Οι “διαδρομές” συνομιλούν με την τραγουδίστρια Flamenco και διοργανώτρια του φεστιβάλ Flamenco Camp, Γιώτα Μπαρόν.
Στον Βάμο θα χτυπά για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος η “καρδιά” του παθιασμένου και φλογερού Flamenco, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Flamenco Camp, που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 30 Ιουλίου. Μέσα σε μια εβδομάδα, το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει σε εργαστήρια χορού φλαμένκο, τραγουδιού και ρυθμού, ακόμη και masterclasses κιθάρας και εργαστήρια για παιδιά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες του είδους από την Ελλάδα και την Ισπανία, με επίτιμες προσκεκλημένες τη χορεύτρια Rafaela Carrasco από τη Μαδρίτη και την τραγουδίστρια Alba Guerrero από τη Βαρκελώνη, αλλά και τη χορεύτρια Γιώτα Πεκλάρη και τον μουσικό Σταύρο Πρέσση. Η εβδομάδα θα κλείσει με δυο βραδιές χορού για όλους: στις 29/7 με τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων του εργαστηρίου και στις 30/7 με το χορευτικό σχήμα της Θέτιδας Μισίου. Με αφορμή το φεστιβάλ οι «διαδρομές» μίλησαν με την τραγουδίστρια Flamenco και διοργανώτρια του Flamenco Camp, Γιώτα Μπαρόν. Η ίδια θεωρεί πως ο Βάμος έχει μια παράξενη σύνδεση με την Ανδαλουσία και είναι ιδανικό μέρος για μια καλοκαιρινή κατασκήνωση που συνδέει τους ανθρώπους με το Ανδαλουσιανό Flamenco και τον Κρητικό Πολιτισμό, μια εξαιρετικά ταπεινή και θεραπευτική εμπειρία.
Προέρχεστε από μουσική οικογένεια, με καταγωγή από τις Σέρρες. Θυμάστε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα και πότε ξεκινά η σχέση σας με το flamenco;
Ναι, στην οικογένειά μου, αν και οι παππούδες μου ήταν αγρότες, είχαμε ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες, έπαιζαν μουσικά όργανα και τραγουδούσαν καταπληκτικά. Είχαμε όμως και επαγγελματίες καλλιτέχνες, που έπαιζαν σε πανηγύρια και σε γλέντια κι αυτό έχει χαραχτεί στις παιδικές μου μνήμες: ο παππούς να κάθεται στο ντιβανάκι του και όλοι γύρω του να τραγουδούν και να παίζουν λύρες, κιθάρες και ακορντεόν.
Σαν Πόντια που είμαι, έχω βαθιά ριζωμένη τη μουσική του τόπου αυτού μέσα μου και υποθέτω πως ήταν εκείνη που με «εκπαίδευσε» από μικρή να ανταποκρίνομαι σε δύσκολους ρυθμούς και λιγωτικά τραγούδια. Στη συνέχεια ήρθαν οι σπουδές στη Βυζαντινή μουσική και μετά πολλά χρόνια, γνώρισα το φλαμένκο, που δεν είχα ιδέα τι ήταν. Ο πατέρας μου με πήγε να δω την Ισπανία, όταν τελείωσα τις σπουδές μου στα Οικονομικά. Είδα φλαμένκο σε μια σπηλιά στη Γρανάδα και το ερωτεύτηκα. Η αρχή είχε γίνει…
Πώς προέκυψε η ιδέα της διοργάνωσης του φεστιβάλ Flamenco Camp για 3η χρονιά στον Βάμο Χανίων;
Με τον Βάμο έχω μια επαφή τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, όπου βρέθηκα για να τραγουδήσω στα πλαίσια του Jazz Festival που διοργάνωνε τότε ο κ. Χατζηδάκης. Με είχε τραβήξει η ομορφιά του τοπίου, οι άνθρωποι και το φαγητό! Συνέχισα να πηγαίνω εκεί, τα καλοκαίρια, ακόμα και αν δεν τραγουδούσα.
Στην πορεία έμαθα για την ιστορία του τόπου που συνδέεται με την ιστορία των Αράβων κατακτητών που έφυγαν κυνηγημένοι από την Ισπανία και έφτασαν στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο Βάμος και τον ονόμασαν έτσι, από το Ισπανικό Vamos (Vamus στα Λατινικά), που θα πει «πάμε». Δεν γινόταν να αντισταθώ στο κάλεσμα… Το χωριό έχει μια παράξενη σύνδεση με την Ανδαλουσία κι επίσης είναι πολύ ενεργό καλλιτεχνικά.
Είναι και πανέμορφο! Έτσι, αποφάσισα να τολμήσω εν μέσω κορωνοϊού, να «στήσω» την πρώτη έκδοση, η οποία πήγε ανέλπιστα καλά.
Τώρα, 3 χρόνια μετά, παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι και παρότι πολλοί αρνούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα λόγω του αυξημένου κόστους, καταφέραμε να οργανώσουμε την 3η αυτή έκδοση, φέρνοντας καλλιτέχνες που αυτή τη στιγμή είναι η αφρόκρεμα του είδους στην Ισπανία, με τη βοήθεια πάντα του κ. Χατζηδάκη που από την πρώτη στιγμή μας πίστεψε.
Στο φλαμένκο αναφέρεται ως άμεσα συσχετιζόμενος ο όρος “ντουέντε” (Duende), για τον οποίο μίλησε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και συνοπτικά υπονοεί ένα είδος μυστηριακής δύναμης και ιδιαίτερης ανύψωσης της ψυχής του καλλιτέχνη που ερμηνεύει το τραγούδι ή τον χορό. Βρίσκεται κάποια κοινά που συνδέουν την τέχνη του flamenco με την μακραίωνη μουσική παράδοση της Κρήτης;
Σε μουσικές που δημιουργούνται αυθόρμητα από τον λαό και που περιγράφουν την καθημερινότητα με τις ομορφιές και τα βάσανα, υπάρχει πάντα αυτό που ο Λόρκα, περιέγραψε ως Duende.
Η Κρητική μουσική, το φέρνει έντονα αυτό το στοιχείο, το Διονυσιακό και γεμάτο μυστήριο. Στην Κρητική μουσική, υπάρχουν οι λεγόμενες μαντινάδες κι ο τρόπος που τραγουδιούνται, θυμίζει τις letras στο φλαμένκο, όπου όταν υπάρχει γιορτή ή μια σπιτική εκδήλωση, οι άνθρωποι μπορούν να τραγουδούν τετράστιχα που εφευρίσκουν εκείνη την ώρα, μέχρι τα ξημερώματα.
Επίσης, ο τρόπος που μιλούν στην περιοχή των Χανίων, μοιάζει πολύ με εκείνον της Ανδαλουσίας, καθώς το «λ» μετατρέπεται σε «ρ», π.χ η λέξη Balcon (μπαλκόνι), προφέρεται «μπαρκόν». Μπορώ να μιλάω με τις ώρες για τις ομοιότητες που έχω βρει σε αυτή την περιοχή, με αυτές στο φλαμένκο.
Τι περιλαμβάνει το φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 24/7/2023 έως και την Κυριακή 30/7/2023;
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει και να γνωρίσει το φλαμένκο μέσα από μοναδικά εργαστήρια χορού, τραγουδιού και ρυθμού, που είναι ανοιχτά σε αρχάριους αλλά και πιο προχωρημένους.
Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, ανοίγουμε το φεστιβάλ με μια συναυλία για κιθάρα και φωνή φλαμένκο. Ειδικά για το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουλίου, ετοιμάζουμε 2 ξεχωριστές παραστάσεις χορού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Στις 29/7 θα υπάρξει και παρουσίαση των εργαστηρίων, πριν από την παράσταση. Παράλληλα, οργανώνουμε επισκέψεις στην περιοχή και άλλες δραστηριότητες για να γνωρίσουμε τον τόπο και να γνωριστούμε μεταξύ μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρει κανείς στο www.flamencogreece.com.
Από το 2010 διοργανώνεται τη Zambomba Flamenca (www.zambomba.gr), μια γιορτή που συγκεντρώνει Έλληνες μουσικούς και χορευτές flamenco από όλη την Ελλάδα για να βοηθηθούν μέσα από αυτή την προσπάθεια ιδρύματα με παιδιά. Θέλετε να μας πείτε πως προέκυψε η συγκεκριμένη φιλανθρωπική πρωτοβουλία;
Η Zambomba Flamenca, είναι ένα Project που προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να κάνω κάτι δημιουργικό και να στηρίξω, μαζί με όσους συμμετέχουν και όσους μας παρακολουθούν, ιδρύματα με παιδιά, αφού κι εγώ η ίδια, μεγάλωσα σε ένα από αυτά.
Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση που διοργανώνω κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και στην οποία τραγουδάμε κάλαντα φλαμένκο με μια μικρή χορωδία. Πλέον, η Zambomba Flamenca παρουσιάζεται σταθερά, κάθε χρόνο, σε 3 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ολλανδία και Βέλγιο) κι έχει αποκτήσει το δικό της κοινό.