Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου για τον Παρθένιο Κελαϊδή

Η παρουσίαση του βιβλίου “Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαϊδής (1830 -1905) έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του εκπολιτιστικού συλλόγου των οικογενειών Κελαϊδή που πραγματοποιήθηκε στην Απτέρα.

Το βιβλίο προλογίζουν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μανόλης Κελαϊδής, πτέραρχος ε.α., ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής – Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, οι οποίοι ήταν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό. Συγγραφέας του πνευματικού πονήματος είναι ο επίσης κληρικός, αρχιμανδρίτης Συμεών Αυγουστάκης.
Για το βιβλίο σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μανόλης Κελαϊδής:«Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τους πεφωτισμένους καθηγητές και ηγέτες του και των άξιων επιστημόνων που προσφέρει στην κοινωνία μας έδωσε και σ’ εμάς την ευλογία και τιμή να εισηγηθεί δια του καταξιωμένου καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, στον πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής, αρχιμανδρίτη κ. Συμεών Αυγουστάκη, όπως αφιερώσει τη διδακτορική του διατριβή στον Παρθένιο Κελαϊδή.
Πρωτεργάτης ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαϊδής της πλέον σκληρής επανάστασης των Κρητών κατά της οθωμανικής δουλείας του 1866 – 1869 και εψηφισμένος επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Με ιδιαίτερο σεβασμό στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από καρδίας ευχαριστίες στον αριστούχο πλέον διδάκτορα αυτής αρχιμανδρίτη κ. Συμεών Αυγουστάκη.
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και ιδιαίτερα τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη αυτής κ. Αμφιλοχίου Ανδρονικάκη, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” αλλά ιδιαιτέρως τον άξιο πρόεδρο της εκτελεστικής αυτού επιτροπής κ. Νικόλαο Παπαδάκη, συμμετέχουμε ως οργανωμένα μέλη της οικογένειάς μας από το 1977, στην παρούσα έκδοση. Έκδοση αφιερωμένη πλέον στην Ιστορία, στους ερευνητές της μεγάλης συμβολής της εκκλησίας μας στους απελευθερωτικούς αγώνες του Γένους…».
Από μεριάς του ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος υπογραμμίζει ότι “ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαϊδής (1830 -1905), αδερφός της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Καταγόμενος από τα ηρωικά Σφακιά, πληρεξούσιος της επαρχίας Σφακίων, λαμβάνει μέρος και πρωτοστατεί σε όλες τις επαναστάσεις και τα κινήματα στην Κρήτη από το 1858 έως το 1898. Στις 21 Αυγούστου 1866 υψώνει τη σημαία της Κρητικής επανάστασης στο Ασκύφου Σφακίων, ενώνοντας τους αγώνες για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Το 1880 εκλέγεται επίσκοπος Κισάμου αλλά δεν αποδέχεται την εκλογή. Τάσσεται στο πλευρό του μεγάλου Έλληνα και Κρητικού Ελευθερίου Βενιζέλου υποκινεί και μετέχει στα απελευθερωτικά κινήματα…”.
Ο κ. Νίκος Παπαδάκης, τονίζει μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ιστορική οικογένεια των Κελαιδήδων προσέφερε διαχρονικά στην Ελλάδα αγωνιστές της ελευθερίας ενώ πολλά μέλη της διακρίθηκαν στην τέχνη, την επιστήμη και ευρύτερα στη δημόσια ζωή. Ο Παρθένιος Κελαϊδής υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα, με τη δράση και την εν γένει προσφορά του ευεργέτησε την επαρχία Σφακίων και ολόκληρη την Κρήτη. Τίμησε τον ρόλο του ορθόδοξου κληρικού αφιερώνοντας τη ζωή του στην υπόθεση της κρητικής ελευθερίας – “καπετάν παπά” τον αποκαλούσε μια άλλη θρυλική μορφή της Κρήτης, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης».
Τέλος, ο συγγραφέας αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Αυγουστάκης επισημαίνει: «Το ενδιαφέρον μου για τη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία πολλές φορές με οδήγησε στην προσέγγιση προσωπικοτήτων με έντονη εθνική και εκκλησιαστική δράση… Η προσωπικότητα αυτή διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της ύστερης οθωμανικής περιόδου στην Κρήτη, σε όλα τα εθνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα από το 1858 μέχρι τον θάνατο του το 1905. Αναμφισβήτητα, για τους Κρήτες αλλά και για όλους τους Έλληνες είναι ένας ήρωας που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς και την ένωση της με την ελεύθερη Ελλάδα. Χρέος όλων μας είναι να γνωρίζουμε αυτούς τους ήρωες, και σε αυτό αποσκοπεί η μελέτη αυτή, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία για την εθνική και εκκλησιαστική δράση του Παρθενίου Κελαϊδή, πέρα από τις αναφορές στο πρόσωπό του σε κείμενα που αναφέρονται στα ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα