17.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Πάσχα με τους τετράποδους φίλους μας

Οι πασχαλινές ηµέρες για πολλούς από εµάς είναι στιγµές κατάνυξης, ελπίδας και πίστης µε περίσσια χαρά, πλούσια τραπέζια και γλέντια µε αγαπηµένους ανθρώπους αλλά και µε  χαρωπές ουρές κι όχι µόνο!

Τα κατοικίδιά µας, αναπόσπαστα µέλη στη ζωή µας, δε γίνεται να λείπουν από τις γιορτινές αυτές στιγµές, για αυτόν τον λόγο µιλήσαµε µε την κτηνίατρο Μαρία Καµπουράκη αλλά και την πρόεδρο του συλλόγου “Η προστασία των ζώων” Έφη Τσεκµέζογλου, ούτως ώστε να δούµε πώς µπορούµε να προστατέψουµε τα ζώα µας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν τις άγιες αυτές µέρες αλλά και τι λιχουδιές µπορούµε να τους προσφέρουµε για να περάσουν το ίδιο όµορφα µε εµάς.

 

Ανάσταση η… κροτοφοβική 

∆εν είναι λίγα δυστυχώς τα ζώα που το βράδυ της Ανάστασης τροµάζουν από τα βεγγαλικά µε άσχηµες συνέπειες για τα ίδια. Ρωτάµε λοιπόν την κα Καµπουράκη πώς επηρεάζονται τα κατοικίδια µας αλλά και τι µπορούµε να κάνουµε για να τα προστατέψουµε. «Τα κατοικίδιά µας επηρεάζονται από όλους τους δυνατούς ήχους, τα πυροτεχνήµατα, τις βροντές και τους πυροβολισµούς κι εκδηλώνουν είτε αγχώδη συµπεριφορά είτε πανικό, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις µέχρι και επιληπτική κρίση! Ο σκύλος ειδικά είναι ένα εκδηλωτικό και παρορµητικό ζώο, οπότε ο τρόπος που εκφράζει το άγχος του σε έντονους ήχους είναι πολύ διαφορετικός από τη γάτα». Η κτηνίατρος επισηµαίνει ότι κάθε Πρωτοχρονιά και Πάσχα γινόµαστε στο ίδιο έργο θεατές: ζώα µέσα σε πανικό διαφεύγουν από το σπίτι, µε αποτέλεσµα να έχουµε τραυµατισµούς ζώων. Οι αντιδράσεις των κατοικιδίων ποικίλλουν σε τέτοιες περιπτώσεις, γαυγίζουν πολύ έντονα, λαχανιάζουν, αναπτύσσουν σιελόρροια, ουρούν ή αφοδεύουν ενώ δεν το συνηθίζουν, τρέχουν ή ακινητοποιούνται τρέµοντας. Σύµφωνα µε την γιατρό εκείνα είναι και τα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση επιληπτικής κρίσης. Η γάτα από την άλλη συνήθως κρύβεται σε ένα µέρος που νιώθει ασφάλεια και περιµένει να περάσει ή ακινητοποιείται από το φόβο της.

Πώς µπορούµε όµως οι κηδεµόνες να προλάβουµε ή να αντιµετωπίσουµε τέτοιες καταστάσεις και να προστατέψουµε τα αγαπηµένα µας ζωάκια; Σύµφωνα µε την κα Καµπουράκη, οι κηδεµόνες που έχουν τέτοια ζώα και το γνωρίζουν δε βγαίνουν έξω σε αυτήν την περίπτωση. «Χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία, µία αγκαλιά δίχως όµως να εκδηλώνει πανικό, αλλά µε ψυχραιµία διότι τα ζώα µάς συναισθάνονται. Μπορούµε να δώσουµε µια λιχουδιά και να τα ηρεµήσουµε» σηµειώνει η ίδια. ∆εν είναι λίγοι οι κηδεµόνες που όταν πλησιάζει το βράδυ της Ανάστασης πηγαίνουν στο κτηνιατρείο να προµηθευτούν κάποιο αγχολυτικό φάρµακο για να κατευνάσει τα ζώα, αλλά και ανθοϊάµατα, CBD oil, φεροµόνες.

Πασχαλινό τραπέζι

Το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι οδηγεί δυστυχώς την επόµενη µέρα πολλά κατοικίδια στο κτηνιατρείο µε γαστρεντερικά προβλήµατα, από απλούς εµετούς, διάρροιες µέχρι και ζητήµατα που χρήζουν χειρουργείου. Όπως εξηγεί η κτηνίατρος «τα ζώα δεν πρέπει να τα ταΐζουµε µε φαγητό πλούσιο σε µπαχαρικά αλλά ούτε και να δίνουµε κόκαλα, παρά µόνο καθαρό κρέας». Επίσης, όπως σχολιάζει µπορούν να φάνε µέχρι κάποια συγκεκριµένη ποσότητα φαγητού παρόλο που λιγουρεύονται τις πασχαλινές λιχουδιές, οπότε καλό θα ήταν κι εµείς αλλά κι η υπόλοιπη παρέα να συγκρατηθούµε! «Τα κόκαλα συγκεκριµένα είναι κόκκινο πανί για τον δεσποζόµενο σκύλο. Εκείνο θα το δει σαν µεζέ που θα του ‘ρθει µια – δυο φορές τον χρόνο, θα το κάνει κοµµατάκια και θα το καταπιεί για να µην το πάρει κανείς» σηµειώνει η κα Καµπουράκη, ενώ µας λέει πως είναι συνηθισµένο τέτοιες µέρες να αφαιρούν κόκαλα που έχουν σφηνώσει στον οισοφάγο, το στοµάχι του ζώου κοκ. Είναι αρκετά θετικό και αισιόδοξο από την άλλη το γεγονός πως πλέον οι κηδεµόνες είναι πιο συνειδητοποιηµένοι και κατάλληλα ενηµερωµένοι όπως επισηµαίνει στην συζήτησή µας. «Τα αγαπούν, µας ακούν και γνωρίζουν πια πώς να τα προστατέψουν».

Κλείνοντας, γίνεται λόγος για την έλλειψη δηµοτικού κτηνιατρείου στα Χανιά αλλά και για τη φροντίδα που χρειάζονται τα ζώα όλες τις ώρες και µέρες, µε την ίδια να σηµειώνει πως «κι οι κτηνίατροι είµαστε άνθρωποι κι έχουµε όρια σωµατικών και πνευµατικών αντοχών και δεν µπορεί κανείς µας να δουλεύει ατελείωτα». Όπως επισηµαίνει ακόµη και το δηµοτικό κτηνιατρείο, που παλιά υπήρχε, εξυπηρετεί γενικά σε ώρες υπηρεσίας. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τον κτηνίατρό του για την περίθαλψη των ζώων του για να απευθυνθεί σε ώρα ανάγκης. Ως εκεί αντέχουµε κι είναι δύσκολο, πάντα όµως ανταποκρινόµαστε για τα ζώα στο κτηνιατρείο µας» τονίζει η γιατρός.

Προστασία όλων των ζώων

Σύµφωνα µε την πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου “Η προστασία των ζώων”, οι πολίτες την πασχαλινή περίοδο τους προσεγγίζουν πιο έντονα διότι «ο Απρίλιος είναι ο µήνας που στατιστικά υπάρχουν τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια και κουτάβια που βρίσκονται παρατηµένα παντού, ενώ αυξάνονται και οι δηλητηριάσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου». Επισηµαίνεται παράλληλα κι από την Έφη Τσεκµέζογλου πως απασχολεί έντονα τους φιλόζωους συµπολίτες µας το πώς θα µειώσουν το στρες στα ζώα τους και πώς µπορούν να τα προστατέψουν από τα πυροτεχνήµατα, τα βεγγαλικά και τους πυροβολισµούς. «Παρόλο που µας ζητούν συµβουλές και βγάζουµε ενηµερωτικά δελτία για τον τρόπο προστασίας τους, είναι πάρα πολλά τα ζώα που χάνονται ή πέφτουν θύµατα τροχαίου γιατί βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και από τον τρόµο τους τρέχουν πανικόβλητα για να σωθούν, πέφτουν από µπαλκόνια, γνωρίζουµε ακόµα και περιπτώσεις που έχουν πεθάνει από ανακοπή, ενώ από ανακοπή χάνουν τη ζωή τους και πάρα πολλά πουλιά!». ∆υστυχώς, όπως σηµειώνει τα άστεγα ζώα που δεν έχουν καµία προστασία είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο γι’ αυτό και παροτρύνει τους Χανιώτες να προφυλάξουν τα αδέσποτα της γειτονιάς τους.

Μια… αναπάντητη επιστολή

Ρωτάµε την κα Τσεκµέζογλου για το ζήτηµα των αθόρυβων βεγγαλικών που υιοθετούν πλέον όλο και περισσότερα µέρη, µε την ίδια να σχολιάζει πως η επιστολή που εστάλη στον δήµο Χανίων το 2023 έχει µείνει εν ολίγοις αναπάντητη! «Το Νοέµβριο του 2023 µε έγγραφό µας προτείναµε στον δήµο Χανίων να υιοθετήσει τη χρήση αθόρυβων πυροτεχνηµάτων κατά τις εορταστικές περιόδους – πρακτική που υιοθετήθηκε από πολλούς δήµους της χώρας – δυστυχώς όµως δε λάβαµε ποτέ απάντηση, ούτε εισακούστηκε η πρότασή µας». Κλείνοντας, η ίδια εύχεται µε τη σειρά της ένα Πάσχα µε ενσυναίσθηση για όλα τα αδύναµα πλάσµατα του πλανήτη, δίποδα και τετράποδα, ευχαριστώντας τον κόσµο που στηρίζει τις δράσεις του συλλόγου. «Ευχή µας είναι να µετριαστεί η υπερκατανάλωση κρέατος, χάριν του – µη χριστιανικού- εθίµου του σουβλίσµατος, που οδηγεί κάθε Πάσχα εκατοµµύρια αθώα πλάσµατα στη σφαγή και δε συνάδει µε το αληθινό νόηµα της µεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα