■ Παρουσιάστηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων η ποιητική συλλογή της Πηνελόπης Ντουντουλάκη
Για μια ποιητική συλλογή γεμάτη “φως” έγινε λόγος κατά τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου της Πηνελόπης Ντουντουλάκη: “Το μεγάλο Θήτα” που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στον Χώρο Τέχνης Χανίων.
Τη βραδιά οργάνωσαν οι εκδόσεις ΑΩ, ο Χώρος Τέχνης Χανίων και το βιβλιοπωλείο “Το Βιβλίο”. Για το βιβλίο μίλησαν η ίδια η ποιήτρια και οι κυρίες Καίτη Αλέξη, δημοσιογράφος, πρώην εκφωνήτρια της ΕΡΤ και Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη, δικηγόρος. Η κα Αλέξη σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ότι «είναι μια ποιητική συλλογή γεμάτη φως. Το φως που εκπέμπει η κα Ντουντουλάκη το λαμβάνει ο κόσμος. Είμαι σίγουρη. Και η προσπάθειά της είναι αυτή: Να φωτίσει τον κόσμο». Η κα Μοτάκη Κονταδάκη, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή άκρατου ατομικισμού που πραγματικά ο άνθρωπος δεν βρίσκεται σε σχέση με τον άλλον, με τον διπλανό του, έρχεται αυτή η πολύ ωραία ποιητική συλλογή να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει όμορφη ζωή, όπως υπάρχει βέβαια κι ο θάνατος στο Θήτα».
Η ίδια η Πηνελόπη Ντουντουλάκη τόνισε ότι «το “Μεγάλο Θήτα” αντανακλά μία αποληκτική φάση ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτή τη συλλογή υπάρχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, μαζί με τον υπαρξιακό προβληματισμό. Υπάρχει το πένθος όπως προκύπτει μέσα από διαδοχικές, μεγάλες και κορυφαίες απώλειες. Υπάρχει πάντα η αναζήτηση της γαλήνης, μέσα από νοερές αποδράσεις. Υπάρχει η ευχή για ειρήνη, η καταδίκη του πολέμου και κάθε μορφής βίας. Υπάρχει διάλογος με ζώντες και τεθνεώτες. Υπάρχει το δέος και η ευγνωμοσύνη για τα μοναδικά δώρα που κομίζει η κάθε στιγμή, για τα απλά και ταπεινά που κάποτε αφήνομε να προσπεράσουν απαρατήρητα. Υπάρχει η νοσταλγία για τον απρόσιτο, μακρινό, αυτονόητα χαμένο μέλλοντα χρόνο. Υπάρχει η νοσταλγία για τον παρελθόντα χρόνο. Υπάρχει η συμπάθεια και η αλληλεγγύη για τον παρόντα χρόνο, που φέρει διαπιστώσεις και συμπεράσματα. Υπάρχει η αγωνία για τη σύληση της γλώσσας μας, για την αποκοπή της από την καθημερινή επικοινωνία, για την διαστρέβλωσή της μέσα από διεργασίες υποτιθέμενης απλούστευσης». Ακόμα η κα Ντουντουλάκη εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα προς τον δημιουργό του Χώρου Τέχνης Χανίων, Γιάννη Μαρκαντωνάκη «εικαστικό και Δάσκαλο, ο οποίος πάντοτε υπερασπίζεται σθεναρά την αγάπη του για την Τέχνη, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, την αποστολή της και την οικολογική συνείδησή της».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον ιδρυτή του Χώρου Τέχνης Χανίων, Γιάννη Μαρκαντωνάκη ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το βιβλίο της Πηνελόπης Ντουντουλάκη, ενώ σύμφωνα και με το πρόγραμμα, τον ποιητικό λόγο προσέγγισε με δρώμενο (performance) με τίτλο “Θήτα: τελευταία παρα-Θεση” ο Γ. Μαρκαντωνάκης, με τη σύμπραξη των Ζωή Κολλάρου, Μηνά Μισώρη, Μανώλη Μανούτσογλου, Βασίλη Μουλούδη και τη συμμετοχή του κοινού. Οπως εξήγησε ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, το δρώμενο στηριζόταν «σε ένα εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι που συνέθεσε ο Βασίλης Μουλούδης» πάνω σε στίχους τους οποίους άντλησε ο ίδιος ο κ. Μαρκαντωνάκης από το βιβλίο.