17.4 C
Chania
Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Παυλόπουλος από τα Χανιά: Ανοικτό το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

Το θεμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένουν ανοιχτά πολιτικά, νομικά και οικονομικά, και η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει διεθνείς συμμαχίες για τη δικαίωσή της, επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τις Γερμανικές Επανορθώσεις φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.), στον Δήμο Πλατανιά.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το σύνθημα “δεν ξεχνώ ποτέ ξανά”, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί παρά την άρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα της χώρας μας. “Πρέπει να εμμείνουμε, ιδίως από το 2019 έχουμε ένα μεγάλο επιχείρημα, τότε που ο αγώνας μας απέδωσε κάτι σημαντικό: ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας αναγνώρισε ότι οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Άρα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες”. Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το αρμόδιο φόρουμ για να διεκδικήσει η Ελλάδα αυτό που της αναλογεί είναι το Δικαστήριο της Χάγης κι ότι αυτό το ομολογεί ο νομικός κόσμος της Γερμανίας πλέον.
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του που ένας κορυφαίος νομικός όπως ο Γερμανός Πρόεδρος Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε με τόσο “κοφτά” για το θέμα. ” Το ζήτημα είναι ζωντανό και οφείλουμε να το συντηρήσουμε”, υπογράμμισε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ε.Ε. “Δεν μπορεί η Γερμανία να έχει αυτή την προτεσταντική λογική της επιβολής της νομιμότητας σε όλους τους άλλους εκτός σε εκείνη”, είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι έφερε ως παράδειγμα την περίοδο των μνημονίων, όπου η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της μέχρι κεραίας ενώ η Γερμανία αρνείται να πράξει το ίδιο στο θέμα των επανορθώσεων. “Η Γερμανία δεν είναι απέναντι στην Ελλάδα σε ο,τι αφορά τις απαιτήσεις μας αλλά απέναντι στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό”, είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: “Παράλληλα πρέπει να αναπτύξουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία” που αναζητούν κι αυτές δικαίωση, ενώ καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι ένα εθνικό θέμα που βρίσκει όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις μαζί.

“Πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας όχι γιατί ζητάμε εκδίκηση αλλά γιατί ζητάμε δικαίωσή”, είπε καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος.

Μιλώντας στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Δήμος Πλατανιά και Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτη, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων & Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών – Αθανάσιος Παπαδόπουλος,
σημείωσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις κρατάνε ζωντανή τη μνήμη: “Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακολουθώντας τα βήματα του Μανόλη Γλέζου από το εθνικό συμβούλιο διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και δεν δεχόμαστε ότι το θέμα έχει λήξει”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Συνεχίζοντας χαρακτήρισε χρέος της Γερμανίας να πληρώσει για όσα εγκλήματα έκανε στον Β’ ΠΠ, ενώ μιλώντας για το Κατοχικό Δάνειο τόνισε ότι είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πρέπει να πληρωθεί αμέσως και παράλληλα έθιξε το θέμα των κλοπών που είχαν διαπράξει οι ναζί ως στρατός κατοχής στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.
“Πρέπει να πάμε κόντρα σε όσα εμποδίζουν τη διεκδίκηση: να καταργηθεί το δικαστικό ένσημο για τις αγωγές που κάνουμε για τις διεκδικήσεις και να σταματήσει επίσης να απαιτείται απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για κατασχέσεις, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς για το Δίστομο, που μπορούν να γίνουν από γερμανικά κτήρια στην Ελλάδα, όπως είναι το Γκαίτε”, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο πρώην Υπουργός Νικόλαος Χριστοδουλάκης, έκανε λόγο για ασύλληπτου μεγέθους ζημιές που υπέστη η Ελλάδα από τους ναζί στον Β’ ΠΠ και πρόσθεσε ότι “μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα από αυτές τις ζημιές επιστράφηκε ως αποζημίωση στη χώρα μας”. “Οι οφειλές που έχει η Γερμανία προς τη χώρα μας είναι δυσθεώρητες και ακόμα ανικανοποίητες”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. Ειδικότερα για το Κατοχικό Δάνειο επεσήμανε ότι “είναι ακόμα διεκδικήσιμο με βάση τους τρέχοντες όρους χρηματοπιστωτικής συναλλαγής και τους κανόνες που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις”, σημείωσε και τόνισε ότι αυτή η διεκδίκηση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για “άλλες διεκδικήσεις πολύ μεγαλύτερων σε σχέση με τις καταστροφές και το ανθρώπινο δυναμικό που εκτελέστηκε ή εξανδραποδίστηκε”. “Χρειάζεται ένας συντονισμός και μια διαρκής υπενθύμιση σε όλα τα διεθνή φόρα γι’ αυτές τις διεκδικήσεις και κυρίως χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο”, υπογράμμισε ο π. υπουργός και πρόσθεσε ότι μια χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση είναι η Πολωνία, καθώς έχει υποστεί κι αυτή ανάλογες ή και πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα καταστροφές από τους Γερμανούς, αλλά και η πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ακόμα ότι η καλύτερη οδός για τις διεκδικήσεις είναι οι διαπραγματεύσεις κι αν αυτές δεν αποδώσουν η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.

Ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εξήρε την πρωτοβουλία της ΟΑΚ για την ημερίδα, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα είναι ξανά στην επικαιρότητα και “η ελληνική κυβέρνηση βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και νομιμότητα, και με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού” συνεχίζει τη διεκδίκηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα