Το ΠΑΣΟΚ δηµιουργήθηκε ιδεολογικά ως σοσιαλιστικό κίνηµα. Κυβέρνησε ως σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα. Αλλά το µέλλον του απαιτεί και πάλι την ουτοπία δηµιουργίας µιας κοινωνίας Ισότητος και Ελευθερίας. Το σηµερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα ηττοπαθές, µικροµεσαίο κόµµα, που έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πρωτόγονος στείρος αντιµητσοτακικός λόγος θα τον οδηγήσει στην κυβερνητική εξουσία. Ενώ οι πολίτες αναζητούν, εναγωνίως, µια οραµατική πρόταση για την πατρίδα τους.
Πενήντα χρόνια µετά την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον χαρισµατικό ηγέτη που θα εκφράσει τις πατριωτικές απαιτήσεις των καιρών και τα σηµερινά όνειρα των «µη προνοµιούχων» Ελλήνων. Και ας µην έχουµε αυταπάτες, η επιλογή ενός χαρισµατικού ηγέτη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος µιας νικηφόρας πορείας. Η σηµερινή ηγεσία εγκλωβίζει το µέλλον του ΠΑΣΟΚ στα δικά της περιοριστικά όρια πολιτικής δράσης και προοπτικής.
Είναι , πλέον, καιρός το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει και πάλι την αναγκαία ιστορική αυτοπεποίθηση του προοδευτικού πόλου εξουσίας στη σηµερινή Ελλάδα. Όσοι πιστεύουν, ότι η δηµιουργία ενός «δηµοκρατικού µετώπου» µε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη, είναι, τουλάχιστον, αθεράπευτα ηττοπαθείς. Υιοθετώντας την ανιστόρητη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κοµµουνιστικογενές κόµµα, υπερασπίστηκε, δήθεν, τη µεγάλη προοδευτική βενιζελική παράταξη, ενώ αντίθετα υπήρξε πάντα πολέµιός της. Γιατί, όπως έχουµε γράψει, για το ΠΑΣΟΚ «Ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά ο υπαρξιακός αντίπαλος είναι το ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η αυτονόητη, εκ των πραγµάτων, αλήθεια δεν είναι κατανοητή ούτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά πολύ περισσότερο, από τον Χάρη ∆ούκα. Μιλούν συχνά για την ανάγκη δηµοκρατικής συνεργασίας π.χ. κοινές προτάσεις νοµοσχεδίων στην Βουλή µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούµενο στις επόµενες εκλογές, είναι η επιλογή ενός ή µιας προέδρου, που να µπορεί να σηκώσει το ιστορικό βάρος του ΠΑΣΟΚ και να το καταστήσει και πάλι σηµείο αναφοράς στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε επί των ηµερών του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σηµίτη. Το µέλλον της χώρας µας απαιτεί την οικονοµική στήριξη, αλλά και την αµυντική θωράκιση απέναντι στον εξ Ανατολών γείτονα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η µόνη εκ των υποψηφίων µε επιτυχή εµπειρία, ως Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Άννα ∆ιαµαντοπούλου. Επίσης, η Άννα ∆ιαµαντοπούλου διαθέτει σηµαντική εµπειρία, ως πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, νοµάρχης και υπουργός.
Η Άννα ∆ιαµαντοπούλου προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και απέκτησε την αναγκαία ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση ως αναπληρώτρια Γραµµατέας του τοµέα ∆ιαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, δεν διαθέτει µόνο πολιτική πρακτική εµπειρία, από τις θέσεις διακυβέρνησης που κατείχε, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισµού πολιτικής και έρευνας ‘‘Το ∆ίκτυο’’, όπου διεξάγονται µελέτες για επιτυχή διακυβέρνηση, όχι µόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες. Ως πρόεδρος του ∆ικτύου, είναι µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Ένωσης Σοσιαλιστικών Ινστιτούτων, το οποίο χρηµατοδοτείται απ’ την σοσιαλιστική οµάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην επέτειο των 50 χρόνων ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο Κώστας Σηµίτης τόνισε ότι «Είναι µια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Υπονοώντας, ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την εκλογή µιας άξιας, νικηφόρας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η οποία θα υπηρετήσει αποτελεσµατικά το µέλλον της χώρας και των πολιτών της.
Συµπερασµατικά, η Άννα ∆ιαµαντοπούλου, ως πολιτική προσωπικότητα διαθέτει τα αναγκαία ηγετικά προσόντα, ώστε να ηγηθεί µε ρεαλισµό και όνειρο του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.
*Ο Γιάννης Παπαδάτος είναι ψυχίατρος, οµότιµος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ