AΘΗΝΑ
»Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να επιτευχθεί η μείωση των φόρων που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο.
Κατά την παρουσίαση της έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, ο εν λόγω αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να προσδοκά πολλά στον τομέα των φοροελαφρύνσεων το φθινόπωρο και φέρεται να είπε: «Αν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το φορολογικό βάρος».
Πάντως, το ΙΟΒΕ, στην παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά πως η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πετύχει κάποιου είδους φοροελαφρύνσεις, εφόσον αυτό δεν θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, σειρά προτάσεων για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πολιτών, υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε αργά προχθές το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν τα εξής:
• Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το μέτρο της εξίσωσης του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε, ενώ δεν περιορίστηκε και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, απαιτείται επανεξέταση του όλου πλαισίου, σε συνδυασμό με επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (π.χ. gps σε πλοία, εισροές- εκροές, κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στον υπουργό Οικονομικών, ότι «το δικαίωμα στη θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών» και, καθώς υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό σκέλος, μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό το κοινωνικό πρόβλημα
• Να μειωθούν ή ακόμη και να διαγραφούν τα παλαιά και τα νέα πρόστιμα, τα οποία για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67 δισ. ευρώ) υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, τα συγκεκριμένα πρόστιμα έχουν χάσει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ ανά μήνα, από 1 δισ. ευρώ μηνιαίως τώρα
• Να αυξηθούν σε 100 τον αριθμό, οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
• Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ανά τρίμηνο των συγκεντρωτικών καταστάσεων και να επανέλθει η ετήσια υποβολή. Παράλληλα, να μην υποβάλλονται συγκεντρωτικές για μικροποσά (π.χ. 5, 10, 20 ευρώ).
• Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες
• Να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος, το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου
• Να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα. Παράλληλα, να μην επιβαρύνονται με τη μηνιαία προσαύξηση του 1% οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3 – 4 ημέρες από τη 14η Ιουλίου και τη λήξη της προθεσμίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των υπόλοιπων πέντε προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. δασικός νόμος, φόροι υπέρ τρίτων, κ.λπ.), τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. Όσον αφορά στον αιγιαλό, θα υπάρχει μόνον η διάταξη για τη χάραξή του, καθώς αφαιρείται το τμήμα για τη χρήση γης.
H ΑΥΣΤΡΙΑ
Στο μεταξύ, στην πρόοδο που διαπιστώνει η «Ομάδα Δράσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, «προπάντων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου έχουν αποκαλυφθεί 427 βαριές περιπτώσεις», αναφέρθηκαν δελτίο ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».
Όπως τονιζόταν στη σχετική είδηση, η διαπίστωση αυτή γίνεται στην έβδομη έκθεση της Ομάδας Δράσης, η οποία αποτελείται από περίπου 60 μέλη με επικεφαλής τον Γερμανό ειδικό επί των δημοσιονομικών, Χορστ Ράιχενμπαχ, έχοντας ως αποστολή της την αξιολόγηση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, αλλά και τον συντονισμό της βοήθειας.
Σύμφωνα με την είδηση, η έκθεση διαπιστώνει επιπλέον, ότι με στοχευμένα μέτρα έχει υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν όλο και περισσότερο να λαμβάνουν δάνεια, «ωστόσο παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 26,8%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό».
Τέλος, στην είδηση αναφερόταν, ότι στην έκθεση της Ομάδας Δράσης επισημαίνεται επίσης πως η Ελλάδα απορροφά ολοένα και πιο αποτελεσματικά πόρους από τα διαρθρωτικά και περιφερειακά ταμεία της Ε.Ε., έχοντας απορροφήσει το 2013 το 81,3% από τους πόρους που διατίθεντο, τη στιγμή που ο μέσος όρος απορρόφησης στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 69,17%.