Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πάτρα: Τον Σεπτέμβριο στην κυκλοφορία η μικρή περιμετρική οδός

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ένα σημαντικό, όπως χαρακτηρίζεται, οδικό έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Πάτρας.

Πρόκειται για τη μικρή περιμετρική οδό της πόλης, ένα έργο το οποίο πέρασε μέσα από μεγάλες «περιπέτειες» και καθυστερήσεις, ενώ οι κάτοικοι της Πάτρας το περίμεναν για περισσότερα από 15 χρόνια.

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με το έργο ανέφερε: «Η μικρή περιμετρική είναι ένα έργο που θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα και οξυγόνο στην Πάτρα. Ένας κύκλος γραφειοκρατίας, αστοχιών και προβλημάτων έκλεισε οριστικά και μέσα στον Σεπτέμβριο η μικρή περιμετρική θα είναι πραγματικότητα και θα δοθεί στην κυκλοφορία. Είναι ένα έργο που το περίμεναν όλοι οι κάτοικοι της Πάτρας και θα δώσει οριστικές απαντήσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά, καθώς και στην λειτουργία της πόλης».

«Ταυτόχρονα», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας «συνδυάζει την οδική κυκλοφορία με την ιστορία της πόλης, λόγω των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και την αστική ανάπλαση με τη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών που κατοικούν γύρω από το κάστρο. Η αιρετή Περιφέρεια που ανέλαβε όλο το βάρος του έργου, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη, γιατί αναλάβαμε μία ευθύνη με μεγάλο ρίσκο».

Η νέα λοιπόν οδική αρτηρία ξεκινάει από την περιοχή των Ταμπαχάνων, στην άνω πόλη και καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών.

Έτσι οι οδηγοί που κινούνται από τις πυκνοκατοικημένες νότιες και ανατολικές συνοικίες της πόλης, δεν θα χρειάζεται να εισέρχονται στο κέντρο των Πατρών και θα φθάνουν στον προορισμό τους, στην βόρεια πλευρά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η μικρή περιμετρική θα συνδέσει τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, το πανεπιστημιακό με τον «Άγιο Ανδρέα», καθώς και τα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ. Παράλληλα με το έργο της διάνοιξης της κεντρικής οδού Κανακάρη προς τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, θα δοθεί η δυνατότητα στο δήμο για υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα η μερική πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, που διασχίζει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

Όμως η μικρή περιμετρική δεν είναι μόνο ένα οδικό έργο, αλλά και ένα έργο που αναδεικνύει μέρος της ιστορίας της πόλης, δεδομένου ότι θα καταστούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι.

Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε το μεσαιωνικό υδραγωγείο της Πάτρας. Πρόκειται για μια υδατογέφυρα αποτελούμενη από τέσσερις καμάρες, πάνω στις οποίες βαίνει υδραύλακας.

Ας σημειωθεί, πως όταν έγινε η πρώτη αποκάλυψη του υδραγωγείου, τμήμα της υδατογέφυρας μεταφέρθηκε λίγα μέτρα νοτιότερα, όπου εκεί δημιουργήθηκε ένας οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, αφού πάλι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε και το Μεσαιωνικό υδραγωγείο.

Στην συνέχεια ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, φωτίστηκε, μπήκαν ενημερωτικές πινακίδες, δημιουργήθηκαν καθιστικά, διαδρομές επίσκεψης, χώροι υγιεινής, ενώ υπάρχει και αίθουσα προβολών με την ιστορία της ύδρευσης στην Πάτρα από την αρχαιότητα, έως τους οθωμανικούς χρόνους.

Επίσης, με το έργο της μικρής περιμετρικής αναμένεται να αλλάξει όψη μια ολόκληρη περιοχή της άνω πόλης, αφού θα υπάρχουν εκτεταμένα δίκτυα πεζοδρομήσεων, χώροι αναψυχής και πρασίνου, καθώς και ένα γήπεδο για αθλοπαιδιές.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα