και τραγουδήθηκε στη συνέχεια από την Οκτάβα.
Σήμερα όλοι εμείς, δηλώνουμε «παρών» σε μία νέα προσπάθεια
• να αλλάξουμε ρότα στην πόλη,
• να αφήσουμε πίσω την μακρά περίοδο της συσσώρευσης των προβλημάτων, της αδράνειας και των αποσπασματικών λύσεων και
• να ξεκινήσουμε μία νέα προσπάθεια με αποφασιστικότητα και με πλήρη αίσθηση των προκλήσεων και των δυσκολιών,
• για να δώσουμε νέα πνοή και υπόσταση στο «Όνειρο είναι τα Χανιά»
Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές, έχουμε χρέος απέναντι στους συμπολίτες μας που βιώνουν την καθημερινότητα της πόλης, μιας πόλης χωρίς όραμα και χωρίς βηματισμό με το αύριο.
• Επιζητούμε μία πόλη λειτουργική, σύγχρονη, δυναμική,
• μια πόλη που δημιουργεί ευκαιρίες, που είναι φιλική στην καθημερινότητα του πολίτη
• μια πόλη που αναπτύσσεται χωρίς να αμελεί το πολιτιστικό και ιστορικό της υπόβαθρο,
• που γίνεται πόλος έλξης και τουριστικός προορισμός όχι όμως σε βάρος των κατοίκων της,
• μια πόλη παραγωγική που κρατάει τον κόσμο της και προσελκύει νέο,
• που αναπτύσσεται χωρίς να δημιουργεί διαδοχικές κρίσεις στη στέγαση, τις εκπαιδευτικές υποδομές, την διαχείριση του δημόσιου χώρου, την υγεία, τις αθλητικές υποδομές, την μετακίνηση και την πρόσβαση.
Ζούμε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στην οικονομία, με αναπόδραστες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ρωγμές στην κοινωνική συνοχή, κινδύνους υποβάθμισης στην εκπαίδευση και την υγεία, και την ανάγκη νέων προσεγγίσεων στον πολιτισμό. Δεν υπάρχει χώρος για αναβολές, επιφανειακές συζητήσεις, μπαλώματα και υπεκφυγές.
Χρειάζεται γνώση, σχέδιο, συγκροτημένες μελέτες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση και συμμετοχή των πολιτών.
Ο Δήμος μας πλέον έχει μία διαφοροποιημένη τοπική οικονομία. Έχει αγροτικές περιοχές και μία σημαντική ενδοχώρα, έχει πολλαπλές οικονομικές δραστηριότητες – αγροτικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές – έχει έρευνα και καινοτομία, το Πολυτεχνείο και φυσικά πολλαπλές μορφές του τομέα που κυριαρχεί, του τουρισμού.
Ο Δήμος Χανίων μπορεί να μην εμπλέκεται ευθέως με την οικονομία, αλλά έχει πλήρη ευθύνη να έχει ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ένα τοπικό χωρικό σχέδιο που θα μεριμνά για την επέκταση της πόλης, τη χωροθέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα εδράζεται φυσικά στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
Ο Δήμος Χανίων καλείται να αποκτήσει σχέδια που να ανταποκρίνονται στην επέκταση της κατοικίας, στην δυναμική των περιαστικών δήμων, να έχει χρήσεις γης και υποδομές για τις πολλαπλές μορφές οικονομικής δραστηριότητας. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού προσθέτει εισοδήματα και επενδύσεις, αλλά έχει παρενέργειες και ορατές επιπτώσεις. Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι το μέλλον και έτσι καλούμαστε να δράσουμε.
Δουλειά του Δήμου είναι η διαχείριση του Δημόσιου Χώρου. Για πολλά χρόνια συζητάμε για την έλλειψη δημόσιων χώρων, για την κακοδιαχείριση των υπαρχόντων, για την εμπορευματοποίηση κάθε θύλακα ανάσας.
Καιρός να βάλουμε σε κίνηση τη διαχείριση του δημόσιου χώρου με βάση τις ανάγκες των πολιτών, την δραστική επέκταση τους, την απόκτηση νέων, την φιλική προς τους πολίτες διαχείριση τους και την αποτροπή της αυθαιρεσίας. Οι παραλίες, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, οι εμβληματικές περιοχές όπως οι Άγιοι Απόστολοι και το Στρατόπεδο Μακροπούλου, οι εκατοντάδες μικροί χώροι ανάσας στις γειτονιές και σε πολλές περιοχές της πόλης και των περιαστικών Δήμων είναι αδιαπραγμάτευτα οι ζωτικοί χώροι της πόλης.
Η πρόσβαση, η μετακίνηση στην πόλη έχει γίνει ο μόνιμο πρόβλημα κάθε εργαζόμενου και κάθε επισκέπτη, με άμεση επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, την διαβίωση και την εικόνα της πόλης. Οι χώροι στάθμευσης, οι μετακίνησες με δημόσια μέσα, οι συνδυασμένες μεταφορές, έχουν μετατραπεί σε μόνιμο αδιέξοδο που επανέρχονται κάθε χρόνο σε μία ατέρμονη αναζήτηση προσωρινών ή αποσπασματικών λύσεων που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές. Χρειάζονται πεζόδρομοι, και ποδηλατοδρόμοι αλλά όχι αποσπασματικές λύσεις που δημιουργούν ταυτόχρονα άλλα προβλήματα. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, με επιστημονική γνώση, με διαβούλευση και θέληση πρέπει και θα βρεθούν λύσεις.
Το μέλλον είναι αναπόφευκτα πράσινο, καθώς η μετακίνηση θα αποκτά νέα δεδομένα. Δυστυχώς άλλες πόλεις έχουν βρει λύσεις. Μόνο που δεν ψάξαμε να τις βρούμε, δεν αναθέσαμε μελέτες, δεν εμπιστευτήκαμε την ιδέα μεγάλων παρεμβάσεων που θα έδιναν λύσεις. Ότι συμβαίνει στο κέντρο συμβαίνει, όλο και πιο συχνά και στις περιαστικές περιοχές, καθώς ξεπερασμένες υποδομές πιέζονται από την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Καλούμαστε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αδράνειας, να αναζητήσουμε λύσεις και παρεμβάσεις μακράς πνοής με σχέδιο και σταθερά βήματα.
Η πόλη των Χανίων είναι πρώτα από όλα μία ιστορική πόλη. Φέρει το βάρος της αρχαιότητας και των μνημείων διαδοχικών περιόδων, -της βυζαντινής, της ενετικής, της οθωμανικής, της σύγχρονης. Αυτός ο μοναδικός ιστορικός πλούτος αποτελεί παρακαταθήκη που καλούμαστε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε. Αφεθήκαμε τα τελευταία σε μία αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξωση των κατοίκων, την υποβάθμιση του ιστορικού πλούτου και την ανάδειξη του φολκλόρ ως υποκατάστατο. Καιρός να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας, να έχουμε όρια στην υπέρμετρη τουριστική χρήση και να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία σε αυτήν για την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής ιστορικότητας της πόλης.
Οι πολίτες βιώνουν την επιδείνωση των κοινωνικών υποδομών στην εκπαίδευση και στην υγεία, την επιδείνωση ή μάλλον την πλήρη δυσαρμονία των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών με τις ανάγκες άθλησης των πολιτών. Η κατασκευή σχολείων έχει γίνει θέμα που σέρνεται επί χρόνια, η ποιότητα των υποδομών των σχολείων επιδεινώνεται και το αυτονόητο φαντάζει εξωπραγματικό. Η κατάσταση στη δημόσια υγεία επίσης. Και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι όλες από τη δεκαετία του ‘60, αν όχι και παλαιότερες. Με το βλέμμα στο μέλλον χρειάζονται δραστικές αποφάσεις, εν πολλοίς διεκδικήσεις, βιώσιμες προτάσεις που θα δίνουν προοπτική.
Η πόλη δεν μπορεί να είναι παρατηρητής στην κλιματική κρίση. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Η λύσεις θα έρθουν από ένα συντονισμό πολλαπλών δράσεων που περιλαμβάνουν
• Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης,
• πράσινες μεταφορές, πράσινη ενέργεια,
• εκτεταμένη εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση νερού, πρώτα από όλα σε δημόσια και δημοτικά κτίρια,
• περιβαλλοντική πολιτική προστασίας ευάλωτων περιοχών.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα πρώτης προτεραιότητας σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης. Ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Το κατεπείγον είναι να γίνουν πολλά, παράλληλα, και όλα μαζί.
Οι δημοτικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες έχουν επιδεινωθεί. Η κατάσταση στην πολεοδομία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πόλης που δέχεται τεράστια πίεση στην στέγη, αλλά μία άδεια χρειάζεται δύο χρόνια και ασφυκτιά σε ένα σχέδιο πόλης που πρέπει να επεκταθεί.
Πολλές υπηρεσίες παραμένουν εξαιρετικά γραφειοκρατικές και αναχρονιστικές. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στο άριστο έμψυχο δυναμικό του Δήμου. Να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε και μπορούμε να αποκτήσουμε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) για να προχωρήσουμε στην νέα εποχή.
Θέλουμε ένα Δήμο δίπλα στον πολίτη, στην επιχείρηση, στον εργαζόμενο, στο ευάλωτο νοικοκυριό. Η απλοποίηση διαδικασιών και οι τεχνολογικές λύσεις είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες. Καιρός να αρχίσουμε βήμα βήμα να τις ακολουθούμε και εδώ.
Τα Χανιά μας είναι μία πόλη που επέλεξαν να ζουν πολλοί μη Χανιώτες. Που πέρα από τους επισκέπτες και τους φοιτητές, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες και με σημαντική παρουσία μεταναστών. Κάθε πόλη είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποι της και το περιβάλλον της. Η εικόνα της πόλης είναι εικόνα του πολιτισμού μας.
Ο σεβασμός στη παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης μας απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην προστασία της ζωής και το σεβασμό στα ζώα. Η εικόνα των αδέσποτων και των κακοποιημένων ζώων στους δρόμους της πόλης προσβάλει τον πολιτισμό μας. Δεσμευόμαστε ότι η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με άμεσα μέτρα για την προστασία, τροφή, στέγη και στείρωση αδέσποτων ζώων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κίνητρα για την υιοθέτηση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
θέλουμε να είναι τα Χανιά μία δυναμική πόλη που σέβεται τους ανθρώπους της, είναι αρωγός σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στην οικονομία και στον πολιτισμό, είναι ανοικτή, δημιουργεί συνεχώς χώρους συμμετοχής, καταπολεμά κάθε μορφής κοινωνικό αποκλεισμό, μεριμνά για όλους, προστρέχει στους έχοντες ανάγκη, τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, τους ΑΜΕΑ και είναι φιλική στη διαφορετικότητα. Η αλληλεγγύη θα γίνει μέρος της καθημερινότητας του Δήμου μας.
Αυτά τα Χανιά ονειρευόμαστε και αυτά τα Χανιά θα υπηρετήσουμε. Σας καλώ να σκεφτείτε και να συμπορευτείτε με τον συνδυασμό μας για το Δήμο Χανίων, την Κίνηση Πολίτων «Όνειρο είναι τα Χανιά» για να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο για την νέα εποχή για τα Χανιά»
Είναι βέβαια δικαίωμα τού κάθε πολίτη να πολιτεύεται αλλά όταν αυτός προέρχεται από χώρους όπως αυτόν της υγείας που είναι επί των επάλξεων τής καθημερινότητας τού πολίτη όπως αυτή η Λαμπρή Επιστήμονας, τότε γεννάται το ερώτημα τι είναι αυτό που φταίει και αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους βωμούς του όρκου τους και να εισέλθουν σε άλλο πεδίο δράσης, αυτό της πολιτικής.
Μήπως λοιπόν το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους και να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να ενισχύσει, οικονομικά την προσφορά τους αλλά και αριθμητικά το δυναμικό προσωπικό των νοσοκομείων, που με τις άοκνες προσπάθειές τους κράτησαν στις δύσκολες ώρες το ηθικό μας ψηλά;