Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πασίγνωστα µνηµεία αποκαλύπτουν νέες εκπλήξεις!

Εµβληµατικά µνηµεία και τοποθεσίες όπως οι πυραµίδες, το Πάνθεον, η νεκρά θάλασσα, θα έλεγε κανείς πως έχουν ήδη αποκαλύψει όλα τα µυστικά που κρύβουν.

Κι όµως, στην πορεία της ιστορίας, αυτές οι ζωντανές µνήµες του παρελθόντος φαίνεται πως έχουν ακόµα πολλές εκπλήξεις στη φαρέτρα τους, εκπλήξεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επιστήµονες. Σήµερα, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» ταξιδεύουν σε κάποια από τα σηµαντικότερα µνηµεία και αποκαλύπτουν µερικά από τα πλέον πρόσφατα «µυστικά» που ήρθαν στο φως.

 

Τα ξίφη της Νεκράς Θάλασσας


Μερικούς µήνες πριν, αρχαιολόγοι επισκέφτηκαν ένα σπήλαιο στη Νεκρά Θάλασσα µε στόχο να φωτογραφίσουν µια αρχαία επιγραφή που βρισκόταν στο εσωτερικό του. Οι επιστήµονες γνώριζαν για την επιγραφή, όπως ήξεραν πως το σπήλαιο ήταν σχεδόν απρόσιτο. Η επιµονή τους απέδωσε καρπούς όταν, καθώς στριµώχνονταν στο στενό σπήλαιο, ανακάλυψαν σε µια γωνιά, µια στοίβα απροσδιόριστα αντικείµενα. Τα αντικείµενα αυτά αποδείχτηκαν ότι ήταν παµπάλαια σπαθιά µέσα στα θηκάρια τους. Συγκεκριµένα οι ερευνητές ανέσυραν τέσσερα εξαιρετικά διατηρηµένα ρωµαϊκά ξίφη (περίπου) 1.900 ετών, τα οποία ταίριαζαν απόλυτα µε τα ιστορικά δεδοµένα της περιοχής. Σύµφωνα µε την ιστορία λοιπόν, περί τα 2.000 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της περιοχής αντιστάθηκαν στη Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία. ∆εδοµένου ότι τα ξίφη ήταν κρυµµένα σε δυσπρόσιτη τοποθεσία, οι αντάρτες πιθανότατα να τα άφησαν εκεί για να τα χρησιµοποιήσουν σε άλλες περιπτώσεις ή –στο χειρότερο σενάριο- δεν πρόλαβαν ποτέ να τα χρησιµοποιήσουν.
∆ιαβάστε περισσότερα στα: www.bbc.co.uk/newsround/66751617,
www.euronews.com/culture/2023/09/07/four-excellently-preserved-1900-year-old-roman-swords-discovered-inside-dead-sea-cave
και δείτε το βίντεο: https://youtu.be/ML6D8Kta-PU

 

 

Το κανό των Μάγια


Στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που ονοµάζεται San Andrés. Βρίσκεται κοντά στην Chichen Itza, την αρχαία πόλη των Μάγια και είναι γεµάτος έχει τεράστιες δολίνες (σ.σ: πρόκειται για γεωλογικό σχηµατισµό κοιλώµατος σε σχήµα λεκάνης, µε κυκλικό ή ελλειπτικό σχήµα. Ονοµάζονται επίσης και  καταβόθρες) γεµάτες νερό. Οι αρχαιολόγοι συχνά στρέφουν τις έρευνές τους σε αυτές τις ιδιαίτερες υπόγειες σπηλιές, ελπίζοντας να ανακαλύψουν κρυµµένους θησαυρούς της ιστορίας. Το 2021, λοιπόν, δύτες βρήκαν ένα βυθισµένο κανό των Μάγια στην καταβόθρα San Andrés. Αν και είχαν βρεθεί στο παρελθόν κοµµάτια από κανό των Μάγια, το συγκεκριµένο εύρηµα ήταν ξεχωριστό, επειδή ήταν το πρώτο που βρέθηκε άθικτο. Το κανό είχε µήκος περίπου ενάµισι µέτρο και υπολογίζεται ότι είναι µεγαλύτερο των χιλίων ετών! Σύµφωνα µε τους αρχαιολόγους, το κανό κατασκευάστηκε σε µια εποχή που η Chichen Itza ήταν πολυσύχναστη πόλη. Πιστεύεται επίσης ότι το σκάφος πιθανότατα χρησιµοποιήθηκε από τους ντόπιους για να προσφέρουν µε αυτό δώρα στους θεούς των Μάγια. Ωστόσο ορισµένοι υποστηρίζουν πως το µοναδικό εύρηµα µπορεί να είχε πιο πρακτικούς σκοπούς… Σε κάθε περίπτωση το κανό ανοίγει ένα πολύ ενδιαφέρον «παράθυρο» στην ιστορία!
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/Z9TSkuUBEEs

Και διαβάστε περισσότερα εδώ: www.sciencealert.com/archaeologists-find-submerged-maya-canoe-hidden-deep-in-underwater-cenote

 

 

 

Μια κρυµµένη….Γκαλερί τέχνης!

Στην ανατολική Ισπανία, υπάρχει µια τεράστια σπηλιά που ονοµάζεται Cova Dones. Η σπηλιά είναι πασίγνωστη σε ντόπιους και τουρίστες, και πρόκειται για τοποθεσία που έχει εξερευνηθεί. Παρόλα αυτά όµως, κανείς –µέχρι πρόσφατα- δεν είχε παρατηρήσει πως η σπηλιά ήταν διακοσµηµένη µε πολλές παλαιολιθικές βραχογραφίες. Σαν µια τεράστια γκαλερί τεχνης, κρυµµένη ευφάνταστα, που περίµενε να ανακαλυφθεί. Η πρώτη βραχογραφία, εντοπίστηκε το 2021 από ερευνητές, στα 400 µέτρα από την είσοδο του σπηλαίου και απεικονίζει ένα είδος αγελάδας, που σήµερα έχει εξαφανιστεί. Οσο βαθύτερα προχωρούσαν οι ερευνητές στη σπηλιά, τόσο περισσότερες βραχογραφίες έβρισκαν. Τελικά οι επιστήµονες ανακάλυψαν πως η «γκαλερί» περιείχε πάνω από 110 βραχογραφίες και χαρακτικά. Τα έργα τέχνης δηµιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 24.000 χρόνια, και απεικονίζουν την άγρια ζωή και καθηµερινές σκηνές της Λίθινης Εποχής. Η σπηλιά µε τις βραχογραφίες είναι σπουδαίας σηµασίας για πολλούς λόγους: αφενός είναι πολύ παλιά, αφετέρου οι ζωγραφιές είναι ασυνήθιστες. Κάποιες από αυτές δηµιουργήθηκαν µε τεχνικές σπάνιες ή πρωτόγνωρες στην ανατολική Ισπανία, συµπεριλαµβανοµένης της χρήσης κόκκινου πηλού ως χρώµατος.
∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.sciencealert.com/giant-cave-of-prehistoric-art-has-been-hidden-since-the-stone-age

 

 

Ένας µυστηριώδης υπόγειος λαβύρινθος

Στο Μεξικό υπήρχε ένας θρύλος που µιλούσε για ένα αινιγµατικό υπόγειο κτίριο µε την ονοµασία Lyobaa, ή «τόπος ανάπαυσης». Ο θρύλος έλεγε, πως το κτίριο, ήταν ναός, περικυκλώµένος από έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο. Υποτίθεται ότι χτίστηκε πριν από χίλια χρόνια από τους Zaptecs, οι οποίοι λέγεται πως το χρησιµοποιούσαν ως θρησκευτικό ναό µέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης και γραπτές πηγές που υποστηρίζουν την ύπαρξη του ναού και του λαβυρίνθου. Συγκεκριµένα, το 1674, Ισπανοί ιεραπόστολοι περιέγραψαν λεπτοµερώς τον λαβύρινθο και τον ναό, προτού σφραγίσουν την είσοδο που οδηγούσε εκεί. Ακριβώς από πάνω έχτισαν µια εκκλησία. Και ενώ είναι γνωστό ότι Ισπανοί έχτισαν εκκλησία στην τοποθεσία που ονοµαζόταν Mitla, κανένα στοιχείο δεν οδηγούσε στο ότι ο λαβύρινθος ήταν πραγµατικός. Το 2023, οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν αν ο µύθος έχει στοιχεία αλήθειας και χρησιµοποίησαν πολλές τεχνικές απεικόνισης για να σαρώσουν την περιοχή, ώστε να ανακαλύψουν τυχόν υπόγειους χώρους. Τα αποτελέσµατα ήταν εκπληκτικά: οι ερευνητές όντως βρήκαν έναν κρυµµένο λαβύρινθο γεµάτο µυστικά περάσµατα, έναν ναό και θαλάµους ακριβώς κάτω από την εκκλησία. Πιθανότατα, ο ναός αντιπροσώπευε τον κάτω κόσµο, κάτι στο οποίο πίστευαν ακράδαντα εκείνη την εποχή οι Zaptecs. Από τη µελέτη δηµιουργήθηκε ένας λεπτοµερής χάρτης του λαβύρινθου, που περιλαµβάνει αρκετούς τάφους, µεγάλους θαλάµους, διαδρόµους και µια είσοδο κάτω από το βωµό της εκκλησίας που χτίστηκε µεταγενέστερα από τους Ισπανούς.
∆ιαβάστε επίσης και το: www.sciencealert.com/mysterious-labyrinth-found-hidden-under-a-church-in-mexico

 

Ρωµαϊκά πλακόστρωτα


Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας του 2020, ο τουρισµός είχε σαφή κρίση παγκοσµίως. Στην Ιταλία, και συγκεκριµένα στις 27 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, η έλλειψη τουριστών (και γενικότερα ανθρώπινης κινητικότητας) στην Piazza della Rotunda, αποδείχθηκε εξαιρετική τύχη. Το απόγευµα της συγκεκριµένης ηµέρας, ένα µέρος της πλατείας κατέρρευσε, σαν να ανοιξε η γη. Ευτυχώς, η περιοχή ήταν σχεδόν άδεια. Το σηµείο ήταν ακριβώς µπροστά στο εµβληµατικό Πάνθεον και οι υπάλληλοι που έσπευσαν να δουν τι συνέβη ανακάλυψαν πως ουσιαστικά άνοιξε ξαφνικά µια καταβόθρα έκτασης 0,92 τ.µ. µε βάθος 2,4 µ. Κοιτώντας µέσα στην τρύπα οι υπάλληλοι είδαν αρχαία ρωµαϊκά πλακόστρωτα. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν πως τα πλακόστρωτα αποτελούνταν από επτά πλάκες, σφυρηλατηµένες από τραβερτίνη, έναν ιζηµατογενή βράχο. Τα πλακόστρωτα χρονολογούνται στο 27 και το 25 π.Χ., και πιθανότατα να τοποθετήθηκαν εκεί από τον Μάρκο Αγρίππα. Ο Αγρίππας ήταν πολιτικός και του είχε ανατεθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του Πάνθεον.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/5RdiZP7sCXM

Και διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.smithsonianmag.com/smart-news/sinkhole-reveals-imperial-roman-paving-stones-180974901


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα