Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πάσχα, καιρός για τα ντόπια αστρόλογα*

Οι άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν και όλοι μας προγραμματίζουμε πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, τι θα μαγειρέψουμε, πώς θα το μαγειρέψουμε, ποια συνταγή θα ακολουθήσουμε, με τι κρέας, αρνί
ή κατσίκι, θα παρασκευάσουμε τα νόστιμα εδέσματα του Πάσχα.
Αλλά όλα αυτά βέβαια απασχολούν τον καταναλωτή μονάχα. Όμως, πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία, βρίσκεται ο παραγωγός που ενδιαφέρεται και μοχθεί για τη σωστή διατροφή των αιγοπροβάτων του και γενικότερα για το τι θα διαθέσει στην αγορά και τι θα διατηρήσει για την ανανέωση του κοπαδιού του. Αλλωστε, για να έχει το τραπέζι μας ταυτότητα και νοστιμιά τις Αγιες μέρες του Πάσχα, καλό είναι οι αγορές μας να γίνονται από τον κρεοπώλη της γειτονιάς, καθώς είναι o φίλος που του έχουμε εμπιστοσύνη γι’ αυτό που θα μας προτείνει ή το τοπικό σουπερ μαρκετ.
Παράλληλα με την ευκαιρία των εορτών, σμίγουν οι οικογένειες με τα παιδιά και τα εγγόνια που στροβιλίζονται γύρω από τα πόδια του παππού και της γιαγιάς, καθώς με περίσσια χάρη προσπαθούν να παρασκευάσουν τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά, όπως μαγειρίτσα καλιτσούνια, μυζηθροκαλίτσουνα, λυχναράκια, μυρωδιές φαγητών που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας και μας συνοδεύουν σε όλη τη ζωή.
Αυτό που κάνει ξεχωριστά τα ντόπια αρνιά και κατσίκια είναι ότι μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο και τρέφονται με διάφορα χόρτα και βότανα του τόπου μας, ακόμα και τα βυζανιάρικα (τα αιγοπρόβατα που η διατροφή τους είναι αποκλειστικά και μόνο γάλα, όπως γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής και τα αρωματικά περνάνε στο γάλα της μάνας). Αλλωστε, με τόσα χόρτα και αρωματικά βότανα που είναι αναθρεμμένα τα αρνιά και τα κατσίκια είναι αυτονόητο, όπως και να μαγειρευτεί το αποτέλεσμα είναι μια νόστιμη γαστρονομική απόλαυση αλησμόνητη και αντάξιο της οικογένειας μας και των φιλοξενουμένων μας.
Καλό Πάσχα

*αστρόλογο = ζωηρό, άτακτο

Tips
Για έχτρα νοστιμιά όπως και να παρασκευάσετε το αρνί ή το κατσίκι καλό είναι να το αλείφετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και να το πασπαλίσετε με ανθό του αλατιού, αν επιλέξετε να το ψήσετε στο φούρνο στρώνετε σε ένα ταψί, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, προσθέσετε μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο, θυμάρι και πάνω στα κλαδάκια τοποθετήστε το κρέας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα