«Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του»: τη διαπίστωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου στη Σαλαμίνα, με την πρόσθετη επισήμανση, προς την Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, αλλά και της ευρωπαϊκής προπτικής της γείτονος είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, κάτι που συνιστά θέση της Ε.Ε., θέση που κατέστη σαφές προς την τουρκική ηγεσία στη Σύνοδο της Βάρνας.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναλυτική μνεία στις Συνθήκες που καλύπτουν τα θέματα αυτά: αξίζει, ειδικότερα, να επισημανθεί ότι η Συνθήκη των Παρισίων καλύπτει ονομαστικά τα νησιά της Δωδεκανήσου «ως και τας παρακείμενας νησίδας». Ως εκ τούτου, «και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, «γκρίζες ζώνες», αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Τούτων δοθέντων, οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπιζόμενες τα σύνορα και την κυριαρχία Ελλάδας και Ε.Ε., υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά χρέος έναντι της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.
Αναλυτικά ανέφερε στην ομιλία του: «Αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της επίσκεψής μου στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της κυριαρχίας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά την προχθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία. Η οποία οφείλει να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς την διεθνή νομιμότητα. Και η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».