Κοινωνικά θέματα όπως η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και η ομαδικότητα θίγονται μέσα από το βιβλίο της Καλλιόπης Πισσιώτη: “Ρας, ο κομπιουτεράς”, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε αίθουσα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Χαλέπας.
Eίναι, όπως είπε η εικαστικός Λαμπρινή Μποβιάτσου η οποία “ζωντάνεψε” τους ήρωες του βιβλίου, «ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με μεγάλα όμως μηνύματα. Ένα δυνατό βιβλίο. Κεντρικό ζητούμενο, η αγάπη. Ο τρόπος για να φτάσουμε σε αυτήν, η αποδοχή. Πρωτίστως του εαυτού μας και ύστερα, του άλλου. Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό: η φιλία και η ομαδικότητα. Με μία λέξη, το μαζί».
«Η ιστορία του Ρας, της σπασμένης οθόνης που ερωτεύεται την πανέμορφη Κεντρική Μοναδούλα και με τη βοήθεια των φίλων του τολμάει και τελικά καταφέρνει να την κατακτήσει, με άγγιξε βαθιά και μου χάρισε έμπνευση που με συντροφεύει μέχρι και σήμερα», είπε η ίδια.
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Μαριάννα Παντελάκη, αναφέρθηκε στην ενσυναίσθηση, σε προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί από τη λάθος χρήση του διαδικτύου, στη σωστή χρήση του που μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις του παιδιού, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται οριοθέτηση και σωστό πρότυπο του γονέα.
Η Μηχανικός Πληροφορικής, Ερμιόνη Τζέλεση-Δρακακάκη αναφέρθηκε στην επιστήμη της Πληροφορικής αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα γύρω από τους υπολογιστές.
Η ίδια η συγγραφέας, Καλλιόπη Πισσιώτη, υπογράμμισε ότι «το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και παιδικής ηλικίας και θίγει αρκετά κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ενσυναίσθηση και η ομαδικότητα. Παράλληλα διδάσκει τον μικρό αναγνώστη με ευχάριστο τρόπο τα τμήματα από τα οποία αποτελείται ένας υπολογιστής».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη οι μουσικοί, Δέσποινα Βαϊγκούση και Κατερίνα Πιτροπάκη, η νηπιαγωγός Μαρία Λυβιάκη και η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Χαρίκλεια Σταματάκη-Πιτροπάκη (αφήγηση).