Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πασχαλινές συνταγές

Σταμναγκάθι με μανιτάρια πλευρώτους αυγολέμονο

Υλικά
500 γρ. μανιτάρια
500 γρ. ζεματισμένο σταμναγκάθι
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό
Χυμό από 2 λεμόνια και το ξύσμα από 1 λεμόνι.
1 ποτήρι κρασί λευκό. Ανθό του αλατιού. Πιπέρι
1 αυγό

Τρόπος παρασκευής
Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί. Μετά από λίγο προσθέτουμε ζεματι- σμένο σταμναγκάθι, τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα από το ένα λεμό- νι. Αφήνουμε να βράσει για 5 – 10 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και το αυγοκόβουμε.

Αυγολέμονο
Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι μέ- χρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά της κατσαρόλας στο αυγό, ανα- κατεύοντας πάντα απαλά με το σύρμα. Σβήνουμε τη φωτιά που έχουμε το φαγητό και προσθέ- τουμε μέσα το αυγό με τα υγρά της κατσαρόλας ανακατεύοντας γρήγορα και με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αυγό.

Αρνάκι με τρυφερούς βλαστούς αμπελιού

Υλικά
1500 γρ. αρνί.
700 γρ. βλαστούς αμπελιού.
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια.
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μάραθο.
1 ποτήρι κρασί λευκό.
Χυμό από 2 λεμόνια και το ξύσμα
από ένα λεμόνι.
2 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 1 φύλλο δάφνης.
Ανθό του αλατιού, πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής

Τσιγαρίζουμε το κρέας, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί, όταν είναι έτοιμο σβή- νουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε λίγο νερό, τον ανθό του αλατιού, πιπέρι, δάφνη.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς μετά από μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, προθέτουμε του βλαστούς του αμπελιού κομμένα στα δύο, το μάραθο, τον άνιθο ψιλοκομμένο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Αν θέλουμε το αυγοκόβουμε.

Γαρδουμπάκια αυγολέμονο

Υλικά
1 κιλό γαρδουμπάκια ή υπολογίζουμε το άτομο 4/5 τεμ.
2 ματσάκια φρέσκα κρεμ- μύδια
Το χυμο από 2 λεμόνια και το ξύσμα από ένα λεμόνι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομ- μένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 αυγό
3 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ανθο του αλατιού, πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής

Τσιγαρίζουμε ελαφριά τα γαρδουμπάκια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, σβήνουμε με το κρασί, μετα από λίγο προσθέτουμε τον άνιθο, το ξύσμα λεμονιού, λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών, το αλάτι, πιπέρι.

Αυγολέμονο

Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά της κατσαρόλας στο αυγό, ανα- κατεύοντας πάντα απαλά με το σύρμα. Σβήνουμε τη φωτιά που έχουμε το φαγητό και προσθέ- τουμε μέσα το αυγό με τα υγρά της κατσαρόλας ανακατεύοντας γρήγορα και με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αυγό.

*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι σεφ, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα