Θυµόσαστε εκείνο το Πάσχα; Εκείνο το αληθινό, µε τα εθιµοτυπικά να ξεκινούν απο το Σάββατο του Λαζάρου και να κλιµακώνονται στην Ανάσταση. Με τη νηστεία να συνοδεύεται απο χόρτα και αγκινάρες και τα χωριά να γίνονται σηµεία αναφοράς;
Τότε ήταν, την Λαµπρή που έπρεπε να φορέσουµε τα “καλά” µας µε την νονά να µας έχει κάνει δώρο την καλύτερη λαµπάδα και να καµαρώνουµε για τα ολοκαίνουργια παπούτσια. Οι γονείς απέφευγαν τις πολλές δουλειές µέσα στην µεγαλοβδοµάδα και τα παιδιά ανυποµονούσαν να βοηθήσουν στο βάψιµο των αβγών την Μ. Πέµπτη.
Οι τόποι καταγωγής πληµµύριζαν από κόσµο κι όλες οι κοινότητες είχαν την τιµητική τους. Τα σπίτια µοσχοµύριζαν τσουρέκια και κουλουράκια µέσα σε µια κατανυκτική ατµόσφαιρα χρωµατισµένη µε τους ύµνους της Μεγάλης εβδοµάδας. Εκείνο το Πάσχα συµβόλιζε το ξεκίνηµα µιας νέας ζωής. Με την Ανάσταση να αποτυπώνεται µέσα στην Άνοιξη. Με την Άνοιξη να ανοίγει φτερά κατάνυξης κι οµορφιάς. Με ζουµπούλια, κρινάκια, πασχαλιές και καντιφέδες να ανακατεύονται µε το λιβάνι και τις ασβεστωµένες αυλές.
Τώρα το Πάσχα είναι αλλιώτικο. Κι αλλόκοτο µέσα στις φωνές των τάµπλετ και των κινητών. Με ευχές που µοιράζονται από απόσταση, βιντεοκλήσεις και εικονικές αναζητήσεις. Με τις αµέτρητες φωτογραφίες στο istagram και τον ανελέητο καταιγισµό διαφηµίσεων. Με ένα σύστηµα δήθεν “συναισθηµατικής” ασφάλειας και στήριξης που ακροβατεί στην αποµόνωση και τον ναρκισσισµό. Άλλες συχνότητες , άλλες εικόνες , άλλη κοινωνία, άλλοι άνθρωποι , καινούργιοι ήχοι κι απόνερα αναµνήσεων .
Τώρα το Πάσχα δεν µοιράζεται το ίδιο µέσα στις ενορίες και στις φρέσκοασβεστωµένες αυλές αλλά στις ξέπνοες στάσεις του µετρό µε την κοινωνική αποµόνωση των καιρών να θριαµβεύει.
Το διαδίκτυο κι οι πλατφόρµες κοινωνική δικτύωσης διαµορφώνουν όχι µόνο την ενηµέρωση αλλά και την κουλτούρα µεταµορφώνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο σε όλες τις κοινωνικές του σχέσεις. Άλλωστε εκεί στα social media είναι που µπορούµε να παρουσιάσουµε εκείνο τον εαυτό που θέλουµε να δείξουµε µε επιµεληµένα στιγµιότυπα και µε µια εµµονή στην συνεχή αναζήτηση των like!
Η αυτοεικόνα και η προβολή της θεωρείται απαραίτητο συστατικό αυτοεκτίµησης µε τις νέες γενιές να ζουν µια “υπέροχη ζωη” πίσω από τις οθόνες.
Και κάπου εκεί, πίσω από µια οθόνη, θα χωρέσει τούτο το Πάσχα αγκαλιά µε τα έθιµά του ή ίσως και χωρίς αυτά. Οι µπάρες βρώµης θα αντικαταστήσουν τα πασχαλινά κουλούρια και η σοκολάτα από το Dubai θα αντικαταστήσει το σοκολατένιο αβγό. Οι λαµπάδες θα είναι πια το περιτύλιγµα στο πανάκριβο παιχνίδι και τα παπούτσια της Λαµπρής θα δώσουν την θέση τους στο γενναίο “φακελλάκι” των νονών ή καλύτερα στο νέο i-phone που απαίτησε το βαφτιστήρι. Κι όσο να θέλουµε να απαρνηθούµε την τεχνολογία δεν θα µπορέσουµε να αποφύγουµε oύτε το ipad ούτε το snapchat. ∆εν θα µπορέσουµε να αποφύγουµε το scrolling αφού ακόµα και η ανάγνωση ενός βιβλίου µας φαίνεται βαρετή µιας και απαιτεί άλλη ενέργεια και παρουσία.
Πάσχα@gmail.com τελικά;
Η µήπως ήρθε η στιγµή να κάνουµε κάτι πιο σηµαντικό και ουσιώδες για εµάς; Μήπως µε αφορµή αυτές τις µέρες του Πάσχα να στρέψουµε το βλέµµα µέσα µας; Να φέρουµε τον εαυτό µας στο παρόν µε το να τον αγαπήσουµε αλλά και µε το να αγαπήσουµε και τον διπλανό µας; Μέσω της ευγνωµοσύνης, της εγκαρδιότητας , της συγχώρεσης, της ελπίδας. Να γίνει το Πάσχα µια γέφυρα κατάνυξης και πραγµατικής συµφιλίωσης.
Έτσι ώστε να υπερβούµε το εγώ και να αγκαλιάσουµε το εµείς. Να αλληλεπιδράσουµε µε τον συνάνθρωπο, την οικογένεια, τα παιδιά µας, όχι µόνο µέσα απο τις οθόνες. Να βρούµε µια νέα προσήλωση δίχως να φοβόµαστε ότι δεν θα “την παλέψουµε” χωρίς κινητό για λίγες ώρες! Σκεφτείτε! Λιγότερες δονήσεις, λιγότερες εφαρµογές, λιγότερη χειραγώγηση, λιγότερο “διάσηµοι” ηλεκτρονικοί φίλοι, λιγότερο κοινωνικό άγχος! Περισσότερη ψυχική υγεία, περισσότερη ειλικρίνεια, περισσότερη σύνδεση και σίγουρα βελτιωµένη εκδοχή µας!
Πάσχα@gmail.com τελικά ή Πάσχα αγκαλιά µε τους ανθρώπους µας;
Πάσχα των strass ή Πάσχα µε παρουσία αγάπης;
Πάσχα µε καταναλωτική µανία ή Πάσχα µε τα µικρά και τα απλά;
Πάσχα µε περισσότερα posts ή µε προσωπική αναβάθµιση;
Ας είναι αυτό το Πάσχα αφορµή για την πραγµατική µετάβαση.
Πάσχα, που σηµαίνει πέρασµα.
Πάσχα, που σηµαίνει αλλαγή.
Όλα είναι στο χέρι µας!
Κι οι επιλογές µας δείχνουν τις ικανότητές µας.
Έχουµε τη δύναµη, έχουµε την επιλογή.
Καλό Πάσχα!