Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα!

Γ1 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη!

“Οδοιπορικό” στις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας από τα παιδιά της Γ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων, το προηγούμενο Σάββατο, Σάββατο του Λαζάρου, “ξενάγηση” στο Ελληνικό Πάσχα, και όπως γιορταζόταν ή γιορτάζεται σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας στον σημερινό Αναστάσιμο Παιδότοπο του Μεγάλου Σαββάτου. Στον καλό φίλο από τα παλιά, δάσκαλο της τάξης Γιώργο Τσιγάρα που είχε τους ρόλους του συντονιστή και του εμψυχωτή, αλλά και στα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες της εγγονής μου της Ευρυδίκης τα εύσημα. Καλή ανάσταση σε όλους, μικρούς και μεγάλους, καλοί μου φίλοι!

Σας χαιρετώ με αγάπη!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης ,
δάσκαλος

Η γιαγά μου η Ευδοκία είναι από τη Σαμοθράκη. Εκεί, τη Μ. Σαρακοστή οι Σαμοθρακίτες έψελναν το μοιρολόι της Παναγίας και το τραγουδι του Άη Γιώργη. Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά έβγαιναν με μικρά πανεράκια με πολύχρωμα κουρέλια, τα ρουμάνια και τραγουδούσαν: «Ρουμάνια, ρουμανίζουμε, για πέντε αβγά γυρίζουμε».
Οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά και αυτά τους έκοβαν ένα κουρέλι από τα πανέρια και το έδεναν στην πόρτα του σπιτιού. Πολύ σημαντικό ήταν τη Μ. Τετάρτη να μην πέσει νερό στην αυλή για να μην γλιστρήσει ο Χριστός. Τη Μ. Πέμπτη το βράδυ, μετά την ακολουθία, έκαναν ξενύχτι στον Χριστό και έψαλλαν το μοιρολόι. Το Μ. Σάββατο το μεσημέρι έφτιαχναν ένα σκιάχτρο τον “Βιριό”, ένα ομοίωμα του Ιούδα και το έκαιγαν στην πλατεία της εκκλησίας της Χώρας.

Ευρυδίκη Κακατσάκη

Ξημέρωμα του Μ. Σαββάτου οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα και ο ιερέας τα σκορπίζει μόλις πει «Ανάστα ο θεός έκρινε την γην». Μετά την εκκλησία η νοικοκυρά ζυμώνει την κουλούρα της Λαμπρής και ο άντρας αναλαμβάνει το σφάξιμο του αρνιού. Στο χωριό μου όλο το Μ. Σάββατο τα αγόρια συγκεντρώνουν ξερά ξύλα και κλαδιά τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα σημείο δημιουργώντας ένα μεγάλο σωρό. Στην κορφή του σωρού τοποθετείται το πάνινο ομοίωμα του Ιούδα. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την εκκλησία οι πιστοί φορούν τα ολοκαίνουρια ρούχα τους, παίρνουν τις άσπρες λαμπάδες τους για να τις ανάψουν με το Άγιο Φως και πηγαίνουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Ανάστασης. Με το “Χριστός Ανέστη” βάζουν φωτιά στο μεγάλο σωρό με τα ξύλα που καίγονται μαζί με το ομοίωμα του Ιούδα κάνοντας τη νύχτα μέρα. Γυρίζοντας από την Ανάσταση σταυρώνουν με το Άγιο Φως το πάνω μέρος της εξώπορτας.

Αγριμάκης Μιχάλης

Μετά την πένθιμη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ακολουθεί η Κυριακή του Πάσχα. Είναι μια χαρμοσυνη μέρα Ανάστασης, γιορτής και άνοιξης με οικογενειακό τραπέζι γεμάτο λιχουδιές.
Δε λείπουν τα κόκκινα αυγά και το τσούγκρισμα, το σουβλιστό αρνάκι και τα τσουρέκια. Το αυγό είναι σύμβολο ζωής καθώς μέσα του κρύβει μια καινούρια ζωή. Το κέλυφος του σπάει όπως έσπασε ο βράχος με την Ανάσταση του Χριστού

Θεοδόσης Διακολούκας

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββατου γίνεται στο χωριό Βροντάδο της Χίου ρουκετοπόλεμος. Πετάνε ρουκέτες από την ενορία του Αγίου Μάρκου στην ενορία της Παναγίας της Ερυθιανής.
Ο ουρανός φωτίζεται και το θέαμα είναι φοβερό. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται χιλιάδες ρουκέτες και λαμβά- νονται μέτρα για να γίνεται το έθιμο με ασφάλεια.
Οι δύο εκκλησίες απέχουν τετρακόσια μέτρα. Στόχος είναι το καμπαναριό της κάθε εκκλησίας και νικητής είναι όποιος το πετύχει περισσότερες φορές. Για να προστατευτούν τα διπλανά κτήρια βάζουν γύρω τους μεταλλικά δίχτυα. Την επόμενη μέρα και οι δύο ενορίες λένε ότι νίκησαν και διαφωνουν όλο το χρόνο.

Γλυτσός Μάνος

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή.
Το πρωί του Πάσχα ξυπνάμε κάπως αργά γιατί το προηγούμενο βράδυ ήταν η Ανάσταση του Χριστού. Το πρωί βλέπουμε συγγενείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλους. Το μεσημέρι ψήνουμε το αρνί και τα παιδιά παίζουν και περιμένουν με ανυπομονησία. Μετά κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι και τρώνε όλοι μαζί το αρνί και όλα αυτά που μαγείρεψαν οι νοικοκυρές. Τσουγκρίζουν τα αβγά και το απόγευμα όλοι ξεκουράζονται.
Μου αρέσει πάρα πολύ το Πάσχα γιατί είμαι όλη τη μέρα στην εξοχή μαζί με φίλους και την οικογένειά μου.

Μιχάλης Ακρίβας

Το Πάσχα στην Κάλυμνο είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά που θα συναντήσετε στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει το Πάσχα των Καλύμνιων να ξεχωρίζει είναι οι δυναμίτες.
Από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι και το το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυρές μονούρι. Το μονούρι είναι αρνί γεμιστό με ρύζι, κόκκινη σάλτσα και πολλά μυρωδικά. Το φαγητό πήρε το όνομά του από το πήλινο δοχείο μέσα στο οποίο τοποθετούν για να το βάλουν μέσα στο φούρνο.

Στέλλα Λιονάκη

Όλη η οικογένεια το βράδυ πηγαίνει στην εκκλησία. Μετά την Ανάσταση και το τέλος της λειτουργίας όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για το δείπνο που περιλαμβάνει την μαγειρίτσα και κόκκινα αυγά. Η μαγειρίτσα είναι σούπα που περιλαμβάνει χορταρικά και εντόσθια και προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα μετά από 40 μέρες νηστείας για την κρεατοφαγεία που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.

Θοδωρής Ιακωβίδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα