Εντείνονται τα παιχνίδια για την κατανομή των θέσεων στα βασικά όργανα της Ε.Ε. Σύμφωνα και με τη νέα Συνθήκη, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ακούγονται πολλά ονόματα, όπως του κ. Σουλτζ, του κ. Γιούνγκερ, της κας Λαγκάρντ και το πρόβλημα εντείνεται όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές. Πάντως για τη χώρα μας, το βασικό είναι να λυθούν τα δικά μας προβλήματα και μόνο με ισχυρή υποστήριξη μπορεί κανείς να δει ορατά αποτελέσματα και όχι με την καταστροφική πολιτική της τρόικα.
O υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής, από την πλευρά των συντηρητικών ευρωπαϊκών δυνάμεων (PPE) είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ (Jean-Claude Juncker).
Αρκετές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αμφιβολίες αν ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ο πραγματικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Επιτροπής. Φοβούνται πολιτικό ελιγμό για να διατηρήσει την απόφαση κατά την επίσκεψή του στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ο κ. Γιούνγκερ είναι πραγματικά αξιόπιστος ως μελλοντικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Πολλές αμφιβολίες. Ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μπορεί κάλλιστα να έχει οριστεί ως επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά, άλλες ομάδες αμφισβήτησαν τη σημασία αυτής της επιλογής.
«Μας θεωρούν ηλίθιους» είπε με εκρηκτικό τρόπο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, (Daniel Cohn-Bendit) ο γνωστός φιλέλληνας (όπως και ο κ. Γιούνγκερ επίσης), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου. Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ (Michel Barnier) ήθελε το πόστο αυτό και ο κ. Γιούνγκερ έλεγε ότι δεν τον ενδιέφερε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Η ανάληψη του πρώην προέδρου της Ευρωομάδας (Γιούρογκρουπ), κατηγορείται από πολλούς παρατηρητές ως λάθος υποψηφιότητα, μάλιστα ακόμη και ο υποψήφιος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Φέρχοφσταντ (Verhofstadt) μοιράζεται την άποψη αυτή.
Σημειώνεται ότι εν πολλοίς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όλο το σκηνικό αυτό, δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προχωρήσει προς τα αριστερά το εκλογικό σώμα των Ευρωπαίων, για τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Οι Σοσιαλιστές έχουν πιστωθεί με 209 έδρες, ενώ το ΕΛΚ θα κερδίσει 202 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές.
«Βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αν το ΕΛΚ (PPE) κερδίσει τις ευρωεκλογές, ότι ο κ. Γιούνγκερ θα προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλη υποψηφιότητα, π.χ. της Διευθύντριας του Δ.Ν.Τ. κας Κριστίν Λαγκάρντ θα επιβληθεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου, επιμένει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Για Τρίτη συνεχιζόμενη θητεία οι αμερικανοί καταφέρνουν να περνούν τη γραμμή τους για τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.
Σύμφωνα με πολλούς ευρωβουλευτές, η θέση πλέον του νέου προέδρου της Επιτροπής θα είναι εξαιρετικά προβληματική και τούτο κυρίως γιατί η επιλογή θα γίνει ακόμη μία φορά από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σημειώνεται ότι κινδυνεύουν να αμφισβητηθούν οι πλέον “δημοκρατικές ευρωπαϊκές εκλογές”, τώρα που ισχύει η Συνθήκη της Λισαβόνας, και η ευρωπαϊκή επιρροή στηρίζει την άμεση για πρώτη φορά επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία αλλαγή την οποία τα ευρωπαϊκά κόμματα θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους γύρω από το εκλογικό παιχνίδι για την καταγραφή μικρότερου ρυθμού αποχής.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, για τους Σοσιαλιστές, το πιο σημαντικό είναι να στηριχθεί μόνο ένας επίσημος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτές των πολιτικών της Ε.Ε. θεωρούν τη γερμανική επιρροή “παρούσα” και στην υποψηφιότητα του κ. Γιούνγκερ και ο Γάλλος επικεφαλής χθες της Ομάδας του ΕΛΚ κ. Ντολ, είπε ότι «ήμασταν πολύ σαφείς στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο. Για τη δέσμευση του κ. Γιούνγκερ, αν το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές, να είναι αυτός ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής ».
Ολοι λοιπόν, περιμένουν τώρα να δουν αν μετά τις εκλογές, τα πολιτικά κόμματα θα σεβαστούν τη διαδικασία ότι ο υποψήφιος του κόμματος που θα κερδίσει γίνεται ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνάντηση στο Δουβλίνο στις 8 Μαρτίου, το συνέδριο του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), εξέλεξε όπως ήταν αναμενόμενο τον κ. Γιούνγκερ (Juncker) με 382 ψήφους έναντι 245 ως υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής. Τον πρώην πρωθυπουργό υποστήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο μόνος ανταγωνιστής του, ήταν ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ (Michel Barnier), αρμόδιος επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες.
Φαίνεται επίσης, ότι είναι πιθανή η κατανομή των δυο βασικών ευρωπαϊκών θέσεων, αν οι δυο βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί πλησιάσουν κοντά, στην κατανομή των αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση αυτή ο μεν κ. Μάρτιν Σούλτζ (Martin Schultz) θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ (Jean-Claude Juncker) να τοποθετηθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οποια και να είναι η κατάληξη μεταξύ των μεγάλων παιχτών, τίποτα δεν προοιωνίζει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υποβοήθηση για ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο σοβαρό πρόβλημα που απαντά κανείς στη χώρα μας, η προτεινόμενη λύση από τους δανειστές – εταίρους μας, είναι «περισσότερη λιτότητα, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους παραγωγής» σε αντίθεση με ειδική μελέτη του Ινστιτούτου Levy, που έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., που προβλέπει τέσσερεις συνιστώσες για έξοδο από την κρίση:
• Ενα νέο σχέδιο Μάρσαλ.
• Αναστολή πληρωμής των τόκων για το δημόσιο χρέος, ώστε να δημιουργηθούν πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης.
• Εισαγωγή νέου ευρώ, π.χ. «ελληνικό ευρώ» για παράλληλη χρησιμοποίησή του στην Ελλάδα και τέλος,
• υλοποίηση ενός προγράμματος ύστατης καταφυγής που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι δεν έχει σταματημό η κατρακύλα που έχει πάρει η οικονομία μας και ο γυρισμός μας στις αρχικές ρίζες απ όπου ξεκινήσαμε είναι πλέον αναπότρεπτος.
* Οικονομολόγος