19.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Παρουσίαση της επετειακής Ανθολογίας από την ΔΕΕΛ

Το απόγευμα της 29-11-2021 παρουσιάστηκε η πολυσέλιδη επετειακή Ανθολογία «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Η παρουσίαση έγινε στο εντυπωσιακό «Πολεμικό Μουσείο», στην αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας της Αθήνας, από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.

Η επετειακή Ανθολογία της ΔΕΕΛ είναι μια τεράστια συλλογική εργασία στην οποία οι συγγραφείς του έργου ήσαν, ως επί το πλείστον, μέλη της ΔΕΕΛ του εσωτερικού. Ενα μεγάλο μέρος του έργου, περίπου 200 σελίδες, γράφτηκε στα αγγλικά από Έλληνες μέλη συλλόγων διάφορων κρατών μα και από φιλέλληνες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Abdallah Gasmi (Τυνησία), την Amb Lovelyn P Eyo (Νιγηρία), τον Agron Shele (Αλβανία), τον Ayad Al Baldawi (ΗΠΑ- Οκλαχόμα) τον Bei Ta (Κίνα) και άλλους. Το σύνολο του έργου των 800 και πλέον σελίδων είναι γραμμένο σε έμμετρο και πεζό λόγο και βέβαια έχει σαν κεντρική ιδέα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Κεντρική υπεύθυνος της έκδοσης ήταν η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΕΛ κα Βλαχοπαναγιώτου Μπατάλια, που όπως αναφέρει στη σελίδα 5 «Γράφουν λογοτέχνες– συγγραφείς, φιλέλληνες. Εικονογραφούν καλλιτέχνες». Την τέταρτη σελίδα στολίζει ο γνωστός ζωγραφικός πίνακας του Θ. Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα». Στην 13η σελίδα ακολουθεί ένα σύντομος πρόλογος– εισαγωγή από την κα Βλαχοπαναγιώτου στον οποίο δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για την ηθική και οικονομική υποστήριξη καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Διευθυντή Γραφείου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Τσούρα και κάμποσους ακόμα που χωρίς την ουσιαστική βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να εκδοθεί η ανθολογία.
Από την ύλη που σκέφθηκα να παρουσιάσω επέλεξα το κείμενο της Καλλιόπης Γιακουμή «Οι γυναίκες της Επανάστασης του 1821». Στην ενότητα αυτή αναφέρεται το σύνολο των κορυφαίων Ελληνίδων που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα του ’21.
Και βέβαια πρωταγωνίστριες οι Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Εκτός όμως από αυτές θα βρούμε και άλλες, όπως τη Σεβαστή Ξάνθου, την Ασήμω Γκούραινα, τη Γαρυφαλλιά Μιχάλμπεη, τη Δόμνα Βισβίζη, τη Μόσχω Τζαβέλα, τη Δέσπω Τζαβέλλα, την Αλεφάντω τη Μεσολογγίτισσα, την Ευφροσύνη Νέγρη και αρκετές άλλες για τις οποίες διάβαζα για πρώτη φορά.
Από την πρόεδρο της ΔΕΕΛ ανετέθη στην αφενδιά μου και τον Γιώργη Γιακουμινάκη, συνοπτικά και σε ένα 6σέλιδο της Ανθολογίας και για τη χρονική περίοδο 1821-1828, και αφού φυλλομετρήσαμε τα γραψίμια των Παπαδοπετράκη –Μουρέλου, Ζαμπέλιου– Κριτοβουλίδη και του νεότερου Δετοράκη περιγράψαμε τα γεγονότα της σκληρής οκταετίας.
Αν και οι τρομεροί και άγριοι γενίτσαροι που δεν ήσαν τίποτα άλλο παρά γνήσιοι Κρητικοί εξισλαμισμένοι έσπερναν τον τρόμο και την καταστροφή στους ντόπιους χριστιανούς, η φλόγα της Ελευθερίας δεν έσβησε ποτέ γιατί υπήρχαν οι Χαΐνηδες που κράτησαν υψηλό το φρόνημα.
Ετσι στις 29 Μαΐου του 1821 στη γενική συνέλευση στην Παναγία τη Θυμιανή των Σφακίων μαζεύτηκαν 1500 άτομα και ξεκίνησε η Επανάσταση σε ούλη την Κρήτη.
Ακολούθησαν τρομερές μάχες με εκατοντάδες νεκρούς, όπως εκείνη του «Κατρέ». Όμως στο τέλος η Κρήτη έμεινε εκτός νυμφώνος και η συνθήκη του Λονδίνου την άφησε εκτός συνόρων του Ελληνικού Κράτους, αν και στο τέλος του Αγώνα οι Τούρκοι εξουσιάζουν μόνο τα κάστρα τους.

 

Σημαντική διάκριση για τον ποιητή Γιώργο Γιακουμινάκη

 

Ο λογοτέχνης-ποιητής Γιώργος Γιακουμινάκης*, από τον ΦΡΕ Αποκορώνου κατέκτησε το πρώτο Βραβείο ποίησης στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός «NOSTOS» της Αργεντινής, με θέμα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
Στον διαγωνισμό ο κ. Γιακουμινάκης, συμμετείχε με το ποίημά του «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821», το οποίο υπογραφόταν με το ψευδώνυμο «Αποκορωνιώτης», σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και είχε τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες Αργεντινής και της πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα·. Απευθυνόταν σε Έλληνες και Φιλέλληνες απ’ όλον τον κόσμο και τα έργα των συμμετεχόντων μπορούσαν να είναι γραμμένα στην ελληνική-αγγλική-ισπανική-ιταλική και πορτογαλική γλώσσα.
Τον διαγωνισμό στήριζαν πολλοί αξιόλογοι φορείς, όπως η Ισπανο-Λατινοαμερικάνικη Ακαδημία Καλών Γραμμάτων, το Κέντρο Αρχαίων, Βυζαντινών και νέων Ελληνικών σπουδών «Φώτης Μολιέρος» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χιλής, η Διεθνής Εταιρεία φίλων Ν. Καζαντζάκη, η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων, ο Οργανισμός για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, η ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών και συγγραφέων των πέντε Ηπείρων κ.α.
Η Ελληνική πολιτιστική οργάνωση «ΝΟSTOS» δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, με στόχο την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική γενικότερα και φιλοξενείται σε χώρο της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες UBA και είναι ο μοναδικός ξένος πολιτιστικός οργανισμός που φιλοξενείται σε χώρο δημόσιου Πανεπιστημίου της Αργεντινής.
Η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

*Ο Γιώργος Γιακουμινάκης είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και πρόσφατα τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα