“Παζάρι συναλλαγής” θα προκαλέσει η υποχρεωτική καθιέρωση του πλαστικού χρήματος, αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή αντί να την καταπολεμήσει, όπως επιδιώκεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει -με σημερινή ανακοίνωσή της- η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με αφορμή το νέο πολυνομοσχέδιο.
“Έχουν άραγε σκεφτεί οι κυβερνώντες ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη φορολογική, ασφαλιστική και πιστοληπτική ικανότητα να προμηθευτούν μηχανήματα POS (σ.σ. συσκευές αποδοχής πιστωτικών καρτών); Έχουν σκεφτεί ότι τουλάχιστον 1,5 εκατ. καταναλωτές δεν θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες ή να βάλουν χρήματα στις χρεωστικές τους κάρτες φοβούμενοι ότι, επειδή χρωστούν, θα κατασχεθούν; Μήπως τελικά η υποχρεωτική καθιέρωση του πλαστικού χρήματος εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις Τράπεζες, οι οποίες, με μέσο όρο 2% χρέωση ανά συναλλαγή προσδοκούν κέρδη από χρήαμτα της αγοράς;” διερωτάται ο ΕΣΘ και προσθέτει: “Συμπέρασμα; Η επιχειρηματικότητα ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες”.
Η διοίκηση του Συλλόγου ζητά ακόμη την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (π.χ., άρση των capital controls, υιοθέτηση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου και πάταξη της συνόλου της παραοικονομομίας και του λαθρεμπορίου των 25 δισ. ευρώ), καθώς και συντονισμένες ενέργειες για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.