Κίνημα υψηλά ισταμένων πολιτικών παραγόντων δρομολογεί το “σπάσιμο” της πατέντας των φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να γίνει εφικτή, γρήγορη, φθηνή και ομαδική παραγωγή εμβολίου covid-19. Εφόσον το εμβόλιο προστασίας απ’ τον ιό θεωρηθεί “δημόσιο αγαθό” και όχι εμπορικό προϊόν, τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας. Υποστηρίζεται απ’ τους υγειονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, με τους οποίους είναι αλληλέγγυος ο πρόεδρος Μπάϊντεν, ότι τα εμβόλια για την covid-19 δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην παρούσα περίπτωση πρόκειται «για παγκόσμια υγειονομική κρίση, που η καταπολέμησή της απαιτεί έκτακτα μέτρα».
Η πρόταση Μπάιντεν, που τάσσεται στο πλευρό του κινήματος για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των πατεντών, έγινε δεκτή όχι μόνον απ’ τον ΠΟΥ, αλλά και απ’ το Αφρικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, χαρακτηρίζοντας αυτή τη δήλωση «σπουδαία ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας». Την απόφαση Μπάϊντεν στηρίζει και το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, το οποίον συμφωνεί και το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, το οποίον συμφωνεί με όσους ζητούν την προσωρινή άρση των πατεντών, τις οποίες ζητούν 100 περίπου ανταπτυσσόμενες χώρες.
Παράλληλα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) κινείται στον ίδιο βηματισμό, θεωρώντας, ότι τώρα «πρέπει να ‘χουμε την αίσθηση του επείγοντος, για το πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα της απάντησης στον κορωνοϊό». Το ζήτημα κατά τον ΠΟΕ έχει δύο παραμέτρους «ότι είναι ηθικό θέμα της εποχής και ότι πρόκειται για οικονομικό πρόβλημα».
Στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ πιστεύουν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας πρέπει τα εμβόλια covid-19 να αποποιούνται αυτής της προστασίας. Λύση, λοιπόν, για το θέμα τούτο δεν φαίνεται να δοθεί σύντομα. Θα χρειασθεί χρόνος και ο κόσμος δεν μπορεί, να περιμένει τη διάσωσή του, εν όσω η πανδημία είναι σε έξαρση. Πρώτο μέλημα τούτη τη στιγμή είναι η αύξηση της παραγωγής των πρώτων υλών, που χρειάζονται οι φαρμακοβιομηχανίες για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εμβολίων.
Είναι εξακριβωμένο, ότι φαρμακοβιομηχανίες, που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία παραγωγής εμβολίων και ας βρίσκονται σε ανεπτυγμένες χώρες, χρειάζονται 2 περίπου χρόνια, να στήσουν εγκαταστάσεις, που να παράγουν συγκεκριμένο εμβόλιο, για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Θεωρείται πολύ δύσκολο, να στηθεί γραμμή παραγωγής με τα προγράμματα, που έχουν σχέση με τα σύγχρονα εμβόλια, σχετικά με τη συντήρησή τους στους καταψύκτες.
Οσες φαρμακοβιομηχανίες έχουν παρασκευάσει το εμβόλιο τηρούν σιγήν ιχθύος. Δεν σχολιάζουν την πρόταση Μπάϊντεν όσον αφορά την παραχώρηση της πατέντας. Το ίδιο και η Ε.Ε. πολλές χώρες της οποίας επιφυλάσσονται στο θέμα της άρσης των πατεντών με πρώτη τη Γερμανία, στην οποία λειτουργεί εταιρεία που συνεργάζεται με την Phizer. Είναι πολλά τα λεφτά και στην εποχή δεν υπάρχουν ευεργέτες, που να προσφέρουν παγκοσμίως πολύτιμες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα.
Το εμβόλιο της Αμερικανικής Phizer υπολογίζεται να προσφέρει έσοδα 70 δισ. περίπου εκ των οποίων τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν σε 26 δισ. ευρώ. Οι σύμβουλοι των φαρμακοβιομηχανιών επισημαίνουν, ότι η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων «θα προκαλέσει σύγχυση μεταξύ ιδιωτών και δημόσιων συνεταίρων… Θα διευκολύνει τη διακίνηση πλαστών εμβολίων και θα υποβαθμίσει την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων στο μέλλον».
Πάντως διαπραγματεύσεις στον Π.Ο.Ε. γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, όπου οι υποστηρικτές της πρότασης εκτιμούν ότι η δήλωση Μπάιντεν μπορεί ν’ αλλάξει τα πράγματα για την άρση των πατεντών υπό προϋποθέσεις.